De mensen in de organisatie van het Counter Culture festival zijn afkomstig uit de kraakbeweging, of zijn sympathisanten daarvan. "Het merendeel van ons woont in een kraakpand, of heeft er in gewoond", meldt Rutger van den Dool, een van organisatoren.
Het festival is dan ook een protest tegen de gemeente, omdat deze het afgelopen jaar diverse kraakpanden in Utrecht (met de Vismarkt, het voormalig Wilhelmina Kinderziekenhuis, de Vliegende Hond en de voormalige Dump als bekendste) heeft laten ontruimen. "In kraakpanden vinden ook vaak culturele evenementen plaats", zegt Van den Dool. "Door middel van dit festival willen we laten zien wat zich op cultureel gebied afspeelt binnen de kraakbeweging."
Daarbij moet het festival vooral een tegenwicht bieden voor de grote, commerciële evenementen. Van den Dool: "Wij hebben geen grote sponsors, zoals bij grote festivals wel het geval is. Op die festivals kom je vaak meer reclame tegen dan dat je bandjes ziet. Verder kiezen we duidelijk niet voor de op TMF gehypete bandjes, maar voor de alternatieve bands die bij het grote publiek niet zo bekend zijn. Het zijn vooral bands die populair zijn binnen de kraakbeweging."
Wat betreft de programmering heeft de organisatie geprobeerd te zorgen voor een zo breed mogelijk aanbod. Diverse genres zoals progressieve pop, electro en freak core komen aan bod. Naast de Nederlandse bands, waaronder Utrechtse acts Inumane, Lushus en Hysteria zijn in de programmering ook drie internationale namen te vinden: Jmenfou uit Zwitserland, het Franse Grzzz en het Duitse 14 Inch General. Verder treedt de Nederlandse band 3-1 op.
Counter Culture is bijna helemaal opgezet zonder hulp van de gemeente. Dat komt voort uit de DIY (Do It Yourself) gedachte die heerst binnen de kraakbeweging. "We hebben genoeg spullen om het festival zelf op te zetten", zegt Van den Dool. "Verder kun je ook niet vrolijk samen gaan werken met een gemeente die eerder kraakpanden heeft laten ontruimen."
De vergunning heeft de organisatie uiteraard wel via de gemeente moeten regelen. "Er is teveel geld in gestoken om het risico te lopen een illegaal festival te organiseren", legt Van den Dool uit. "Het is een volkomen legaal festival."
Om aan het geld voor het festival te komen zijn 'enkele benefietjes' georganiseerd. Verder draait de organisatie van Counter Culture op vrijwilligers. "We proberen er met z'n allen wat van te maken", zegt Van den Dool. Over de financiën maakt hij zich geen al te grote zorgen: "Het lukt ons wel om het rond te krijgen."
Het Counter Culture festival wordt op 13 mei gehouden in park Lepelenburg in Utrecht. Het programma begint om 14.00 uur. Counter Culture is gratis toegankelijk. Meer informatie is te vinden op de website, die hiernaast staat aangelinkt.
Counter Culture in Lepelenburg is festival tegen de gevestigde orde
‘Op de grote festivals zie je vaak meer reclame dan dat je bandjes ziet’
Counter Culture, een begrip dat staat voor ingaan tegen de gevestigde cultuur. Het gelijknamige festival dat zaterdag 13 mei gehouden wordt in park Lepelenburg in Utrecht is dan ook mede met dat idee door vrijwilligers opgezet. Geen grote sponsors, maar een gratis evenement volgens het ‘Do It Yourself’-principe.