Halve finalisten voor Clash of the Titans 2011 bekend Halve finalisten voor Clash of the Titans 2011 bekend

Huidige editie kent meer variatie in genres

, Tekst: Marc van der Laan

Halve finalisten voor Clash of the Titans 2011 bekend

Huidige editie kent meer variatie in genres

Tekst: Marc van der Laan ,

De tien voorrondes van de Clash of the Titans zitten erop. Nog vijftien bands zijn in de race voor een plek in de finale. Met juryvoorzitter Hans Vrijmoed kijken we terug op de voorrondes en alvast vooruit naar de halve finales en de wildcardronde die vrijdag begint.

Huidige editie kent meer variatie in genres

Twee maanden geleden begonnen vijftig bands vol goede hoop, hoge verwachtingen en met grote ambities aan de Clash of the Titans. Nu de tien voorrondes in dB’s, EKKO, ACU en Azotod erop zitten is de grootste bandwedstrijd van Utrecht aanbeland bij de halve finales en de wildcardronde. Nog vijftien bands zijn over om te bepalen wie in de voetstappen mag treden van illustere voorgangers als We vs Death, the Walt, Kismet, de Stropstrikkers, Sheriff of Hong Kong, Marock&Roll en, in de afgelopen editie, Kleinindustrie.

De finale van de Clash of the Titans vindt weer plaats in EKKO, dit jaar op zaterdag 26 maart. Maar voor het zover is moeten uit de vijftien overgebleven bands vijf finalisten worden geselecteerd. De twee komende halve finales leveren ieder twee finalisten op. De laatste finalist komt uit de wildcardronde. Tussen de halve finalisten zitten zoals elk jaar een behoorlijk aantal bands die varianten spelen van stevige rock zoals stoner, garage, metal en grunge.

Juryvoorzitter Hans Vrijmoed heeft een groot aantal van de voorrondes gezien. Het is hem ook opgevallen dat veel jonge deelnemers geïnspireerd blijven door het typische jaren negentig geluid van bands als Red Hot Chili Peppers, Alice in Chains en Pearl Jam. Andere bands hadden weer recentere inspiratiebronnen die toch al weer gedateerd lijken: Britpop à la Franz Ferdinand en verwante London Calling-bands van zeven jaar geleden. Maar er wordt niet alleen terug gegrepen op het verleden volgens Vrijmoed. “Wel zie ik steeds meer tijdloze of op dit moment relevante muziek, zoals garage à la Triggerfinger en meer bands die, net als Kleinindustrie vorig jaar, wat meer durf en experiment laten zien. Ook waren er veel overtuigende debuutoptredens, iets dat we soms pas na het optreden aan de bar te horen kregen.”

Opvallend aan deze editie vindt Vrijmoed dat er meerdere avonden waren met ‘appels en peren’. “Zowel in ronde zeven en acht speelden achtereenvolgens acts binnen de genres jazzy/beats, singer-songwriter en metal, wat het jureren soms lastig maakt.” In zijn geheel kent deze editie meer variatie in genres, ook in de eindrondes. Vrijmoed geeft aan dat een brede finale geen doel op zich is: “Potentie telt zwaarder dan originaliteit. En omdat de finale maar vijf bands kent zijn de halve finales en wildcardronde samen logischerwijs een stuk representatiever.”
 
Qua breedte in de genres is vooral de wildcardronde divers. Hiphop (Ongezond), energieke trashmetal (Purest of Pain), avontuurlijke rock (Masters in Chaos), ambient rock (Yellowstone) en vette garage (Dirty Tuesday). Wat ‘aparte’ bands betreft is er in de ‘echte’ halve finales verder nog postrock (Avtovaz), triprock (Najchevski), alternatieve pop (A Polaroid View).

Het meest memorabele optreden uit de voorrondes was dat van de band Anger Needs Direction. Vrijmoed: “De bassist plugt uit frustratie met kapotte versterker midden in een nummer zijn instrument uit, stopt het in zijn tas en verlaat het podium. De rest speelt door maar vraagt zich na het nummer verbaasd af waar hun bandlid is gebleven. Ze kregen een herkansing in de Wildcardronde, maar zegden van tevoren zelf af.”

De line-up voor de halve finales en de wildcardronde ziet er als volgt uit:

Halve finale 1, 18 februari @ EKKO, 20:00 uur:
RUA, Man Made Ivory, Najchevski, Dum Dum Fever en Avtovaz 

Wildcardronde, 25 februari @ ACU, 21:00 uur:

Ongezond, Yellowstone, Meesters in Chaos, Purest of Pain en Dirty Tuesday 

Halve finale 2, 4 maart @ dB’s, 21:00 uur:
The Brave, A Polaroid View, Let’s Go Eskimo, RachelLouise en The Nuke

Te zien: halve finales en wildcardronde van Clash of the Titans, op vrijdag 18 en 25 februari en 4 maart @ respectievelijk EKKO, ACU, dB’s

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht