Pinkpop wil 'Rode Doos' naar Megaland halen

Verhuizing oude Pepsi Stage ná oplevering Muziekpaleis

Ingmar Griffioen ,

Pinkpop heeft belangstelling voor de 'Rode Doos', de tijdelijke behuizing van Muziekcentrum Vredenburg. De voormalige Pepsi Stage blijft in Utrecht tot de oplevering van het Muziekpaleis, maar er wordt nu al gesproken met kopers. Pinkpop-directeur Jan Smeets bevestigt de plannen voor verhuizing naar Landgraaf. "Maar dat is nog zo prematuur, dat ik er geen commentaar op kan geven. De Rode Doos blijft nog zeker tot 2015 in Utrecht."

Verhuizing oude Pepsi Stage ná oplevering Muziekpaleis

Pinkpop heeft belangstelling voor de 'Rode Doos', de tijdelijke behuizing van Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht. De voormalige Pepsi Stage blijft in Leidsche Rijn tot de oplevering van het Muziekpaleis, maar er wordt nu al gesproken met kopers. Pinkpop-directeur Jan Smeets bevestigt de plannen voor verhuizing naar Landgraaf. "Maar dat is nog zo prematuur, dat ik er geen commentaar op kan geven. De Rode Doos blijft nog zeker tot 2015 in Utrecht."

Volgens Smeets heeft Pinkpop eerder bij de gemeente aangeklopt om een (theater-) hal te bouwen op het Megaland terrein in Landgraaf. "Die plannen hebben we toen in de ijskast moeten zetten, omdat het traject omgeven was met teveel vergunningen. Dus hebben we andere plannen gemaakt, onder meer met het Pinkpop museum, en nog meer plannen waar ik helemaal nog niks over kan vertellen."

De Rode Doos, zoals de zaal in de volksmond gedoopt is, is volgens Erik Molenaar zeer geschikt om in een andere gemeente op te bouwen en als theater te fungeren. Molenaar is CEO van de Ziggo Dome en exploitant Black Box Real Estate, dat nog steeds het rode muziekgebouw beheert en verhuurt. "We hebben hem toen hier naast de HMH afgebroken, in Utrecht herbouwd en daar is de zaal nu vier jaar in gebruik. We kunnen hem elders als definitief theater neerzetten, als het kavel maar groot genoeg is en de vergunningen geregeld zijn."

Vredenburg-directeur Nanette Ris heeft 'de geruchten' van de interesse van Pinkpop ook gehoord. "Volgens Erik Molenaar zijn er meer gegadigden. We waren even bang dat onze huurtermijn onder druk zou komen staan. Maar we hebben met Molenaar afgesproken, dat we gewoon kunnen blijven tot we zeker weten dat we over kunnen naar het Muziekpaleis." Ris denkt dat de overstap eind 2014 gerealiseerd moet zijn. "We kunnen langer blijven, maar ik ga er vanuit dat we eind 2014 in het Muziekpaleis zitten." De directrice bestrijdt dat er sprake is van nieuw uitstel van de oplevering. "Het gebouw wordt casco opgeleverd eind 2013, maar de klassieke muziek werkt in seizoenen, waardoor we in het seizoen 2014/2015 terechtkomen."

Molenaar ontkent dat de Rode Doos al verkocht zou zijn aan Pinkpop, maar geeft toe dat er interesse is van meerdere kopers. "Dat klopt, we praten met veel mensen. Er is ook belangstelling uit het buitenland, maar daar ben ik voorzichtiger mee; men onderschat toch gauw de transportkosten." De CEO verzekert dat de Rode Doos in Utrecht blijft tot de verhuizing van Vredenburg een feit is. "Dat is contractueel vastgelegd, anders had Vredenburg er ook niets aan gehad."

Wel moet de verkoop volgens Molenaar volgend jaar zijn beslag krijgen. "Dat gaan we de komende tijd verder uitwerken. Het kost een hoop tijd, zeker ook door vergunningen, dus we kunnen daarmee niet wachten tot het Muziekpaleis gereed is. We moeten binnenkort de verkoop starten." Molenaar becijfert het voordeel van aanschaf van de Rode Doos boven een nieuw te bouwen theater: "Dat scheelt de helft van de bouwkosten."