Eat This Media stopt …

Ate This festival laatste wapenfeit

Tekst: Marc van der Laan ,

Het Utrechtse platform voor experimentele muziek Eat This Media stopt ermee. Na een periode van tien jaar waarin ze verschillende platen uitbrachten, dansavonden en festivals organiseerden, is het klaar. Voor het licht werkelijk uitgaat, vindt zaterdag 27 augustus eerst nog het Ate This festival plaats.

Ate This festival laatste wapenfeit

Het Utrechtse platform voor experimentele muziek Eat This Media stopt er mee. Na een periode van tien jaar waarin ze verschillende platen uitbrachten, dansavonden als InterZone en festivals als Eat This festival organiseerden, is het klaar. Met Bastiaan Verhage van Eat This staan we stil bij tien jaar Eat This en de reden om te stoppen.

Geschiedenis
De geschiedenis van Eat This Media is het verhaal van gelijkgestemde muzikale geesten die elkaar tegenkomen. In 1997 wordt Post Modernism pt2 van de latere Grote Prijswinaars Quick & Brite, de eerste release op Eat This Records. Carlos Kok is mede-oprichter en degene die het label later uitbouwt. Tegelijkertijd loopt ene Thomas rond met plannen voor een nieuwe alternatieve dansavond. In 2000 vindt onder de naam InterZone de eerste editie van die dansavond plaats in ACU. Als Thomas in het buitenland gaat studeren vraagt hij aan Bastiaan Verhage en Carlos Kok om InterZone voort te zetten. Zo komen InterZone en Eat This Records op een heel natuurlijke manier samen. “Het heeft heel lang naast elkaar gestaan maar op een bepaald moment is de symbiose zo groot geworden dat we hebben gezegd ‘we maken er één ding van’: Eat This Media”, legt Verhage uit. Behalve InterZone, hebben ze sindsdien een heel scala aan alternatieve dansavonden en festivals in Utrecht neergezet zoals Klub Kikker, Dubstep a Gogo, Gute Laune, Lentegruis en Eat This festival.

Doel
Eat This heeft experimentele muziek in zijn breedste vorm een podium willen geven. De bands op hun feestjes varieerden van ambient tot dubstep en van IDM tot singer-songwriters. Altijd hebben ze daarbij geprobeerd om de randen van de genres te verkennen. Verhage: “Als een band drones maakte probeerden we daarin de melodie te vinden. Dat hebben we ook met dance gedaan, waarbij we dubstep met andere genres probeerden te vermengen. Niet de standaard feestjes organiseren maar net eventjes een stap verder gaan en proberen het publiek uit te dagen. Dat klinkt heel elitair maar het is altijd op een manier gebeurd waarbij mensen het eigen genre wel kenden maar toch een beetje verrast werden door de draai die wij er aan gaven.”

Trots
Trots is Verhage vooral op het bij hem thuis opgenomen album Three Days of Fever van Wouter van Veldhoven en Greg Haines. “Ik heb Greg Haines ooit uitgenodigd om op de eerste releaseparty van Wouter van Veldhoven te komen spelen. Ze hebben toen samen een hele korte improvisatiesessie gedaan. Dat beviel zo goed dat ik ze daarna heb gevraagd om een weekend bij mij langs te komen en een plaat op te nemen. Die plaat is echt heel erg mooi geworden. Dat gevoel dat ik bij die eerste improvisatiesessie had, hebben die jongens ook op plaat weten te zetten.”

Stoppen
De belangrijkste reden om te stoppen is tijd. Een fulltime baan valt niet meer te combineren met het werk voor Eat This, dat altijd een hobby is geweest. “We hebben redelijk grote festivals opgezet. De professionaliteit die je daarvoor nodig hebt vraagt van je dat je daar een aantal dagen per week mee bezig bent.” Op het moment dat Verhage stopte, stopten ook de anderen. “Iedereen bleek in een fase van hun leven te zijn gekomen waarin andere zaken dan het organiseren van feestjes en festivals zwaarder wegen.” Hoewel hij het zonde vindt is hij ook nuchter. “Er zijn genoeg leuke initiatieven in Utrecht. Die pakken weer heel andere zaken op dan wij oppakten. Wij hebben het tien jaar gedaan, nu is het tijd voor andere mensen om dat te doen.”

Veel van de feesten en festivals van Eat This vonden plaats in Theater Kikker. Dat dit theater is gestopt met de muziekprogrammering en Eat This Media er nu ook mee ophoudt, is volgens Verhage toeval. Wel geeft hij aan dat het wegvallen van Kikker de mogelijkheden die ze hadden beperkte. “Theater Kikker was echt onze plek, daar konden wij precies doen wat wij vonden dat belangrijk was. Kikker steunde ons daarin. Martijn Buser, de programmeur, snapte waar we mee bezig waren. We hebben daar dubstep-feestjes gegeven, ambient-avonden gedaan en singer-songwriters neergezet. De sfeer die altijd in Theater Kikker hing was perfect om neer te zetten waar ons hart naar uitging.”

Toekomst
Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. Een jaar geleden is Verhage samen met Gibson Houwer, Ellen Evers en Johanneke Verhage KNG56 begonnen. In het kleine poppodium aan de Kromme Nieuwegracht organiseren ze 6 keer per jaar kleinschalige optredens voor circa 50 mensen. Daar komt ook een deel van de programmering terug die ze met Eat This altijd hebben gedaan. “Het is wat anders maar toch wel weer met een draai die wij heel erg leuk vinden. We hebben de vrijheid om te doen waar wij zin in hebben en dat is voor ons heel belangrijk”, besluit Verhage.

Afscheid
Om de tien jaar die Eat This Media heeft bestaan ook echt af te kunnen sluiten moeten nog een paar laatste rekeningen betaald worden. Het geld daarvoor willen ze bijeen brengen door nog een allerlaatste keer dat te doen waar ze bekend mee zijn geworden: het organiseren van feesten en festivals. Op 27 augustus pakken ze onder de noemer Ate This nog één keer groot uit met een afscheidsfeest en benefiet in één. In de Vechtclub verzorgen de Eat This koks een barbecue en kun je op twee podia luisteren naar een avond vol muziek. Een groot deel van de bands komt uit Utrecht, zoals I Am Oak, 78RPM, State of Maine, Wouter van Veldhoven, Holden Goldmund en Homemade Empire. De avond wordt afgesloten met dj’s en liveacts zoals 030303, DJ T en het Eindbaas DJ team.

Als je niet kunt op zaterdag of wanneer je Eat This ook nog op een andere manier wilt steunen dan kun je op de website van Eat This Media ook nog resterende platen, t-shirts, buttons, flyers, posters, testpersingen en andere goodies kopen. Je kunt natuurlijk ook gewoon doneren.

Te zien: Ate This Festival met o.a. I Am Oak, 78RPM, State of Maine, Astroposer, Wouter van Veldhoven, Holden Goldmund, Homemade Empire, Mark Versteegen, EINDBAAS DJ Team, 030303, zaterdag 27 augustus 2011 (vanaf 19.00 uur) @ Vechtclub