Muziekpaleis schroeft begroting omlaag

Popmuziek blijft buiten schot

De oorspronkelijke begroting van het toekomstige Muziekpaleis was volgens een vernietigend rapport "veel te risicovol" en "onhaalbaar." En dus moest de begroting opnieuw onder de loep. Met als gevolg dat hij van 25 naar 18 miljoen gaat.

Popmuziek blijft buiten schot

De nieuwe begroting van het toekomstige Muziekpaleis in Utrecht is een stuk lager dan de vorige, die in december 2007 werd gepresenteerd. Het Muziekpaleis, een samenwerking tussen tussen poppodium Tivoli, jazzstichting SJU en gemeentelijk Muziekcentrum Vredenburg heeft inmiddels veel veel minder activiteiten gepland. Het complex moet in 2012 openen voor publiek.

In december 2007 was de begroting ruim 25 miljoen euro, nu is dat omlaaggeschroefd tot ruim 18 miljoen. Voor de popmuziek lijkt er niets aan de hand: het aantal activiteiten op dat gebied blijft gelijk. In de jazz halveert het bijna. Aanleiding voor de nieuwe begroting is een vernietigend rapport van adviesbureau LAGroup dat de oorspronkelijke begroting veel te risicovol en onhaalbaar noemde. De gemeenteraad gaf Tivoli, SJU en Vredenburg de opdracht een realistischer plan te presenteren.

“Het is een uitgeklede begroting, dat klopt,” vertelt Rudi van der Valk, zakelijk directeur van SJU. “Maar het ging erom dat de gemeente kan aantonen dat het Muziekpaleis haalbaar is.” Wethouder Janssen denkt niet dat de ambities nu ook verlaagd zijn. “We bouwen niet voor de middelmaat. De werkelijke uitvoering zal tussen de nulbegroting en de ambitieuze begroting invallen.”