Club 3VOOR12/Utrecht neemt afscheid van programmeurs Jelte en Joram

Een terugblik op anderhalf jaar Clubsucces

Tekst: Annemarie Rozendaal / Foto's: Iris Deppe (kleding: Eveline Didderen) ,

Aanstaande donderdag beleven de nieuwe programmeurs van Club 3VOOR12/Utrecht hun vuurdoop . Maar natuurlijk kunnen we het vertrek van oud-programmeurs Jelte Heringa en Joram Tornij niet onopgemerkt voorbij laten gaan.

Een terugblik op anderhalf jaar Clubsucces

Na anderhalf jaar nemen programmeurs Jelte Heringa en Joram Tornij afscheid van de Club en dragen zij het stokje over aan Jarl Hector, Myrthe Braam en Ronald Straetemans. Na veel succesvolle edities is het tijd voor nieuwe projecten. Maar eerst blikken ze terug op hun tijd als programmeurs. Over memorabele momenten, meningsverschillen en dance-acts.

Wat bracht jullie ertoe je aan te melden als programmeur voor Club 3VOOR12/Utrecht?

Jelte: “We vonden het een pracht van een initiatief. We bezochten de Clubs met regelmaat zelf en hadden er allebei al als muzikant op het podium mogen staan. Wij zagen dat de Club een functie had (en heeft) in het Utrechtse poplandschap. Het leek ons de moeite waard hier een bijdrage aan te leveren.”

Hoe kijken jullie terug op de tijd als programmeur? Wat zijn de meest memorabele momenten?

Jelte: “Met veel plezier. Het meest memorabele was de roes waarin je raakt als een avond op rolletjes loopt en bands en publiek gelukkig zijn.”

Joram: “Voor mij is het meest memorabele moment de avond van onze eerste Club. Ik stond er versteld van dat het zo ontzettend druk was! En we waren er direct in geslaagd om met de hulp van Kris Borgerink (grafisch ontwerp), Iris Deppe (illustratie) en Eveline Didderen (vormgeving) een hele eigen sfeer te creëren. De posters, de flyers en ook de zaal zelf zagen er vanaf dat moment altijd te gek uit.

Die eerste avond hebben we het ook voor elkaar gekregen om naast Coparck ook Lay Low naar dB’s te halen. Dit deden we in samenwerking met Tivoli, waar zij in het voorprogramma speelde van Emiliana Torrini, en haar management. Ik had de eer om haar op te halen met de auto.”

Hoe was de samenwerking? Hebben jullie wel eens grote meningsverschillen gehad over de samenstelling van het programma?

Jelte: “Grote meningsverschillen nooit. De samenwerking was goed. Het helpt natuurlijk dat we al jaren samen het hart van Most Unpleasant Men vormen en elkaar dus ook in werksituatie al door en door kenden. Uiteraard hebben we wel eens een goede discussie gevoerd of we nou bijvoorbeeld een ervaren band, waar publiek op af komt, of een nieuwe band, waar geen kip op af komt en die misschien heel goed is, moesten programmeren. Verder was de samenstelling van het voor de bands te bereiden menu op de Club-avonden soms punt van discussie.”

Joram: “Jelte is erg goed op de hoogte wat er gebeurt in de Utrechtse en Nederlandse muziekscene. Dat helpt enorm bij het programmeren. En we hebben een zelfde standaard als het gaat om kwaliteit. Over smaak valt natuurlijk te twisten, maar niet over het feit of iets kwalitatief goed is of niet.
 
Meningsverschillen hadden we dus niet echt, maar soms waren we wel lang aan het zoeken naar een geschikte combinatie van bands. Naast dat we kwaliteit wilden, wilden we ook actuele acts en wilden we het liefste iedere Club een grote diversiteit aan stijlen. Om dat voor elkaar te krijgen was nog wel eens een puzzel. Soms viel het minder goed uit dan we dachten en soms waren we gedwongen om snelle keuzes te maken en een band te programmeren zonder deze ooit gezien te hebben.”

Wat was jullie persoonlijke hoogtepunt van de Club? Waren er nog grote verrassingen?

