Festival deBeschaving terug in 2010, als het meezit

Directeur rekent voor doorstart op gemeente/provincie Utrecht

Ingmar Griffioen ,

Het Utrechtse festival deBeschaving keert terug. Die voorspelling durft festivaldirecteur André Baars wel aan. Voor de 7e editie wordt gemikt op 28 augustus 2010. Wel moeten gemeente en provincie Utrecht het festival omarmen. "Als die de kraan dicht draaien wordt het heel moeilijk", geeft Baars toe. Ook de curator van het failliete The Entertainment Group kan nog roet in het eten gooien.

Directeur rekent voor doorstart op gemeente/provincie Utrecht

Festival deBeschaving in Utrecht keert volgende zomer terug op de kalender, als alles goed gaat. Die voorspelling durft festivaldirecteur André Baars wel aan. Hij is druk bezig een nieuwe, professionelere organisatie op te zetten voor de zevende editie op zaterdag 28 augustus 2010. Dan moeten gemeente en provincie Utrecht het festival wel omarmen. "Als die de kraan dicht draaien wordt het heel moeilijk", geeft Baars toe. Ook de curator van het failliete The Entertainment Group (TEG) kan nog roet in het eten gooien. "100% zeker ben je nooit, maar het voelt in ieder geval veilig."

Het gestaag groeiende festival werd in oktober 2007 benaderd door boekings- en evenementenbureau The Alternative, dat inmiddels was overgenomen door TEG. Toen TEG instapte is volgens Baars afgesproken dat ze een openstaande schuld van deBeschaving, "een klein bedrag", zou overnemen. "Daarmee zijn de crediteuren betaald." Nu TEG failliet is, zou de curator dat kunnen zien als schuld en die proberen te verhalen op deBeschaving.

Dat zou theoretisch weer tot een faillissement van Stichting deBeschaving kunnen leiden, maar de directeur denkt dat er juridisch niks kan gebeuren. "We zijn daar niet bang voor. We hebben wel contact met de curator en vooralsnog blijkt niet dat er problemen ontstaan." Mr. J.A.H. Padberg, benoemd tot curator inzake het TEG-faillissement, heeft de naam van het festival wel voorbij zien komen, maar kan er desgevraagd "geen zinnig antwoord" op geven. "Wij werken van de grote naar de kleine problemen." Hij verwacht pas over een maand of wat meer duidelijkheid.

Met het wegvallen van de partner heeft deBeschaving de ambities wat bijgesteld. "In 2008 heeft het festival een enorme boost gekregen, het verschil met 2007 was enorm. We gaan nu niet terug naar de situatie van 2007, maar ook niet naar 2008." The Alternative stak toen veel geld in de programmering, wat resulteerde in een line-up met grote internationale artiesten als Kate Nash en Babyshambles, maar tevens in een verdubbeling van de entreeprijs.

Dat was Baars een doorn in het oog. Hij meent dat deBeschaving in 2008 een grote nieuwe doelgroep heeft aangeboord, maar door de fikse entreeprijs een deel van het oude publiek kwijtraakte. "Om die oude bezoekers terug te krijgen moet de ticketprijs omlaag. Dat is heel belangrijk." Ondanks de grote investering steeg het bezoekersaantal slechts van iets meer dan 5000 naar een kleine 6000. Baars wil ook niet meer dat 95% van het budget in de programmering gaat zitten en belooft weer meer aandacht voor aankleding, het randprogramma en de beleving. "Dat je op het terrein ogen in je rug moet hebben om alles te zien. We willen mensen zoveel mogelijk verrassen en vooral de nadruk op de beleving leggen."

André Baars heeft cultureel ondernemerschap nog altijd hoog in het vaandel en regelt dus weer een groot deel van de begroting via sponsors, maar rekent voor 25% wel op subsidie. "De subsidie is belangrijk om de volgende stap te kunnen zetten." Hij meent dat Utrecht in 2006 de titel evenementenstad van Nederland mede dankzij deBeschaving verdiende en dat stad en provincie baat hebben bij de groei van zijn festival. "In het kader van het streven van Utrecht om in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa te worden, lijkt me dat nodig. Voor de kerst willen we zekerheid hebben of ze ons steunen, want in januari moeten we gaan programmeren."