Iets meer dan vijf jaar geleden werd Marguerita Recordings opgericht. Ben Spaander, oprichter en tevens muzikale duizendpoot heeft in de loop der jaren een discografie van tien platen (deels afkomstig van eigen hand) en één mixalbum zien uitkomen. Naast activiteiten als platenlabel is een succesvolle avond opgezet onder de noemer Club Marguerita, en Spaander zelf is nog altijd druk in de weer om overal op te treden en zijn netwerk te onderhouden. 3VOOR12/Utrecht spreekt met Spaander (Cosmic Force) en Friedeman (Zero One).
Ondanks de drukke agenda verkeert Marguerita zich in een heuse stroomversnelling; de releases volgen elkaar sneller op dan voorheen, en Club Marguerita huisvest zich tegenwoordig in EKKO. Wat deze nieuwe impulsen veroorzaakt? Om te beginnen werkt Sander Friedeman sinds kort mee voor organisatorische en adviserende taken. Wat Spaander betreft is er een nog veel duidelijkere oorzaak aanwezig: "Ik ben gestopt met werken, daar had ik echt geen tijd meer voor."
Club Marguerita is inmiddels al voorbij het tweejarig bestaan en beleeft een heuse opmars. Wat begon binnen een illegale werfkelder voor maximaal 95 man, is inmiddels uitgegroeid naar EKKO. Een groot deel van de tussentijdse edities vond echter plaats in de werfkelder K-Sjot, nadat de politie een inval deed op de oorspronkelijke locatie. "Er kwam een mannetje of drie, vier, en die kwamen gewoon vertellen dat het niet meer mogelijk was wat we deden. Geluidsoverlast, ja, het was ook midden op de Oudegracht." Het huidige succes van de club is dan ook niet direct te danken aan het feilloze businessplan. "We hadden het gevoel dat als er vrienden kwamen met bierbuiken en labelshirts, die slap ouwehoerden over muziek, we al tevreden waren."
Het organiseren van een maandelijkse clubavond bleek een onderschatte klus voor Spaander. "Het punt is, als ik zelf die feestjes geef, en ik moet zelf de garderobe doen, de wasbakken schoonmaken, de peuken oprapen, glazen halen en de troep van kotsende mensen opruimen, dan is er voor mijzelf niet zoveel aan." Het oorspronkelijke idee om alles in eigen beleid te houden is hierdoor langzaam losgelaten. "We zijn uiteindelijk toch overstag gegaan na het maandenlange smeken van EKKO," lachen de heren.
"Het is nog maar een plan, maar we zijn aan het kijken om in andere steden Club Marguerita voort te zetten. In EKKO willen we het gewoon houden, die tent is te gek, en de mensen zijn te gek" verklaart Spaander. Ondanks de groeipotentie blijft het voor de heren belangrijk het concept niet uit te buiten. "We gaan nu echt geen dr. Lektroluv boeken. We willen niet dat mensen komen voor de acts die we programmeren, maar dat de mensen komen voor Club Marguerita. We willen garant staan voor een goede avond electro."
Ook Marguerita Recordings loopt op rolletjes. Naast steden als Den Haag en Rotterdam, die een grote electroscène herbergen, staat Marguerita zijn mannetje om Utrecht op de kaart te zetten. Van onderlinge concurrentie is dan ook weinig sprake. "Er zijn mensen die dat zien als concurrentie, maar die houden het meestal niet meer dan twee jaar vol. We zijn allemaal bezig met hele mooie dingen, en als je kijkt naar hoe er in het buitenland naar Nederland wordt gekeken, dan hebben we daar een hele mooie plaats. In Barcelona zie ik platenbakken gelabeld 'Dutch electro', die stampvol zit met electro uit ons land." Friedeman vult hem aan: "In New York precies hetzelfde verhaal."
Naast het handelsmerk electrosound waar het label om bekend staat, wordt het spectrum nu uitgebreid naar andere muziekstromingen. "Het acid verhaal is ter verbreding van het label. Maar ik denk wel dat als je aan Marguerita denkt, je een bepaalde sound in gedachten hebt." Op de laatste release zijn opvallende namen te vinden, zoals Ceephax Acid Crew en Kettel. "Dat was een statement om te laten zien dat we niet alleen maar met electro bezig zijn."
De meest recente hersenspinsels vormen zich in de vorm van internettelevisie - MargueritaTV - wat momenteel nog volop in ontwikkeling is. Spaander: "Ik ben nu aan het zorgen dat ik een hele mooie groep mensen mee krijg waarmee we dit kunnen realiseren. In principe worden het verslagen over de underground, vanuit de underground. Het vastleggen van feesten, interviewen van mensen, en dat alles in kleine shows van vijftien minuten." Of Marguerita ooit nog op de lauweren gaat rusten valt te betwijfelen. "Ik ben eigenlijk nooit tevreden. Als je iets hebt bereikt dan leg je alleen de lat nog maar hoger. Ik denk dat zodra ik tevreden ben, ik mijn apparatuur verkoop en ga vissen ofzo."
Recentelijk uitgebracht op Marguerita Recordings zijn 'Retrospective Studio X - 1996-2002' (een mixalbum gedaan door dj Stingray) en een 12" genaamd '030303 #2'. Op laatstgenoemde plaat de imposante lijst aan namen die een track hebben bijgedragen: Luke Vibert, Ceephax Acid Crew, Legowelt, Mr. 76ix en Kettel.
Club Marguerita
met Electronome (Viewlexx, Nu-Vorm), Sonarbase / Fastgraph (SCSI AV, U-Trax, Klakson) en Club Marguerita's huis-dj's Freek Fabricius en Zero One.
vrijdag 23 maart, EKKO
Aanvang: 23:00 uur
Entree: 7,50 euro
Club Marguerita barst uit ondergrondse voegen
Oprichter Ben Spaander: "We gaan nu echt niet opeens dr. Lektroluv boeken."
Utrechts electrolabel Marguerita Recordings zit in een stroomversnelling. Onlangs werd nog het vijfjarig bestaan gevierd tijdens het Exit Disco! Festival, om vervolgens de werfkelders te verlaten voor een vaste avond in EKKO. De plotse groei in activiteit is simpel te verklaren aldus labelbaas Spaander: "Ik ben gestopt met werken, daar had ik echt geen tijd meer voor."