“Met Roffest willen we laten zien dat hiphop veel meer is dan wat vaak gedacht wordt”

Organisator Pax over Roffest en het juiste hiphop- en muziekgevoel

Tekst: Maarten Braun ,

We weten natuurlijk allemaal dat 20 juni alle wegen naar Roffest leiden. Tijd dus om te kijken hoe het met de organisatie van dit Utrechtse festival staat. Pax, één van de organisatoren, wilde tussen alle voorbereidingen door wel even wat vertellen over het festival zelf, de gedachtegang achter Roffest, Utrechtse hiphop en de verwachtingen voor de tweede editie van festival.

Organisator Pax over Roffest en het juiste hiphop- en muziekgevoel

Vorig jaar werd voor het eerst het Roffest-festival gehouden. Een vuurdoop die goed is bevallen, want aanstaande zaterdag staat er een tweede editie op het Paperdome-terrein. Tussen de voorbereidingen door, spreken we Pax, één van de organisatoren.

Wat is er, in vergelijking met vorig jaar, veranderd?

“Deze tweede editie verschilt op een aantal punten wel van de eerste. De line-up is wat breder, met vooral meer aandacht voor instrumentalisme, dat het grootste podium krijgt. Het festival zelf  is ook groter en er staat ook geen enkele act die er vorig jaar stond. Daarnaast hebben we natuurlijk geleerd van de dingen die op de vorige editie zijn fout gegaan. Al moet ik zeggen dat het toen al vrij vlekkeloos verliep. We hebben vooral meer aan de PR gedaan, met als resultaat dat we nu al meer tickets hebben verkocht dan vorig jaar.”

“Wat ook illustreert dat het goed gaat, naast de kaartverkoop natuurlijk, is het feit dat de breakdancewedstrijd al volgeboekt zit met 16 topcrews en dat we groepen moeten teleurstellen die zich nog willen aanmelden.”


Waarom is de line-up breder geworden?

“De bredere line-up is eigenlijk de visie die wij zelf uitdragen. Wij willen ons niet beperken tot de gedachte van hiphop die veel mensen hebben. Wij zijn allemaal muziekidioten die veel verder denken dan in een bepaald straatje. Met Roffest willen we laten zien dat hiphop veel meer is dan wat mensen denken. Het stereotiepe beeld dat bestaat, hopen we met Roffest te doorbreken.”

“Eigenlijk proberen we de vier oorspronkelijke elementen van hiphop, voor zover je daarvan kunt spreken, weer bij elkaar te brengen. Een rapper moet langs de graffitimuur lopen en de artiest aan kunnen spreken met de vraag of die artiest zijn albumhoes wil ontwerpen.  En de breakdancers komen ook een keer op een feest waar niet alleen dansliefhebbers komen.”


Terug naar de roots dus eigenlijk?

“Niet helemaal, want het moet geen ‘oldskool’ hiphopfestijn worden, dat zeker niet. Maar toen Africa Bambaataa zijn definitie van hiphop gaf, was de stroming veel breder. Het was een eclectisch gebeuren. Het had invloeden vanuit allerlei muziekstromingen, van metal tot electro bij wijze van spreken. Dat is in der loop der tijd helaas steeds minder geworden.”

“Binnen de Utrechtse scene hebben we al vaak laten zien dat we juist wel heel breed, creatief en muzikaal zijn. Daarom kunnen C-mon & Kypski en bijvoorbeeld Steen naast elkaar op het festival spelen. Kyteman’s hiphoporkest is natuurlijk een goed voorbeeld hoe verschillende stijlen samen gaan. Muzikanten en ‘hardcore hiphoppers’ bij elkaar is toch fantastisch? Zo breed als de muzikale ontwikkeling in de stad Utrecht is, zo breed moet ook het festival worden.”

“Op die manier wordt het festival interessant voor muziekliefhebbers die dan merken dat hiphop veel meer is dan wat ze op bijvoorbeeld MTV zien. En hiphopliefhebbers krijgen een totaalplaatje voorgeschoteld, zodat ook hun visie verruimd kan worden. ”


Hoe bevalt het organiseren van een festival?

“Binnen de organisatie, stichting Habek, lopen al wat mensen rond met de ervaring van het organiseren van feestjes. Voor een festival ontbrak wel een beetje kennis natuurlijk, maar het gaat verder erg goed. Een voordeel is ook dat de gemeente positief tegenover het festival staat. In Leidsche Rijn gebeurt ook erg weinig natuurlijk. Verder wordt er hard gewerkt door een groep enthousiaste vrijwilligers.”

“Wat het  bij ons anders maakt is het feit dat wij zelf artiest zijn en iets gaan organiseren. Je kijkt door een andere bril dan bijvoorbeeld een evenementenbureau. Ik merk dat ik heel kritisch ben als ik zie hoe het op andere festivals gaat. Ik heb al snel de neiging als ik ergens rondloop om te denken: ‘dat kan beter of dit kan anders’.”

“Het moet trouwens ook voor de artiest leuk zijn om te spelen, dus backstage mag er ook een feestje zijn. Daar komt bij dat wij geen hoofdprijzen kunnen betalen voor de  muzikanten en ze het dus ook wel leuk moeten vinden om te komen, anders zouden ze wel nee zeggen.”


De toekomst?

“Sky is the limit! Hopelijk wordt het steeds groter en internationaler. Nu komt bijvoorbeeld al Leroy optreden, toch één van de beste Franse rappers. En verder is het natuurlijk ook inherent aan de Utrechtse scene die steeds groter wordt. Wat wel belangrijk is, is dat creativiteit voorop blijft staan en dingen geen zekerheid moeten worden. Vernieuwen is heel belangrijk.”


ROFFEST, met onder andere Kyteman’s hiphop orkest, C-mon & Kypski,  Zwart Licht, Steen en IDA DJ kampioenschap, zaterdag 20 juni vanaf 13 uur @ Paperdome-terrein Leidsche Rijn, Utrecht