Het Utrechtse college van B&W is akkoord met een reorganisatieplan voor Muziekcentrum Vredenburg. De concertzaal moet effectiever programmeren en de organisatie krimpt met 22 fte. Dat is ongeveer een derde van het huidige personeelsbestand. Interim-directeur Atze Sytsma en cultuurwethouder Floris de Gelder maakten gisteren de plannen voor de reorganisatie bekend. In grote lijnen volgt dit plan van aanpak de voorstellen van een adviescommissie, die in maart een stevig rapport over Vredenburg presenteerde. “Dit plan getuigt van ambitie en realiteitszin”, stelde wethouder De Gelder optimistisch. “Vredenburg koerst op een solide overgang naar het Muziekpaleis.”
Om de financiële toekomst van Vredenburg zeker te stellen, investeert de gemeente Utrecht tot de opening van het Muziekpaleis in 2013 € 6,43 miljoen extra in het Muziekcentrum. Vredenburg gaat bovendien kritisch kijken naar het concertaanbod. In het seizoen 2010-2011 gaat het aantal concerten terug naar 235. Ter vergelijking: in 2008 vonden 400 concerten plaats, in het seizoen 2009-2010 zullen dat er 300 zijn. Vredenburg zal zich focussen op vier hoofdlijnen: klassiek, populair, culturele voorhoede en kleinschalige kinderprojecten.
De gratis lunchconcerten verdwijnen, wereldmuziek en amateurensembles zullen flink teruggebracht worden. Op concertloze dagen zijn zowel Vredenburg Leidsche Rijn als de Leeuwenbergh kerk beschikbaar voor commerciële verhuur. Wethouder De Gelder spreekt niet van verschraling, maar van focus op kwaliteit. “We kiezen voor wat goed loopt. Zo moet het gemiddelde aantal bezoekers toenemen.” Waar de 22 banen precies zullen verdwijnen kon Sytsma nog niet zeggen, wel liet hij weten dat de klappen over de volle breedte van de organisatie zullen vallen. Van gedwongen ontslagen is geen sprake.
De concertzaal kwam in problemen toen de tijdelijke locatie Vredenburg Leidse Rijn, pal naast de A2, minder publiek trok dan gehoopt. Het muziekcentrum moet in 2013 opgaan in het Muziekpaleis, een ambitieus verzamelgebouw, waarin naast Vredenburg ook Tivoli en SJU Jazz opgaan. Wethouder De Gelder, die twee maanden geleden aantrad, noemt het Muziekpaleis “de belangrijkste concertzaal sinds Het Concertgebouw”.
Voor zo’n ambitieuze nieuwe zaal moet je iets over hebben. Het nieuwe gebouw komt op de plek van het huidige Muziekcentrum. Het speciaal gebouwde tijdelijke gebouw in Leidsche Rijn, in de volksmond De Rode Doos genoemd, kende nogal wat opstartproblemen. De akoestiek bleek in eerste instantie niet goed genoeg en de afstand van het centrum naar de rand van de stad bleek een te grote horde. Interim-directeur Sytsma spreekt van een psychologische afstand (“het is maar tien minuten van het centrum”), die Vredenburg probeert te overbruggen met psychologische tegenzetten, zoals een gratis consumptie in de pauze (verwerkt in de ticketprijs). “Ook is parkeren tegenwoordig gratis en bewaakt. Vredenburg is op dit moment in onderhandeling met de vervoersmaatschappij over gratis busvervoer.”
Dat populaire muziek (waaronder pop) gekozen wordt als een van de peilers voor de komende jaren is opvallend. Met de verhuizing naar de tijdelijke locatie verloor Vredenburg zijn functie als favoriete uitvluchtmogelijkheid voor Tivoli. In verleden zette het poppodium er regelmatig grote shows neer, van bands als Bloc Party, Snow Patrol en Belle & Sebastian. In 2005 vond in Vredenburg nog een eendaags festival plaats, onder de naam Paleisrevolutie. Oorspronkelijk zagen Tivoli en Vredenburg kansen voor meer gezamenlijke producties, maar de samenwerking is juist verwaterd, volgens wethouder De Gelder voornamelijk om politieke redenen. Tivoli is niet gelukkig met de problemen bij Vredenburg. Programmeur Guy van Hulst van Vredenburg verwacht op korte termijn wel meer pop acts aan te kunnen trekken. Op dit moment staat alleen veteraan Joe Jackson op de popagenda.
De eerste steen van het Muziekpaleis moet nog gelegd worden. Sterker nog: het oude Vredenburg is nog niet helemaal gesloopt. Toch staat 2013 nog altijd met dikke letters in de agenda van wethouder Van Gelder voor wat betreft de oplevering. “In 2013 vieren we het vierhonderdjarige jubileum van de Vrede van Utrecht met een groot cultureel festival. Het openingsconcert moet plaatsvinden in het Muziekpaleis.”
Organisatie Vredenburg krimpt met een derde
“Vredenburg koerst op solide overgang naar Muziekpaleis”
Het Utrechtse college van B&W is akkoord met een reorganisatieplan voor Muziekcentrum Vredenburg. De concertzaal moet effectiever programmeren en de organisatie krimpt met 22 fte. “Dit plan getuigt van ambitie en realiteitszin”, stelde wethouder De Gelder.