Jelte: “Mijn hoogtepunt was Moss in de zin dat we wel heel actueel waren, aangezien ze, naar later bleek, aan de vooravond van een behoorlijke doorbraak stonden. Verrassingen waren er te over. Het feit dat we Novack twee keer (een keer versterkt op onze eerste en een keer onversterkt op onze een na laatste club) hebben mogen ontvangen en dat ik op dit moment voor de zoveelste keer naar hun bovenmenselijk schitterende en eindelijk uitgekomen debuutplaat zit te luisteren, acht ik wellicht geen verrassing, maar toch…”

Joram: “De mooiste programmering was voor mij de akoestische Nieuwjaarsduik in 2010. Het was toen een grote wens van ons om eens een middag vol rustige luistermuziek te programmeren. De optredens van alle vier de acts die toen speelden, herinner ik me nog erg goed: The Cosmic Carnival, Skiggy Rapz, Eefje en The Black Atlantic. Ook dit jaar mochten we weer een akoestische Club programmeren in samenwerking met de Nieuwjaarsduik. Nu was het een minder grote verrassing dat dB’s deze middag weer goed vol zat en de sfeer wederom te gek was.

Andere hoogtepunten beleefden we tijdens feestelijke edities zoals Koninginnenacht 2010, de vijftigste editie van de Club (in september 2010) en de editie in samenwerking met Le Guess Who? afgelopen november. Eigenlijk vind ik erg veel acts die we neer hebben gezet ook erg leuk: van The Routines tot The Benelux, van Joast tot Eefje en van I Am Oak tot The Secret Love Parade. Het was ook erg leuk om (als bassist) met Lola Montez op het podium te staan.

Bij de meeste Clubs was er ook een dansbare act. Van te voren vroegen we ons steeds af of er gedanst zou worden door de clubbezoekers, want om eerlijk te zijn staan zij daar niet om bekend. Tijdens de editie die we samen met Le Guess Who? programmeerden, werd er uitbundig bewogen tijdens de laaste act van de avond, Astroposer. Dat was erg leuk om mee te maken.”

Zijn er ook dingen misgegaan? Blunders of dingen waar je van tevoren geen rekening mee had gehouden?

Jelte: “Natuurlijk gaan er dingen mis. Bij een vrijwillig geprogrammeerde avond, van een door vrijwilligers gerunde organisatie, verloopt niet altijd alles vlekkeloos. Als liefhebber van punctualiteit was de regelmatig terugkerende uitloop een doorn in mijn oog. Daarnaast acht ik het juist als programmeur risico's te nemen. Dat brengt met zich mee dat acts vaak (al) boven verwachting goed zijn, maar soms ook tegenvallen. Graag laat ik daarbij Jeroen Boekhorst, programmeur van dB's, en Marc van der Laan, geweten van 3VOOR12/Utrecht niet onvermeld. Zij hebben ons met raad en daad terzijde gestaan en onvoorwaardelijk gesteund in onze keuzes.”

Joram: “Er zijn altijd dingen waar je van tevoren geen rekening mee houdt. Maar dankzij de steun van Marc en Jeroen en de hulp van onze vormgevers, Daniel Apituley (oud-evenementencoördinator) en Ronald Straetemans, verliep iedere avond eigenlijk redelijk soepel. Ook dankzij het leuke team van barmannen en –vrouwen van dB’s.”

Is er nog iets wat jullie de nieuwe programmeurs mee willen geven?

Jelte: “Ik heb veel vertrouwen in Jarl, Ronald en Myrthe. Dankzij hun verschillende achtergronden verwacht ik een spannende en mooie programmering. Succeswensen, zeker! Qua tips en adviezen hoop ik dat ze hun eigen plan gaan trekken. Geef de Club je eigen signatuur. Er zijn zo veel goede bands, dj's, singer-songwriters, dance- en hiphop-acts in Utrecht dat het niet moeilijk is elke maand drie mooie acts op de planken van dB's te krijgen. Dat maakt nog niet per definitie je programmering mooi, dus ben vooral eigenwijs! 

Tot slot hebben wij heel erg genoten van de bijdragen van Kris, Eveline en Iris aangaande de Club. Zij hebben middels hun vormgeving het geheel naar een hoger plan getild. Ook Evelien Bosch die vaak de presentatie voor haar rekening heeft genomen, bracht veel extra's. Buiten dat ik hun daarvoor heel veel veren wil toesteken, wil ik de nieuwe programmeurs aanraden dergelijke, of nog onverwachtere samenwerkingen aan te gaan!”

 

Te zien: Club 3VOOR12/Utrecht, met The Fudge, Mr. Polska, Aestrid en het Eindbaas dj-team, donderdag 24 februari 2011, 21.00 uur @ dB’s. Gratis entree, reserveren niet nodig. Zeker zijn van een plek? Kom op tijd!