Vorige week zat het hiphopfestival Roffest nog verstrikt in een gemeentelijke labyrint van vergunningen. Een week later heeft de gemeente Utrecht het hiphopfestival het Julianapark als nieuwe locatie aangeboden. Ook het Counter Culturefestival moest, na het wegvallen van de Paperdome als festivallocatie, op zoek naar een nieuwe plek. Morgen wordt bekend of de door de gemeente aangeboden locatie kan gaan.
Zowel Roffest als Counter Culture werden begin dit jaar verrast toen duidelijk werd dat het Paperdome terrein dit jaar geen festivallocatie meer kan zijn. Habek, het Utrechtse hiphopcollectief dat Roffest organiseert, is inmiddels akkoord met het Julianapark als vervangende locatie en een compensatie van de extra kosten door de gemeente. Ze heeft ook Counter Culture een vervangende locatie aangeboden, maar hierover moeten het festival en de beheerder van het terrein, Recreatie Midden Nederland, nog tot een akkoord komen.
Habek, organisator van Roffest, wilde in eerste instantie de onlangs aangekochte oude zagerij aan de Zeedijk inzetten als vervangende festivallocatie. Mark Gademan, woordvoerder van Habek: “Helaas is dat nu nog niet mogelijk omdat het bestemmingsplan daarvoor moet worden aangepast. In de toekomst komt daar hopelijk verandering in.” Inmiddels ziet Roffest het Julianapark als vervangende locatie helemaal zitten. “We waren eerst teleurgesteld in de handelswijze van de gemeente, maar ze hebben nu goed met ons meegedacht en met het resultaat zijn we dan ook dik tevreden. We hoeven wat betreft ruimte niks in te leveren, het is zelfs groter dan de vorige locatie. Daarnaast is het beter bereikbaar dan de Paperdome. Hopelijk geeft ook dat een boost.”
Voordat Counture Culture, het krakersfestival dat vorig jaar ook gebruik maakte van het Paperdome-terrein, ook tevreden is met de gemeente, moet er nog veel gebeuren. Net als Roffest was de organisatie van Counter Culture begin dit jaar totaal verrast toen de gemeente na een eerdere toezegging de vergunning voor dit jaar introk. David de Waard van Counter Culture: “Als we begin dit jaar niet zelf contact hadden opgenomen met de gemeente, hadden we waarschijnlijk nog later gehoord dat de vergunning is ingetrokken. Er wordt door de verschillende afdelingen bij de gemeente totaal langs elkaar gewerkt. Dat wij daar dan slachtoffer van worden, is eigenlijk te belachelijk voor woorden.”
Inmiddels heeft de gemeente Counter Culture de recreatieplas bij Strijkviertel als vervangende locatie aangeboden. Wel moeten de beheerder Recreatie Midden-Nederland nog akkoord gaan. David de Weerd van Counter Culture: “Zij vroegen in eerste instantie 8.000 euro huur voor een kaal terrein zonder enige faciliteiten. We hebben inmiddels hebben een bod van 5.000 euro gedaan, dat is voor ons nog steeds veel geld. We moeten dan ook nog alles zelf regelen. ” Zo langzamerhand krijgt De Waard het gevoel dat de gemeente Counter Culture de stad uitwerkt. “Eerst zaten we in een stadspark, daarna moesten we naar Leidscherijn, en nu worden we naar een recreatiegebied verplaatst.”
De gemeente heeft Roffest een compensatie voor de extra gemaakte kosten aangeboden, Counter Culture ziet een dergelijke regeling ook graag tegemoet. Door alle onzekerheden en het late tijdstip waarop de nieuwe locatie definitief bekend gemaakt kan worden, verwacht De Weerd namelijk een stuk minder bezoekers dan voorheen. “Eigenlijk hadden we twee weken geleden al willen beginnen met de promotie, nu kunnen de eerste dingen waarschijnlijk pas volgende week de deur uit. Ook de locatie, zo ver buiten de stad, werkt niet echt mee.”
De woordvoerder van de cultuurwethouder zegt het te betreuren dat er onvrede is over de werkwijze van de gemeente. Toch benadrukt ze de delicate balans die de gemeente moet vinden tussen de belangen van de bewoners en het grote aantal festivals dat de Domstad rijk is. “Voor de Paperdome gold al een ontheffingsvergunning, na een klacht van een bewoner zijn alle vergunningsaanvragen ingetrokken. We werken als gemeente met regels en procedures en daar moeten we ons ook aan houden. Uitzonderingen kunnen we niet maken."
De klacht van Counter Culture dat het uit de stad wordt gedreven, is volgens de woordvoerder dan ook niet juist. "Park Lepelenburg is een stadspark in een woonwijk, daar kunnen nu eenmaal maar weinig activiteiten plaatsvinden. In een speciale werkgroep met veel betrokken partijen wordt heel goed gekeken naar de juiste spreiding van festivals, tot nu toe gaat dat nog altijd in goede harmonie. Dat Counter Culture niet meer in de stad terecht kan is dan ook geen bewust beleid van de gemeente, maar een uitkomst van het overleg in die werkgroep."
Roffest gered met nieuwe locatie
Counter Culture nog in onderhandeling met gemeente
Vorige week zat het hiphopfestival Roffest nog verstrikt in een gemeentelijke labyrint van vergunningen. Een week later heeft de gemeente Utrecht het hiphopfestival het Julianapark als nieuwe locatie aangeboden. Ook het Counter Culturefestival moest, na het wegvallen van de Paperdome als festivallocatie, op zoek naar een nieuwe plek. Morgen wordt bekend of de door de gemeente aangeboden locatie kan gaan.