Op het moment dat we JAE spreken heeft de laatste act, Steach & Dobleye, net een album uitgebracht, stond het hele Hof op de Definitie van Dopeheid en hebben ze een optreden bij de 3VOOR12/Utrecht Awards op de planning staan.
JAE: “Definitie van Dopeheid in 013 Tilburg was een hoogtepunt. De hele crew, inclusief filmmaker, fotograaf etcetera ging mee. We hadden busjes geregeld en waren de hele dag op pad met de hele crew. In de avond waren wij ook supportact voor MF DOOM in Tivoli Oudegracht, dat was wel een leuke ervaring. Iedereen heeft nu een album uit, dus het is ook tijd om het land in te trekken.”
Op dit moment bestaat het Hof van Jaeden, inclusief JAE zelf, uit vijf acts. Maar het Hof is meer dan een label voor artiesten. “Ik zie het meer als een hiphop-ontwikkelingsbureau. We brengen muziek uit van nieuwe acts, maar organiseren ook feesten en geven rap-, dj- en breakdanceworkshops”, zegt JAE. Daarnaast zitten er bij het Hof een filmmaker, fotografen, ontwerpers en iemand voor de promotie.
De acts komen als het ware in een gespreid bedje terecht. JAE: “Wij kunnen acts een totaalproduct bieden. Een clip is gemakkelijk gemaakt, iemand kan het artwork voor het album doen en de promotie is ook geregeld. De acts kunnen zich puur op de muziek richten. Op die manier kunnen de kosten laag gehouden worden en kan er relatief snel geproduceerd worden.”
Het bijna afgelopen jaar stond voor het Hof van Jaeden vooral in het teken van het Overdosis-project. Verdomd, ML, Ongezond, Steach & Dobleye en JAE zelf hebben afgelopen jaar een album uitgebracht en dit gepresenteerd in EKKO of ACU. ”Voor alle acts een album uitbrengen en wat optredens doen, dat was het doel van het project. Ze moeten na dit jaar bekender zijn bij het publiek dan daarvoor en dat is gelukt”, aldus JAE.
“De acts zijn vooral via via bij het Hof terecht gekomen, maar de grafisch vormgever heeft zich bijvoorbeeld zelf aangediend. Er zijn ook wel gesprekken met eventuele nieuwe acts”, aldus JAE. De Overdosis-acts waren onbekend en deels onervaren, maar dat leidt zelden tot problemen. Want, legt JAE uit: ”Na elk optreden en na elke oefensessie geven ze elkaar feedback. Dat kan positief of negatief zijn, maar het helpt ze wel in de ontwikkeling. Daarnaast worden ze aan het werk gezet om zichzelf te verbeteren en aan de toekomst te denken. Ze moeten stappen maken en dat doen ze goed.”
Een project voor startende acts is natuurlijk positief, maar hoe wordt het ontvangen en is het moeilijk om een project neer te zetten? JAE: “In Utrecht barst het van het talent, maar het komt nooit goed naar buiten. Er zijn weinig videoclips en het blijft vaak in Utrecht ‘hangen’. Door de krachten te bundelen kunnen wij veel meer en ontstaat er een breder draagvlak. Voor de acts is ons ontwikkelingsbureau een manier om naar buiten te treden. Wij kunnen snel iets maken en door de creativiteit in de groep gebeurt dat ook. Daarnaast wordt elke verdiende euro weer in het project gestopt.”
Het succes van de Stropstrikkers blijft in het achterhoofd zitten. Maar JAE weet dat niet alles zo makkelijk gaat: “Strikkers ging als een raket, wij hoefden niets te doen, optredens kwamen vanzelf. Maar ik wist ook dat dit niet altijd zo gaat en dat je normaal gesproken meer moeite moet doen en dat geef ik de acts van het Hof ook mee.” Als voorbeeld noemt hij het in voorprogramma’s spelen. Als je het publiek dan weet te boeien, heb je het goed gedaan en weer nieuwe mensen met jouw muziek kennis laten maken.
Wat opvalt is de stijl van de diverse artiesten van het Hof. “Het is allemaal rauwe hiphop, met weinig poespas. Gewoon beats, rap en knallen, maar er zijn wel verschillen onderling. Wat wel gelijk is voor de acts is dat de muziek wordt gemaakt vanuit de kunst en niet vanuit de commercie”, licht JAE toe. Daarnaast werken sommige acts met een vaste producer en andere juist weer met verschillende.
Het komende jaar staat ook nog in het teken van Overdosis. “Wij gaan met het project het land in. Daarnaast moet er nog een nieuwe invulling worden gegeven aan de vaste avond in EKKO. Utrecht moet meer naar buiten treden in de scene, er gebeurt veel, maar je ziet weinig. Wij moeten meer aanwezig zijn.” Als voorbeeld noemt hij de Amsterdamse scene, die zowel binnen het commerciële top 40 gebied als in de underground veel meer aanwezig is. Ook wil hij verder bouwen aan de hiphopcultuur waarbij creativiteit leidend moet zijn. “Geld is geen insteek, want in Nederland is het sowieso lastig om geld te verdienen met muziek. Maar de kostprijs voor hiphop is laag.”
JAE gaat zelf ook weer een album maken, maar dat gaat wat langer duren: “Ik wil er nu de tijd voor nemen en een album maken dat een geheel is van begin tot eind. Ik heb tot nu toe elk jaar wel een album gemaakt, in totaal iets van 500 nummers. Nu wil ik ervaren hoe het is om een album te maken waarbij alles een geheel vormt. Wat niet wil zeggen dat de vorige albums minder waren natuurlijk."
Te zien: Hof van Jaeden, op 3VOOR12/Utrecht Awards, zaterdag 11 december 2010 @ EKKO en zaterdag 5 februari 2011 @ Tivoli de Helling
Rapper JAE vertelt over ‘zijn’ Hof van Jaeden
“Het hof is meer dan een label, het is een hiphop ontwikkelingsbureau.”
Het Hof van Jaeden is al geruime tijd een bekend fenomeen binnen de Utrechtse hiphopscene. Verschillende acts hebben een album uitgebracht en er is een maandelijkse Overdosis-avond in EKKO. Tijd dus voor een update over het project. ’Founding Father‘ JAE vertelt over de acts, het doel van het Hof, wat het project allemaal inhoudt en hoe het op dit moment gaat.