Geruchten over een op handen zijnde split van The Yearlings zongen al langer rond en sinds woensdag 22 maart is het definitief. Olaf Koeneman, zanger, gitarist en de belangrijkste songwriter van de gelouterde Utrechtse americana-band, bevestigt het einde van The Yearlings op de americana/country-site Hanx. De band hoopt in juni met een laatste optreden af te zwaaien.
Koeneman vertelt op Hanx: "De reden voor de split is in feite dat we het gevoel hadden als Americana-act te hebben gedaan wat we konden doen. We zagen niet in dat we in het genre waarin we opereerden een betere plaat konden maken dan 'Utrecht'. Hooguit eenzelfde soort plaat, hetgeen niet zo boeiend is. Daarnaast merkte ik zelf dat ik gewoon andere muziek wilde gaan maken. Eén en één is dan twee."
Volgens Hanx heeft Koeneman 'nieuwe liedjes klaar waar hij beslist iets mee zal gaan doen, maar weet hij nog niet welke kant het uit zal gaan. Voorlopig richt hij zijn aandacht nog op The Yearlings.' "Op dit moment willen we echter vooral nog even naar het verleden kijken. We zijn trots op wat we hebben gedaan. Ik kan 'Utrecht' nog steeds opzetten en vind het een toffe, gevarieerde plaat."
The Yearlings ontstond in 1999 toen Goudswaard, Koeneman en even later drummer Léon Geuyen, die samen met Koeneman in gitaarpopband Slurf zat, hun gedeelde liefde voor countryrock-helden Uncle Tupelo, Wilco en The Jayhawks ontdekten. Binnen een half jaar was het zestal compleet, met de toetreding van slide-gitarist Bertram Mourits, bassist Herman Gaaff en René van Barneveld (ex-Urban Dance Squad) op pedal steel. Begonnen als hobbyproject naast Slurf, werd The Yearlings na de finale van Het Geheim van Utrecht in 2000 van zij- tot hoofdproject.
Na het titelloze debuut in 2002 kwam de band in 2004 met de uitstekende opvolger 'Utrecht', een titel die erg 'des americana's' is, aldus Koeneman in een interview met VPRO's 3VOOR12 (klik rechts voor het interview in Dubbel Check). Utrechts Nieuwsblad noteerde: 'De albumtitel 'Utrecht' is een gevoelsmatig statement van trots. Zanger Niels Goudswaard: ''Utrecht is écht onze stad, waar wij ons als muzikanten gevormd hebben. Ik heb een warm gevoel bij Utrecht. Het klimaat is hier voor bands heel goed. Die titel heeft een bepaalde grootsheid en tegelijk ook wat intiems.'''
Van die stad neemt The Yearlings nu afscheid. Daarmee verliest Utrecht niet alleen de oprechtste lokale vertolkers van puristische americana en alt.country, maar ook een band die prachtige popsongs schreef in de traditie van grootheden The Byrds en R.E.M. De bandleden blijven muzikaal actief. Zo speelt bassist Herman Gaaff ook in rockband Moskowicz en reist drummer Léon Geuyen momenteel het land af met zijn andere band: The Gasoline Brothers, dat parallel met de loopbaan van The Yearlings van zij- tot hoofdproject lijkt verworden.
The Yearlings per direct gestopt
Utrechtse americana-band wil in juni wel nog afscheidsoptreden geven
The Yearlings is niet meer. Zanger-gitarist Olaf Koeneman vertelt op americana-portal Hanx dat de band het gevoel had alles als americana-act te hebben gedaan en het tweede album 'Utrecht' hooguit te kunnen evenaren. De band hoopt in juni met een laatste optreden afscheid te nemen.