Op ontdekkingsreis door het oerwoud van In Julia's Mind-Scene Op ontdekkingsreis door het oerwoud van In Julia's Mind-Scene

The Vasim Sessions, pt.1 biedt sfeervol maar vlak muzikaal landschap

, Misha Nuis,

Op ontdekkingsreis door het oerwoud van In Julia's Mind-Scene

The Vasim Sessions, pt.1 biedt sfeervol maar vlak muzikaal landschap

Misha Nuis, ,

Vorige maand bracht Badmintone records de derde plaat van In Julia's Mind-Scene uit. Een experimenteel werk, dat in niks is te vergelijken met voorganger 'A Collection of Suns & Moons from Around the World', in een oplage van 75 stuks.

The Vasim Sessions, pt.1 biedt sfeervol maar vlak muzikaal landschap

Écht experimentele klanken zijn schaars in Utrecht. De tijd dat al dan niet instrumentale post-rock als vernieuwend te boek stond, ligt allang achter ons en weinig bands doen nog moeite om met iets afwijkends voor de dag te komen. Toch moet af en toe zo'n cd'tje voorbijkomen dat demonstreert dat in Kunst feitelijk geen regels bestaan. Dat muziek meer is dan liedjes met kop en staart en herkenbare meezingrefreintjes. Wat dat betreft is In Julia's Mind-Scene's nieuwe cd een verademing. Het lijkt in niks op voorganger 'A Collection of Suns & Moons from Around the World' uit 2006. 'The Vasim Sessions, pt.1' is een 41 minuten durende opname, die het resultaat is van een samenwerking tussen de band en Studio Vasim. Van begin tot eind wordt geïmproviseerd. In de eerste 20 minuten is zelfs nauwelijks enige structuur te herkennen en lijken korte series geluiden elkaar willekeurig op te volgen. Door de galm van de grote hal waarin dit zich afspeelt, ontstaat een vreemde maar sfeervolle soundscape. Het geluidenpalet is zeer divers. Er klinkt herkenbaar piano- en gitaargepingel in door en aanhoudend gegons van een harmonium, er klinken samples en getik met bestek. Voor een groot deel echter weet je niet wat je hoort. Ergens halverwege voegt de band zich naar een ritmisch patroon, zonder overigens ook maar een seconde voorspelbaar te worden. Zodra de drummer er plotseling mee ophoudt kabbelt het geheel weer onverstoorbaar verder en neemt het elke ongegronde hoop weg dat dit alles toch nog zou kunnen uitmonden in iets 'herkenbaars'. Jammer genoeg mondt het ook niet uit in iets spectaculairs. Hoewel het project als geheel lof verdient, alleen al vanwege het gewaagde en experimentele karakter, wordt het nergens spannend. Echte hoogtepunten in dit verder sfeervolle en avontuurlijke muzikale landschap zijn daarom niet te vinden. Het lijkt evident dat er geen vooropgezet plan was toen men aan de opname begon. Natuurlijk is dat improvisatie eigen; pure magie als plotseling alles lijkt te kloppen, of drie kwartier ronddwalen in een muzikaal oerwoud waar geen einde aan lijkt te komen. Hoe het uiteindelijk ervaren wordt zal van de luisteraar afhangen. Die luisteraar zal sowieso van het avontuurlijke soort moeten zijn. De Mind-Scene en het Badmintone-label hebben wellicht voorzien dat dat publiek niet heel groot is in Utrecht. Van 'The Vasim Sessions, pt.1' zijn slechts 75 exemplaren gemaakt: cd-r's in een simpel doch kleurrijk mapje (wederom ontworpen door Anna van Kooij) gestoken, met vermelding van alle gebruikte instrumenten.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht