De opmars van deBeschaving zet zich voort: meer landelijke bekendheid en een groter veld De opmars van deBeschaving zet zich voort: meer landelijke bekendheid en een groter veld

Elske van Asseldonk: 'Het mooie van het festival is dat het meer is dan alleen muziek'

, Mike van Dooyeweert & Redactie Utracks,

De opmars van deBeschaving zet zich voort: meer landelijke bekendheid en een groter veld

Elske van Asseldonk: 'Het mooie van het festival is dat het meer is dan alleen muziek'

Mike van Dooyeweert & Redactie Utracks, ,

Het festivalseizoen is in Utrecht zeker nog niet ten einde, want op zaterdag 1 september wordt in Utrecht Leidsche Rijn alweer de vijfde editie van festival deBeschaving gehouden. Elske van Asseldonk van deBeschaving is in de studio van Utracks om te vertellen over de editie van dit jaar.

Elske van Asseldonk: 'Het mooie van het festival is dat het meer is dan alleen muziek'

De Utrechtse wijk Leidsche Rijn is dit jaar wederom de locatie van festival deBeschaving. C-Mon & Kypski, Lilian Hak, Moke, Levelers, T. Raumschmiere; het zijn enkele namen die in de programmering van deBeschaving 2007 terug te vinden zijn. Maar zoals altijd zijn ook theater, dans en literatuur vertegenwoordigd en is er een Locals Only podium, waarop Utrechtse bands als Cool Jimmy, Wiiliam Wixley en Sneakerfreak een optreden zullen verzorgen. Ditmaal is het niet André Baars, de geestelijk vader van deBeschaving, die de promotie naar buiten toe op zich neemt. Die rol is nu weggelegd voor Elske van Asseldonk. "André is nog steeds wel betrokken bij het festival", zo vertelt Van Asseldonk in Utracks. "Maar hij is op dit moment bijzonder druk." Baars is sinds 1 juni directeur van de EKKO en dat heeft er toe geleid dat hij een minder prominente rol is gaan spelen bij de organisatie van het festival. Zo is hij nu in de raad van bestuur gestapt, in plaats van de leiding te hebben over het festival. Baars denkt dat hij altijd bij het festival betrokken zal blijven: "Ik ben toch te bemoeizuchtig", vertelt hij aan de telefoon. "En volgend jaar ga ik ongetwijfeld het plan schrijven voor de volgende editie." DeBeschaving heeft de laatste jaren een groei doorgemaakt. Zo begint het festival landelijk steeds bekender te worden; ook in de nationale media wordt over deBeschaving gerept. Het festival trekt tegenwoordig ongeveer zesduizend bezoekers, waarvan de helft, volgens Van Asseldonk, niet uit Utrecht komt. "Dit jaar is er ook een actie met de NS, GVU en Connexxion. Die brengen bezoekers die met het openbaar vervoer komen met korting naar het festival" Landelijk bekend worden is overigens ook het doel. "Wij zijn ook echt een landelijk festival en wij willen mensen uit heel Nederland op deBeschaving hebben." Dat komt goed uit, want het festival heeft zich dit jaar verplaatst naar een nieuwe locatie binnen Leidsche Rijn. "We hebben nu een nieuw weiland tot onze beschikking, waar we ook wat meer bezoekers op kwijt kunnen." Was het zo'n twee jaar geleden nog de ambitie van Baars om deBeschaving uit te laten groeien tot een meerdaags festival, vandaag de dag stelt de organisatie wel een grens aan de groei. "We willen ook weer niet al te groot worden. De kleinschaligheid is juist het aparte aan deBeschaving", legt Van Asseldonk uit. De organisatie van deBeschaving is nog steeds op zoek naar vrijwilligers die aan de kassa willen zitten of zich bezig kunnen houden met sfeerbeheer. "Dat laatste is een onderdeel van de beveiliging van het festival. Bij ons geen boze mannen die kritisch het veld scannen , maar mensen die de sfeer bewaken zonder dat ze zich echt als een beveiliger gedragen." DeBeschaving vindt op zaterdag 1 september plaats in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn. Kijk voor meer informatie op de site van het festival.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht