Studenten programmeren nieuw muziekfestival

Talentvolle bands krijgen een kans op CBDB's

Tekst en foto's: Halde van Rijn ,

CBDB's is een nieuw festival in dB's waarop talentvolle bands zich aan publiek kunnen presenteren. Dit festival wordt georganiseerd door studenten van de opleiding 4 Music Management aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en beslaat een serie concertavonden met steeds een ander muzikaal thema. Op de eerste avond was het thema metalcore en screamo.

Talentvolle bands krijgen een kans op CBDB's

CBDB's is een nieuw festival in dB's waarop talentvolle bands zich aan publiek kunnen presenteren. Dit festival wordt georganiseerd door studenten van de opleiding 4 Music Management aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). dB's heeft een naam op het gebied van talentontplooiing. Een club van naam met eenzelfde filosofie is gevestigd in New York. The Ramones, The Talking Heads, Blondie. Wie kent ze niet? Deze en andere grootheden uit de punkscene van de jaren zeventig in de Verenigde Staten zijn ook ooit allemaal begonnen met optreden in een club die daartoe de kans gaf, CBGB’s. De visie van deze club (en van de hele punkbeweging van destijds) was dat iedereen de kans moet kunnen krijgen om lekker muziek te maken. Niet te ingewikkeld, zonder al te veel (commerciële) invloeden van buitenaf en met het lef om met een eigen muzikaal geluid te komen. Met deze filosofie en de gelijkenis in de naam verzon een groepje HKU studenten CBDB’s, een serie concerten waarbij talentvolle bands uit de regio een kans krijgen om voor publiek op te treden.  

Oorspronkelijk zouden de Herman Brood Academie en de Nederlandse Pop Academie, twee Utrechtse opleidingen die zich met popmuziek bezig houden, bij het project betrokken worden, om zoveel mogelijk regionaal talent te kunnen presenteren. Lin Kanters, student aan de HKU en een van de vier initiatiefnemers van CBDB’s vertelt dat ze enigszins van het oorspronkelijke plan zijn afgeweken. “Helaas ging de samenwerking met die academies uiteindelijk niet door. Toen moesten we snel wat anders regelen. Op de eerste avond hebben we twee Brabantse bands geprogrammeerd. Er zouden eigenlijk drie bands optreden, maar IZAH heeft kort van tevoren afgezegd. Op de concertavonden die nog volgen zullen wel meer Utrechtse bands komen spelen.” 

Op de eerste avond op woensdag 18 maart is het muzikale thema metal en screamo. Rise a Thousand trapt af met gillende gitaren, striemende drums, stuwende bas en gruntende leadzanger, waarbij de meegebrachte oordoppen goed van pas komen. Grunt van de leadzanger wisselt af met meer melodieuze samenzang. Daar hadden de heren echter nog wel wat meer uit kunnen halen. Dat geldt ook voor het gitaarspel. De elektrische gitaren worden namelijk niet altijd synchroon bespeeld, wellicht mede door het inpassen van twee nieuwe bandleden, die zich toch kranig weten te weren. Wanneer de band eenmaal op stoom is, wordt het spel allengs overtuigender. De energie spat van het podium en hier en daar in de zaal komen zelfs de voetjes van de vloer. 

De tweede en afsluitende groep die acte de présence moet geven is The Darkest Red. Deze jongens hebben, net als de eerste band, wat publiek meegenomen en beuken er direct flink op los met hun instrumenten om de stemming er in te krijgen. Ondanks korte broek en ontblote torso gaat het er heet aan toe op het podium. De gitaren gieren lekker tegen elkaar in, de drums en bas ondersteunen dit en de leadzanger weet daar aardig overheen te grunten, waardoor er direct een goede muzikale flow ontstaat die de band gedurende het optreden redelijk weet vast te houden. Het publiek raakt wat losser dan bij het eerste optreden. Ondanks het afzeggen van een van de drie bands blijkt dit een waardige eerste editie van CBDB’s. 

Met een veertigtal betalende bezoekers, bandleden en gastenlijst zijn er minder mensen op af gekomen dan de organisatie had gehoopt. Toch is CBDB's wel tevreden over de eerste editie. Lin Kanters: “Elke keer brengen we een andere muzieksoort. Dit keer was het metal, maar de volgende keren brengen we bijvoorbeeld ska, grunge of rock. Daar komen misschien meer mensen op af. Ook kan de naamsbekendheid nog groeien na vanavond.” De entree voor CBDB's is drie euro. Een strippenkaart voor tien euro biedt toegang tot alle avonden. De volgende edities zijn op 1 en 15 april en op 6 en 20 mei. Het thema op woensdag 1 april is rock.