Het Utrechtse college moet opnieuw met de verschillende partijen om de tafel voor de exploitatiebegroting van het Muziekpaleis. De raad besliste dinsdagavond dat het huidige plan niet goed genoeg is om het krediet voor de bouw vrij te geven. Daarmee reageert de raad op een kritisch extern rapport van onderzoeksbureau LAgroup. “We hebben het college eerder dit jaar twee voorwaarden gesteld voor de bouwvergunning”, vertelt Groen Links woordvoerder Jan Ravesteijn. “Er moet een gezonde exploitatiebegroting zijn en er moet een solide organisatie staan. De organisatie is op dit moment in oprichting. Ik begreep dat daar deze week een belangrijke overeenstemming over is bereikt. Intussen dacht het college ondanks het vrij vernietigende rapport tot gunning over te kunnen gaan. Daar was bijna de hele raad het niet mee eens.”
Het rapport van LAgroup is inderdaad behoorlijk kritisch. Met name het geschatte aantal bezoekers en de hoeveelheid personeel in de nieuwe organisatie vindt het onderzoeksbureau te ruim begroot. Volgens Ravesteijn waren de drie partijen (SJU, Vredenburg, Tivoli) te optimistisch: “Je kunt je niet bij voorbaat rijk rekenen en zeggen: ‘we gaan zo veel procenten meer publiek trekken.’” Op meer geld vanuit de gemeente hoeft het Muziekpaleis niet te rekenen, ondanks dat ook de hoeveelheid subsidie een onvoldoende krijgt in het rapport van LAgroup. “Er zijn wel wat kanttekeningen te plaatsen bij het rapport zelf”, vindt Ravesteijn. “Dit is er een van. We hebben duidelijk afgesproken dat het bedrag dat de drie organisaties aan exploitatiesubsidie krijgen, ook het bedrag is waarmee de nieuwe organisatie gerund moet worden. Daar gaan wij niet aan tornen.”
Met deze beslissing krijgt Tivoli opnieuw zijn zin. Het poppodium roept al maanden dat het niet de kurk wil zijn waar het Muziekpaleis op drijft. Toch is bestuursvoorzitter Berry de Vos van het poppodium niet blij met de toon waarop de discussie gevoerd is. “Alle drie de partijen krijgen nu de schuld, terwijl wij nota bene het probleem aangekaart hebben. Ik verbaas me eerlijk gezegd ook dat de heer Ravesteijn zo uitgesproken is. Hij wist als eerste raadslid dat de begroting niet in orde was. In het rapport wordt het beleid van Tivoli als goed voorbeeld genoemd, maar het lijkt erop dat veel raadsleden alleen de conclusie hebben gelezen.”
In eerste instantie zou de raad in januari al stemmen over het krediet voor de bouw, maar het college komt nu in maart met een nieuwe exploitatiebegroting en een nieuwe second opinion. Vertraging voor de bouw hoeft dat niet op te leveren. De sloop van Vredenburg was namelijk al vertraagd door een probleem met de monumentenvergunning. Onder het huidige Vredenburg zijn archeologische vondsten gedaan, waardoor niet zomaar gesloopt mag worden. Leefbaar Utrecht maakt zich daar kwaad over: “Doordat het college ‘vergeten’ is om de noodzakelijke monumentenvergunning aan te vragen is er op dit moment al een verliespost ontstaan van zo’n 3,5 miljoen euro. Die miljoenen moeten uiteindelijk door de belastingbetaler opgehoest worden.” Groen Links noemt dat nu een geluk bij een ongeluk. “We hebben nu wat meer tijd om tot een solide organisatie te komen en gezonde exploitatiebegroting.”
Utrechts college moet huiswerk overdoen
Exploitatiebegroting Muziekpaleis in maart opnieuw bekeken
Het Utrechtse college moet opnieuw met de verschillende partijen om de tafel voor de exploitatiebegroting van het Muziekpaleis. De raad besliste dinsdagavond unaniem dat het huidige plan niet goed genoeg is om het krediet voor de bouw vrij te geven. Daarmee reageert de raad op een kritisch extern rapport van onderzoeksbureau LAgroup.