Michel Terstegen, eigenaar van de Utrechtse platenzaak Da Capo, is maandag 4 juli overleden. Terstegen leed aan kanker. De iconische platenwinkel aan de Oudegracht zou 1 augustus zijn 25-jarig bestaan vieren.

Michel Terstegen (50), eigenaar van de Utrechtse platenzaak Da Capo, is maandag 4 juli overleden. Terstegen leed aan kanker. De iconische platenwinkel aan de Oudegracht zou 1 augustus zijn 25-jarig bestaan vieren. “Terstegen is ooit begonnen in De Grammofoonwinkel, een paar panden verwijderd van Da Capo, maar het was vanaf het begin zijn droom om een eigen zaak te beginnen”, aldus Jeroen Vedder van platenzaak Plato en een goede vriend van Terstegen. “In 1986 begon hij Da Capo aan de Jacobijnenstraat, een paar jaar later verhuisde hij naar het huidige pand.”

Platenzaak Da Capo – vernoemd naar een album van sixtiesband Love – is niet van deze tijd, en dat was precies de bedoeling. De winkel specialiseerde zich in vinyl, met een sterke voorliefde voor rhythm & blues, beat, psychedelische rock en garage uit de jaren vijftig en zestig. Het heden werd zo ver mogelijk buiten de deur gehouden. Zo rinkelt in de winkel nog altijd de massieve, oude kassa die er al bij de opening stond. “De winkel heeft geen PIN-automaat”, vertelt Vedder. “En heel lang hebben ze nog zo’n grote bakelieten telefoon met een draaischijf gehad. Da Capo was een winkel voor verzamelaars. Dat zijn toch altijd aparte mensen. Het moest een winkel zijn waar ze hun ei kwijt konden, en waar ze hun ei konden vinden.”

Terstegen startte in 1999 muziekblad Warm Sounds, een tijdschrift waarin alle Nederlandse releases uit de jaren vijftig en zestig verzameld werden, aangevuld met interviews. Hij speelde in de loop der jaren in diverse bands, met als belangrijkste sixties retroband The Otherside. Van daaruit startte hij ook zijn eigen label Kelt, waarop zo’n dertig EP’s en singles verdwenen, waaronder muziek van The Comedown, The Kliek en The Blue Guitars en de eerste single van Daryll-Ann. Uit zijn muzikantentijd kent Terstegen ook Michel van der Woude, die lange tijd mede het gezicht was van zijn platenzaak, al bleef het strikt genomen altijd een eenmanszaak. Hoe de toekomst van de platenzaak eruit ziet is op dit moment onduidelijk.