Vrijdag komt 'Hiatus', de debuutplaat van Kismet, uit. In Utrecht is Kismet al lang geen onbekende meer, maar na een geslaagd optreden op Eurosonic moet dit album de doorbraak in de rest van Nederland betekenen. Zanger Temy en drummer Boudewijn laten weten waarom.
Jullie bestaan al sinds 2002. Waarom heeft het tot 2009 geduurd voor jullie met je debuut album kwamen?
Boudewijn: “Het heeft eerst en vooral een tijd geduurd voor we de juiste formatie hadden. Met Nicolai en Temy op gitaar en mijzelf op drum hebben we altijd de basis van de band gevormd. Tijdens die eerste jaren hebben onze oorspronkelijke zanger en de bassist Kismet verlaten en kwam onze toetsenist Timothy erbij. Temy heeft toen besloten om naast zijn gitaarwerk ook te gaan zingen. En eigenlijk kwamen we pas goed op gang toen Rogier een jaar of drie geleden onze nieuwe bassist werd. Hij gaf ons de impuls die we nodig hadden omdat hij met heel veel goede ideeën kwam. Het is niet zo dat we voor de release van deze plaat zeven jaar niks gedaan hebben. We hebben veel shows gespeeld en een paar EP’s uitgebracht. We waren toen wel een andere band, maar luisteren toch nog met plezier naar ons oud materiaal omdat we het enthousiasme er nog in terug horen. Nu zijn we veel meer in de details van nummers gekropen en hebben dus veel tijd in 'Hiatus' gestoken. In februari 2008 zijn we voor het eerst de studio in gegaan en pas eergisteren (19 februari – ed.) hebben we de cd van de perserij terug gekregen.”
Ben je nog wel tevreden over het resultaat als je zo lang aan nummers werkt? Ik kan me voorstellen dat sommige nummers al vrij oud zijn.
Temy: “Het was inderdaad zo dat je van tijd tot tijd echt ziek werd van het steeds opnieuw moeten horen van dezelfde nummers, zeker omdat sommige nummers al vier of vijf jaar oud waren en we al een hoop nieuwe nummers hadden. Maar nu de cd af is en dit ook tot me door dringt, ben ik toch wel ontzettend trots!”
Hoe komt het dat de opnames zo lang geduurd hebben? Een jaar in de studio zitten is niet evident voor een band als jullie.
T: “Er speelden meerdere dingen mee. Allereerst ging Rogier voor 3 maanden naar Zuid-Amerika tijdens het opnameproces.”
B: “We waren net 2 weken aan het opnemen toen Rogier weg ging. We hadden net een goede basis die we konden afwerken en dan waren we snel klaar. De andere optie was dat we echt onze tijd zouden nemen. Helaas had Menno Bakker (van Bunt Studio – red.) niet onmiddellijk de ruimte en moesten we geduld hebben. We besloten te wachten en konden pas in de zomer verder. Vanaf toen werkten we gestaag door en in januari waren we klaar.”
T: “We hebben dus de werkzaamheden gespreid over een jaar en dat heeft zeker zijn voordelen. Wanneer je niet aan het opnemen bent, heb je tijd om alles te laten bezinken en te kijken wat wel werkt en wat niet. We hebben vooral veel nagedacht over de sound. Hier hielp Menno ons ontzettend. Voor hem was het eens wat anders dan het werk dat hij meestal doet, maar hij heeft ook in bands gespeeld die wat meer klinken als ons. Hij had dan ook ontzettend veel ideeën. Zijn enthousiasme werkte aanstekelijk. Het opnemen van 'Hiatus' was een langzaam, maar mooi proces.”
Wat zijn jullie plannen nu de plaat uitkomt? Hoe ver kan deze plaat jullie brengen?
T: “We willen in de eerste plaats zorgen dat we de hele oplage kwijt geraken. Dat kan alleen maar door veel op te treden. Hopelijk kunnen we een stap verder komen dan de zalen waar we al gespeeld hebben. We hebben shows in onder andere EKKO staan en hopen dat er nog leuke shows met grotere bands bij komen. Daarnaast beginnen we al te werken aan een volgende plaat en hopelijk kunnen we een keer op tour. Dat zou te gek zijn.”
