Tududuh: “We spelen graag op niet-standaard plekken.”

Muzikant Ronald Straetemans speelt op intiem festival Grasnapolsky

Tekst en foto's: Linda van Houwelingen ,

Ronald Straetemans, beter bekend als Tududuh, maakt trash pop met zijn drie bandleden. Met één van hen zal hij in hotelkamers spelen op Grasnapolsky, het kleinschalige festival dat op 17 en 18 december in Bunnik plaatsvindt. Lees hier het interview met de frontman.

Muzikant Ronald Straetemans speelt op intiem festival Grasnapolsky

Waar een groot aantal bands kiest voor een bandnaam in de vorm van een mooi woord met ‘the’ ervoor en een ‘s’ erachter, koos Ronald Straetemans (27) jaren geleden voor de naam Tududuh. Hij was niet meer de frontman van Glenister en iemand vroeg hem aan een tafeltje in het Utrechtse café De Bastaard of hij al in een nieuwe band zat. Ronald had al wat biertjes op en loog: “Ja, Tududuh.” De naam bleef hem achtervolgen en hij besloot z’n soloproject zo te noemen. “Ik was sowieso al liedjes aan het schrijven, ben de studio ingegaan en heb met wat vrienden de EP Tududuh 01 opgenomen.” Ondanks dat Ronald in die tijd in z’n eentje optrad, wilde hij nooit singer-songwriter genoemd worden. Lachend: “Ik had een grote hekel aan singer-songwriters. Ik vond ze stoffig en niet spannend, ze werken binnen een bepaald kader. Ik wilde juist zonder vaststaand kader werken en avontuurlijkere popmuziek maken.”

Tegenwoordig speelt Ronald niet meer alleen, maar heeft hij een driekoppige band om zich heen verzameld. Sinds afgelopen voorjaar zijn gitarist en toetsenist Jelte Timmer, drummer Otto de Jong en bassist Michiel Bel ook onderdeel van Tududuh. “Die EP’s waren als een muzikale ontdekkingsreis. Ze hadden allemaal een totaal ander geluid en ik vroeg me af: Wat past het beste bij mij? Na drie EP’s kwam ik erachter dat ik mensen erbij het tofst vind. Het bevalt heel goed. Alles wat voorheen in m’n hoofd zat met instrumenten, kunnen we nu in het echt doen.”

Wel blijft het zo dat Ronald de meeste nummers schrijft. “Het blijven voornamelijk mijn liedjes. Waar ik m’n inspiratie uit haal, verschilt: ik schrijf over dingen die ik in m’n omgeving zie gebeuren en waar ik een mening over heb. Meestal klinken de liedjes vrij vrolijk, maar zijn ze het eigenlijk niet.” Tududuh maakt trash pop, een genrenaam die Ronald te danken heeft aan zijn vier maanden lange bezoek aan Berlijn. Met Michiel Flamman (Solo) deed hij een korte tour en bij één van de clubs waar ze speelden stond Tududuh omschreven als trash pop. “Het zijn rauwe, onverzorgde popliedjes. Ze hebben de standaard songstructuur, maar klinken net even anders. We zijn nog een beetje aan het zoeken welke kant we opgaan. Onlangs luisterde ik weer eens Blur en dacht ik: O ja, dát ben ik aan het doen! Blur heeft een gevarieerd repertoire en ik ben groot fan van die Britse ironie in de teksten.”

Momenteel werkt Ronald aan nummers voor de eerste cd op Stadserf Rood|Noot, een boerderij aan de rand van Utrecht. “Rood|Noot organiseert culturele dingen en geeft aan kunstenaars de ruimte om aan eigen projecten te werken. Ik ben nu bezig met het aanscherpen van de sound en te ontdekken hoe we dingen het beste kunnen doen en wat onze kracht is. Ik wil voor de zomer een gevarieerde en rauwe popplaat opnemen.”

Daarnaast staat Tududuh op Grasnapolsky. Dit nieuwe festival vindt plaats op 17 en 18 december in het Stayokay hostel te Bunnik. “Samen met Jelte zal ik drie optredens in hotelkamers geven en één in het Koetshuis. Het worden intieme sessies met per keer maar een man of tien publiek. Met Tududuh spelen we graag op niet-standaardplekken. Het is leuker om op een heel mooie locatie te spelen, dan heb je het gevoel dat je helemaal ergens anders bent. Ik denk dat er een heel bijzondere sfeer zal ontstaan. Leuk dat het in de winter is ook, dan is het koud en ontstaat er een knus en huiselijk gevoel.”

Te zien: Grasnapolsky met onder anderen Tududuh, Goslink, Joast, Novack, Lotte van Dijck, Dusty Stray, Rachèl Louise, Ryan Joseph Burns en dichter Daniël Vis, vrijdag 17 en zaterdag 18 december 2010 @ Stayokay Utrecht-Bunnik, landgoed Rhijnauwen.