Zuco 103 zangeres Lilian Vieira is amper twee weken terug uit Brazilië. Met de band reisde ze af naar haar geboorteland
voor een bijzonder project in de favela's, de sloppenwijken van Rio de Janeiro. De goedlachse Braziliaans/Utrechtse zangeres gaat ieder jaar met de kerst nog terug naar haar familie, maar dit was een bijzondere ervaring niet in de laatste plaats omdat Vieira er beviel van haar kersverse zoontje Sol. "Ik was al een paar maanden in Brazilië voor de bevalling," vertelt ze. "Later zijn de jongens (Stefan Kruger en Stefan Schmid van Zuco 103, red.) overgevlogen voor het project in de favela's."
Sloppenwijken
In samenwerking met Mundial Productions en de Braziliaanse organisatie Ibiss, zette Zuco 103 een project op met als motto 'misdaad loont niet'. De band musiceerde samen met bands en muzikanten uit de gevaarlijkste sloppenwijk van Rio. Vieira: "Het waren vier bands, waarvan twee uit jongeren bestonden. Zij hadden onze nummers bewerkt en lieten dat aan ons horen. Het klonk heel professioneel, ik was erg onder de indruk."
Zelf groeide Vieira op in een dorpje ver van de Favela's. "We waren niet rijk, maar geweld, zoals in die wijken kende ik niet." Tijdens een voorgaand project was de zangeres er al eens in haar eentje geweest. Zo vlak na de geboorte van haar eerste kind, maakte het bezoek nog meer indruk. "Je leeft extra mee en denkt, dat kan ook mijn kind zijn die zo opgroeit. Eigenlijk zou het verplicht moeten zijn voor iedereen om er een keer naar toe te gaan," vindt ze. "Het is belangrijk die andere kant te zien. Die harde realiteit. Het zou goed zijn voor iedereen om zo wat meer empathie te krijgen."
Op haar drieëntwintigste kwam Vieira naar Nederland om te studeren in Rotterdam. Inmiddels woont ze hier alweer 17 jaar. Haar band met het geboorteland is heel sterk, Vieira vond het dan ook heel bijzonder om er met haar bandleden Schmid en Kruger te zijn. "Ik ben heel trots op mijn land ondanks de ellende en nu was ik er ook nog eens met het mooiste kind ter wereld." Elke dag denkt ze erover om terug te gaan: "Ik fantaseer hoe het zou zijn de rest van m'n leven in Brazilië te zijn. Helaas vergt zo'n verhuizing enorm veel voorbereiding en denk ik ook niet dat het voor mijn zoontje het beste is."
Liveband
Terug in Nederland heeft ze even rust, maar niet voor lang. Over een paar dagen vertrekt de zangeres naar Duitsland voor wat opnames. Daarna barst het festivalseizoen weer los en voor de band staan er behoorlijk wat in de planning. Hun zomerse fusion latin-jazz leent zich kennelijk goed voor grasvelden onder de zon met een hoop bier. Toch ziet Vieira Zuco 103 niet als typische festivalband: "Heel vaak denk ik waarom spelen we hier? Wij zijn geen popband, maar stonden wel op Pinkpop en Lowlands. Ik ben vaak onzeker over hoe het publiek gaat reageren, ook omdat ik veel in het Braziliaans zing. Tot nu zijn we altijd enthousiast ontvangen."
Wel staat voor de zangeres als een paal boven water dat Zuco 103 een live band is. Vieira: "In de studio werken is leuk omdat je dingen kunt creëren, maar het is wel wat killer. Live bepaald het publiek voor een deel wat het gaat worden. Die intensiteit is voor mij heel bijzonder, het is het ultieme contact met je luisteraars."
Dat Zuco 103 een live band is, blijkt ook overduidelijk uit het feit dat het laatste album 'Whaa' alweer uit 2005 stamt. Vieira verklapt alvast dat aan een nieuwe al wel gewerkt wordt. In Rio dook de band al een paar dagen de studio in, daarvoor waren een aantal Braziliaanse muzikanten uitgenodigd. "De basis voor acht nummers is opgenomen. Volgens mij wordt het een heel Braziliaans album. De stijlen lopen heel erg uiteen, maar het voelt heel Braziliaans voor mij, magisch zelfs," zegt ze enthousiast. "Ik sta te springen om de studio in te gaan en het af te maken.
Trapongeluk
Het optreden op het bevrijdingsfestival wordt het eerste optreden in Utrecht sinds het beruchte trapincident aan de Oude Gracht. Op 6 augustus 2006 speelde Zuco 103 als afsluiter tijdens de muzikale Botenparade. Onder het gewicht van zo'n vijftig dansende mensen, bezweek de zes meter hoge houten trap bij de stadhuisbrug. Daarbij kwam uiteindelijk een iemand om het leven. "Het gebeurde op een afstand terwijl we stonden te spelen," vertelt Vieira. "Pas na een tijdje werd ons verteld wat er gebeurde en zijn we gestopt met spelen. Het is heel naar om op zo'n leuke plek zoiets lelijks mee te maken." Optreden tijdens grote evenementen is sinds augustus vorig jaar veranderd voor haar. "Het is altijd fijn om te spelen, maar je bent wel constant aan het kijken of alles veilig is."
Bevrijdingsfestival
In 2007 hoeven we vooralsnog geen nieuw werk te verwachten. Voordat de band het album verder gaat, staat er nog een berg optredens in de planning. Waaronder op 5 mei hier in Utrecht, tijdens het bevrijdingsfestival. "Ik hoop dat het een heel bijzonder optreden wordt," zegt Vieira. "Ik heb veel zin in 5 mei. Utrecht is altijd fijn om te spelen, maar dat ongeluk houdt me wel bezig."
Zuco 103 is de hoofdact op het festival. Andere optredens zijn er van helikopteract Racoon (opener op het hoofdpodium), Alamo Race Track en The Opposites. Utrecht wordt vertegenwoordigd door onder meer de StropStrikkers, Findel, Jiggy Djé, Cool Jimmy en de Blue Grass Boogiemen.
Bevrijdingsfestival 2007
12.00 - 24.00 uur: Park Transwijk (Kanaleneiland)
Zuco 103's Lilian Vieira over Brazilië en het bevrijdingsfestival
Herinnering aan trapincident echoot na in aanloop naar 5 mei
Touren, reizen naar Brazilie, een nieuwe plaat opnemen en in de tussentijd nog bevallen van een zoon. Zangeres Lilian Vieira van Zuco 103 heeft allesbehalve stilgezeten. De band staat 5 mei op het bevrijdingsfestival, het eerste Utrechtse optreden sinds het beruchte trapincident. "Je bent constant aan het kijken of alles wel veilig is."