B: “We doen al die dingen ook zelf met ons label Beep Beep! Back Up The Truck, waarvan Nicolai en ik medeoprichters zijn. Door al het labelwerk te doen, leren we zo veel over distributie, contacten onderhouden met promoters en een hoop andere zaken. Dat helpt ons ook als band.”
De scene rond Beep Beep! leeft blijkbaar in Utrecht.
B: “Zeker! De Vette Analoge Shit-avonden waren de best bezochte shows in dB’s het afgelopen jaar en dat is leuk. Je zit met zeven bands die voornamelijk uit Utrecht komen bij elkaar. Het concept is dat de leden van die bands hun sterke punten hebben en die ten dienste stellen van elkaar. We bundelen onze kracht als bands en het label handelt de dagelijkse gang van zaken af. Verder gebeurt echt alles in goed overleg met de bands. Juist omdat je alles op eigen houtje doet, kun je veel bereiken met weinig middelen.”
Waarom hebben jullie de plaat 'Hiatus' (periode van rust voor onbepaalde tijd) genoemd? Is het een teken aan de wand?
T: “Voordat we waren begonnen aan de plaat bood mijn zus in Cambodja, het geboorteland van onze ouders, mij een leuke baan in een weeshuis aan. In die periode van mijn leven was dat een te gekke kans en had ik de band dus verteld dat ik zou vertrekken.”
B: “We wisten toen natuurlijk nog niet hoe zaken zouden lopen. We hadden veel zin in het spelen, maar er stond een vertrekdatum vast. Dat was dan ook de deadline voor de plaat en we gingen ervan uit dat we daarna voor een lange tijd geen zanger zouden hebben en dus stil zouden liggen. Daarom besloten we de plaat ook zo te noemen.”
T: “Uiteindelijk heeft onze beslissing om lang en goed aan de plaat te werken er mede voor gezorgd dat ik toch niet vertrokken ben. Hoe meer je ermee bezig bent, hoe meer je er van bewust bent hoe belangrijk muziek voor je is. We zijn echt heel tevreden over deze plaat en zijn dan ook heel benieuwd waar het schip zal stranden. Ik wou dit echt niet missen. Je werkt al zo lang aan iets en je kunt het niet zomaar achter laten. Ook daarin had Menno weer een belangrijke rol. Hij liet ons anders luisteren naar nummers die we al jaren hetzelfde spelen. Hij vroeg ons waarom we bepaalde dingen speelden.”
B: “Menno heeft de moeite genomen om naar onze repetities te komen om de nummers goed te kunnen doorgronden. Wat hij dan vooral zei, was: “Doe dat anders eens een keer gewoon niet!” Dat was de strekking van zijn kritiek. Je hebt vaak de neiging om allemaal je ding te doen, maar dat betekent niet dat het nummer er beter van wordt. De nummers zijn door de opmerkingen van Menno ten goede veranderd. Hij was meer een producer dan alleen maar de man achter de knoppen. Hij dacht mee zonder opdringering te worden. Het was dan ook echt een plezier om in de studio te zitten. Geld en tijd zijn dan veel minder van belang.”
'Hiatus' wordt vrijdag 27 februari gepresenteerd in dB’s. Het album wordt uitgebracht op Beep Beep! Back Up The Truck. Het New Yorkse Crystal Stilts speelt ook.
Meer informatie kun je vinden op www.beepbeep.nl en www.myspace.com/kismetutrecht
Op donderdag 26 maart speelt Kismet ter gelegenheid van 5 jaar 3VOOR12/Utrecht in EKKO.
'Doe dat anders een keer gewoon niet!'
Kismet over de lange bevalling van hun debuut.
Vrijdag komt 'Hiatus', de debuutplaat van Kismet, uit. In Utrecht is Kismet al lang geen onbekende meer, maar na een geslaagd optreden op Eurosonic moet dit album de doorbraak in de rest van Nederland betekenen. Zanger Temy en drummer Boudewijn laten weten waarom.