Harold K doet altijd zijn best

“Mijn muziek is heel persoonlijk, maar op zo’n manier dat je het niet hoort”

Tekst: Linda van Houwelingen / Foto's: Sebastiaan ter Burg ,

Harold K maakt poëtische luisterliedjes om bij weg te dromen. Kleine verhaaltjes over whisky, Rome of gewoon stiekem over zichzelf. Lees hier het interview met de singer-songwriter die aanstaande zondag op festival In Vervoering speelt.


“Mijn muziek is heel persoonlijk, maar op zo’n manier dat je het niet hoort”

Harold Konickx is een singer-songwriter met roots in Limburg. Hij maakt kleine, lieve en dromerige liedjes voor een klein publiek. Op een groot commercieel festival zul je hem niet snel zien optreden, op het knusse In Vervoering is hij daarentegen aankomend weekend wel te vinden. Harold K: “Ik maak muziek waar ik van hou: folk en luisterliedjes. Ik luister veel naar Paul Simon, omdat hij ook een ‘klein’ stemgeluid heeft. En hij verwerkt, net als ik, graag alledaagse observaties in zijn liedjes.”

Afgelopen mei bracht Harold K het tweede album De Laatste Pionier uit, dat met louter positieve recensies ontvangen werd. Het album staat vol Nederlandstalige nummers. Stuk voor stuk liedjes om eens goed voor te gaan zitten en met aandacht te beluisteren: “Het liedje 'Dromen van Vera' is bijvoorbeeld heel abstract. Het was een keuze om dit liedje niet voor te kauwen en te kijken hoe ver ik kan gaan met de luisteraar.”

“Ik ben heel tevreden over ‘Ik Ben Wendla’. De tekst is vrij concreet , maar het verhaal is een samenraapsel van gekke dingen. Het Lippizaner paard dat erin voorkomt, heb ik uit een krantenknipsel over verwaarloosde paarden. De naam Wendla is een karakter uit het toneelstuk ‘Frühlings Erwachen, eine Kindertragödie’ van Frank Wedekind. Het liedje gaat over mezelf toen ik 14 was, daardoor is het een soort jeugdherinnering geworden. Ik had op die leeftijd een goede vriendschap met een meisje. Het is een heel persoonlijk nummer geworden, maar op zo’n manier dat je het niet hoort.”

Ondanks zijn Nederlandstalige liedjes, wil Harold ook in Duitsland gaan optreden: “Hoewel ik een klein publiek heb, wil ik me niet beperken tot Nederland. Ik vertaal de liedjes naar het Duits en wil een demo opnemen. Ik vind Duitsland een fijn land, de cultuur spreekt me heel erg aan. Ook heb ik het gevoel dat ik daar wel zou passen.” Het is dan ook niet zo gek dat Berlijn hem in vervoering brengt: “Het is een stad die je van je sokken blaast. Het is zo groot, dat je altijd iets nieuws ontdekt. En je komt er zoveel kunst en mooie schilderijen tegen, dat je altijd wel in vervoering gebracht wordt.”

“Op In Vervoering speel ik op het kleine podium en in de boot. Ik vind het een heel leuk festival. Het is een intiem festival in Utrecht, met allemaal opkomende muzikanten die stiekem toch al heel goed zijn. Zelf ben ik benieuwd naar Eins, Zwei, Orchestra en Joast. Marten de Paepe vind ik ook erg goed.” Angst voor het intieme optreden op de boot heeft Harold niet: “Ik heb al veel huiskameroptredens gedaan, daar zijn ook weinig mensen. Je kunt in zo’n omgeving gemakkelijk dingen uitproberen. Ik wilde het publiek bijvoorbeeld een keer de tweede stem van het nummer ‘Vanavond’ laten zingen. En dat bleek te werken. Ik zie spelen in kleine settings ook altijd als een echt optreden. Zelfs al sta je voor vijf mensen, je moet altijd je best doen. Je weet nooit wie er in het publiek staat.“ 

Te zien: Festival In Vervoering met onder anderen Harold K, zondag 7 augustus 2011 @ Park Lepelenburg, Utrecht