In 1956 begon de Utrechtse popmuziek met een bioscoopvertoning van Rock Around The Clock, in 2006 ontvangt Spinvis een gouden plaat en een jaar later wint hij de Popprijs. Tussen deze gebeurtenissen spande hoofdredactrice Lutgard Mutsaers een lijn waarlangs vele muzikale ontwikkelingen worden geschetst. Het boek Van the Black Rocking Cats tot Spinvis gaat van beatmuziek via punk, festivals en poppodia, naar de singer-songwriters en hiphop van nu. Bij het boek zitten ook twee cd's bijgevoegd, met 45 nummers uit 45 jaar opgenomen Utrechtse popmuziek. Waaronder de eerste single van Daryll-Ann, het Tivoli-lied van 't Klein Orkest en de allereerste, nooit uitgebrachte demo-opname van Nederpopklassieker België van het Goede Doel.
Twintig jaar geleden, in 1987, kwam er al een boek uit over 30 jaar popmuziek in Utrecht. Eveneens geschreven door de docente Muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht. Toen haar studenten Dominique Sigmond en Peter Bijl vervolgens de twintig jaar daarna hadden onderzocht en beschreven, ontstond in de zomer van 2006 het plan een boek te maken dat de volle vijftig jaar beschrijft. Van The Black Rocking Cats Tot Spinvis is echter geen samenvoeging van het boek met de scripties van Sigmond en Bijl. Mutsaers: "We konden dat boek nu wel aanvullen, maar dan mis je de kans om echt iets met die vijftig jaar te doen. Dus hebben we besloten het oude boek te integreren in het nieuwe boek. Alle vijftig hoofdstukken zijn nieuw geschreven en de nadruk ligt op de laatste twintig jaar."
Waar de meeste hoofdstukken hun aandacht verspreiden over meerdere popzalen, media en bands, krijgen enkele bands een eigen hoofdstuk - bestaande uit twee pagina's - toebedeeld, zoals Urban Dance Squad, C-Mon & Kypski en Spinvis. "Die bands springen er ook heel duidelijk uit", verklaart Mutsaers. "Die zijn boven komen drijven. Zo startte Urban Dance Squad in de zomer van 2006 een minireünietour, dus dat was een mooi rond verhaal. C-Mon & Kypski zijn heel serieus en professioneel bezig, in tegenstelling tot de 95% van bandjes waarbij muziek gewoon een hobby is."
De extra aandacht voor Spinvis - Erik de Jong komt opvallend veel voor in oude bands, zoals Hi-Jinx met René van Barneveld, die worden aangestipt in het boek - heeft weinig uitleg nodig, aldus Mutsaers. Vooral in die singer-songwriters als Spinvis kent de Domstad een lange traditie, vertelt ze: "Van Robert Long tot Herman van Veen, Leon Giesen van Mondo Leone en nu Spinvis. Maar ook mensen als Pien Feith zijn daar een afspiegeling van. Daar waar Den Haag bijvoorbeeld bekend staat om rockbands als Kane en Anouk, is Utrecht een voedingsbodem voor dit soort artiesten, die muziek maken met een gemiddeld hoger IQ."
Aanstaande zondag presenteert 3VOOR12/Utrecht naar aanleiding van het boek een middag tijdens het Festival Mooie Woorden, met optredens van Mondo Leone, Kluge Leute, Zimihc en een special guest die ook in het boek veel aandacht krijgt.
"Utrecht is een voedingsbodem voor artiesten met een hoger IQ"
Een halve eeuw popmuziek in en uit Utrecht in één boek
Hoe heeft de Utrechtse popmuziek zich de afgelopen vijftig jaar ontwikkeld? Dat is de vraag die zeventien popjournalisten hebben geprobeerd te beantwoorden. De schrijvers brengen de verbanden en ontwikkelingen in 50 jaar tijd aan het licht. Het resultaat is een boek dat in vijftig hoofdstukken de geschiedenis van de Utrechtse popmuziek schetst.