“Hoe ik mijn muziek zou omschrijven? Hmmm.. goede vraag.’’ Daniël Versteegh staart peinzend in het niets, terwijl zijn vingers een sigaret rollen. We bevinden ons in zijn achtertuin, een overdekt plaatsje in een zijstraat van de Oudegracht. Het is verrassend rustig. Hommels zoemen, vogels ritselen en in de verte hoor je het geklingel van de Domtoren.
Collega-muzikanten en goede vrienden Casper Adrien en Kim Janssen kijken geamuseerd toe hoe Daniël naar woorden zoekt, tot hij uiteindelijk met een antwoord op de proppen komt: “Folky pop is misschien wel de beste omschrijving. Op 3FM werd mijn single ‘Two Wrongs Don’t Make A Right’ vergeleken met de eerste plaat van John Mayer en dat vond ik wel wat hebben. Het is altijd een contrast tussen wat je denkt te maken, wat je graag zou willen maken en wat er dan uiteindelijk uitkomt… Singer-songwriter is niet echt iets wat je besluit je te worden, het is meer een lotsbestemming waar je gehoor aan moet geven: je wordt op een dag wakker en denkt: ah kut, ik ben singer-songwriter.”
Het antwoord van de bebaarde Casper komt wat sneller. “Mijn muziek bevat meer folk- en country-elementen dan de muziek van Daniël. En wat betreft mijn singer-songwriter-gehalte… tja… deze term heeft eigenlijk zijn betekenis verloren. Is iedereen die meer dan drie akkoorden kan spelen en wel eens een liedje heeft geschreven niet gewoon een singer-songwriter?”
Ook de zwijgzame Kim Janssen kan zich vinden in de omschrijvingen van Daniël en Casper: “Mijn muziek bevat folk, wat pop- en singer-songwriter-elementen - hoewel ik wel de ambitie heb om een band om me heen te verzamelen, net zoals bijvoorbeeld Sufjan Stevens.”
De laatste tijd lijkt Utrecht zich te ontpoppen tot een broeinest van jonge, talentvolle singer-songwriters. Casper: “Ja, dat mag je gerust zo stellen. Het is echter niet zo dat ze er voorheen niet waren. Er zijn talloze singer-songwriters, maar singer-songwriters die samenkomen en dingen organiseren zijn in de minderheid. Het is een breed gedragen vooroordeel: singer-songwriters zijn luie gasten die de hele dag op de bank zitten en af en toe een liedje schrijven. Wij steken onze nek uit door zelf iets op poten te zetten.’’ Daniël: ‘’We willen met ons optreden in de Metaal Kathedraal mensen samenbrengen. En dan niet ter meerdere ere glorie van onszelf. Het gaat ons om de liedjes en het feit dat je samenkomt met gelijkgestemden.”
Wat kunnen bezoekers aan 3VOOR12/Utrecht op BEDEVAART op zondagmiddag 10 juli verwachten? Daniël: “We doen allemaal twee keer een set van een kwartier. Ik zal enkele gasten meenemen, onder wie Marlon Pen en Marianne van Mary Had A Litte Band.” Casper is enthousiast: “De Metaal Kathedraal in De Meern is een enorm inspirerende plek. Samen met onze liedjes zorgt dat voor een totaalervaring die boven onze songs en de locatie uitstijgt. We willen de bezoekers laten zien dat er meer is dan de standaard popzalen en ze een collectieve ervaring bieden.’’
Daniël lacht en port Casper vriendschappelijk tussen zijn ribben. “We moeten er alleen wel voor waken al te grote woorden te gebruiken. Ik heb geen politieke of maatschappelijke ambities, ik wil gewoon mooie liedjes maken! De IJslandse zangeres Björk zei ooit eens in schattig Engels: ‘It seems to be in these speedy times, the most bravest thing you can do, is to be quiet.’ Wij delen dat. We durven kwetsbaar te zijn op het podium. Door dat te doen, durven de mensen in het publiek hopelijk ook de kwetsbaarheid in zichzelf toe te laten.’’
Casper, vol vuur: ‘’Onze samenleving wordt steeds individualistischer. Mensen zijn soms vergeten hoe krachtig een liedje kan zijn. Een song kan iets oproepen bij de luisteraar, een magische ervaring creëren. Mijn liedjes gaan over twijfels, bepaalde angsten, en hoe je daar mee om moet gaan in een tijd waarin bijna niet meer getwijfeld mag worden. En op een ander niveau: welke functie heeft cultuur anno 2011? Moet iets altijd een commercieel doel hebben?’’
Daniël: “Maar ach, het is niet allemaal zo spiritueel en conceptueel bedoeld. Het is ook een concrete zoektocht: hoe moet je jezelf manifesteren als muzikant in deze tijd van onbeperkt downloaden en streamen? Hoe kun je zelf een concert organiseren, zonder boeker of label? Samen met 3VOOR12/Utrecht gaan we op zoek naar een nieuwe live ervaring. En het loopt storm: bijna de helft van de kaartjes is al verkocht. Geweldig! We hopen natuurlijk op een uitverkochte Metaal Kathedraal, want er zijn nog veel meer prachtige locaties in Utrecht - Leidsche Rijn, Zeist en noem het maar op - waar we graag nog eens willen optreden!’’
Te zien: 3VOOR12/Utrecht op BEDEVAART, met Casper Adrien, Daniël Versteegh en Kim Janssen, zondag 10 juli 2011 van 14 tot 18 uur @ de Metaal Kathedraal, De Meern, Utrecht.
PRIJSVRAAG! Kaartjes winnen voor dit exclusieve event? 3VOOR12/Utrecht geeft twee kaartjes weg aan degene die ons op de meest originele wijze laat weten hoe zijn of haar ideale bedevaartsoord eruit ziet. Stuur je antwoord uiterlijk donderdagavond 23.57 uur naar prijsvraag@3voor12utrecht.nl. Winnaars krijgen via e-mail bericht.
3VOOR12/Utrecht op BEDEVAART: vooruitblik
Interview met Daniël Versteegh, Casper Adrien en Kim Janssen
Op zondagmiddag 10 juli vormt de Metaal Kathedraal in De Meern het sfeervolle decor van de eerste editie van 3VOOR12/Utrecht op BEDEVAART. Oftewel: akoestische optredens van Daniël Versteegh, Casper Adrien en Kim Janssen. We zoeken de drie singer-songwriters op voor een gesprek over muziek, kwetsbaarheid en de magie van een liedje.