Dat Lushus anders is dan andere bands, ontgaat niemand. Ook de band zelf is zich ervan bewust dat hij een beetje een vreemde eend in de bijt is: "Er is geen enkele band die klinkt precies zoals wij", aldus zangeres/bassiste Sascha Hacska. Het begint al met de ongebruikelijke bezetting van de band: twee bassistes - Sascha Hacska en Merel Koning -en een drummer -Jorg van der Plank.
Verder is het opmerkelijk dat Lushus zich niet tot een stijl beperkt. Drummer Jorg zegt dat de band graag de vrijheid wil hebben om "ook eens een polka of een salsa te proberen. Je kan met de stijl op zich ook weer iets doen waardoor het weer jouw soort muziek wordt." Daarnaast is volgens Sascha de stijl van een nummer ondergeschikt aan hetgeen je met het nummer of met de tekst tot uiting wil brengen. Lushus is dan ook vooral op zoek naar "geluiden die het nummer of de tekst versterken."
Wie Lushus voor het eerst hoort, zal verder meteen opvallen dat technische perfectie niet altijd even hoog in het vaandel staat. De zang is vaak op of net over het randje van valsheid en de nieuwe cd 'Red Blushes' klinkt zelfs bijna ondergeproduceerd. De vraag is nu of die ruwheid zo bedoeld is, als een soort van statement?
Jorg: "ja, het is de bedoeling, op een bepaalde manier, namelijk..."
Sascha: "dat het niet uitmaakt. Ik hou zelf ook wel van bands -Siouxsie and the Banshees, Sonic Youth -die allemaal op het randje zitten. Ik vind dat zelf heel erg mooi. Je kan ook heel veilig gaan zingen zodat het niet vals is, maar eigenlijk ook niet interessant. Ik vind het mooi om de mensen ook een beetje op het verkeerde been te zetten." Daarnaast vindt Lushus dat in hun muziek technische perfectie veel minder belangrijk is dan (emotionele) expressie.
De scene waarin Lushus vooral speelt, een die verknoopt is met de kraakbeweging, maar ook de uitstraling van de band op het podium, de muzikale referenties van de band en zijn voorkeur voor een ruwer, spontaner en expressiever geluid, maakt nieuwsgierig naar de houding van de band tegenover het verschijnsel punk.
Sascha: "Qua levenshouding of inhoud kan je ons wel in een punkhoek stoppen, in die zin dat we vinden dat je niet stijlgebonden moet zijn. Op het moment dat iets een stijl wordt is het alweer achterhaald. Dat is op zich wat de oude punk inhoudt: dat niks is wat het is."
Jorg: "Het is ook een bepaalde kritiek naar maatschappij en cultuur, dingen die leven in jezelf, een bepaald gevoel van verzet."
Waar de band weinig van moet hebben is echter dat alles in de punk nu zo gedefinieerd is in allerlei subgenres. In die genres valt de band niet en ook is hij niet gebonden aan een stijl. Er is volgens Jorg "meer expressie dan alleen maar hardheid en agressie."
Daarnaast wil de band vooral zijn onafhankelijkheid behouden. Niet een grote doorbraak is het doel, maar het plezier van het spelen en de overtuiging die er achter zit.
Merel: "We doen het voor de lol en al die redenen, en niet omdat we er zo nodig mee moeten doorbreken of ons geld verdienen." Desondanks sluit de band niets uit, zolang hij er maar geen concessies voor hoeft te doen.
Merel: "Ik doe al genoeg concessies, maar niet met Lushus!"
Toch zoekt de band volgens Sascha wel steeds meer naar een bepaalde toegankelijkheid, maar dan meer om de interactie met het publiek te versterken: "We willen zoeken naar een vorm die wel enigszins toegankelijk is. Het hoeft niet makkelijk te zijn, maar wel dat je een mogelijkheid biedt voor het publiek om er in te komen. Iets wat de Pixies volgens mij perfect hebben gedaan."
Jorg: "Humor kan ook een hele mooie brug slaan naar het publiek."
Kan een referentie aan het tegenwoordig veel bands (waaronder Lushus) inspirerende New Wave-geluid de band ook aan meer aandacht helpen?
Sascha: "Oh, dat weet ik niet. Ik denk niet dat we beter bij andere bandjes passen dan drie jaar geleden."
Merel: "Het is allemaal een beetje een slap aftreksel van de jaren tachtig of de jaren zeventig wat er nu gebeurt. En ik vind ons geen slap aftreksel."
Op de vraag hoe het publiek de Lushus-ervaring het beste kan ondergaan is het antwoord makkelijk: "Live."
Merel: "we zijn eigenlijk helemaal geen plaatband."
Jorg: "We hebben gewoon energie nodig van het publiek. Gewoon heel hard werken."
Sascha: "Er zit ook veel humor in de teksten en in de muziek. Dat komt gewoon veel beter tot uiting als je het ziet. Het is een completer beeld."
Toch staat de band voor de volle honderd procent achter hun nieuwe cd, Red Blushes. Ze hebben er veel moeite voor gedaan om een geluid neer te zetten dat ook buiten de context van hun optredens werkt. De cd is dan ook niet alleen te koop bij optredens, maar komt ook in de platenzaak te liggen. Daarnaast is het ook goed om een recente opname te hebben om boekingen te kunnen krijgen en om iets "voor de kleinkinderen" te hebben.
Volgens Sascha is het ook een uitdaging om het live-geluid vast te leggen op cd. Want, zo blijkt later, de cd heeft live ook wel het een en ander opgeleverd.
Sascha: "Het is een wisselwerking. Je gaat veel beter luisteren naar je muziek. Daardoor hebben we ook veel dingen veranderd en zijn de live-optredens ook beter geworden."
Dat deze optredens ook vaak in het buitenland, en met name in Duitsland, plaatsvinden, was niet zo gepland. Doordat de Duitse alternatieve scene erg hecht is, is de band na zijn eerste optredens gewoon vaak teruggevraagd. Dit terwijl het in Nederland voor Lushus pas de laatste paar maanden beter begint te lopen, met grotere optredens en de verworven titel Hollandse Nieuwe bij VPRO's 3VOOR12.
Sascha: "Uiteindelijk was het dus makkelijker om daar [in Duitsland] aan leuke optredens te komen omdat je hier gewoon zo veel moeite moet doen om ergens te komen. En daar hebben we gewoon nooit echt zin in gehad: die hele ellende van constant mensen nabellen en je ergens in proberen te drukken." Ze vinden dat het op een bepaalde manier logisch moet zijn dat ze ergens optreden. Sascha: "Dan sta ik liever ergens in een kelder in Jena waar het propvol is en mensen een leuke avond hebben. Het was voor ons ook lastig omdat we niet echt bij een andere band passen."
Jorg: "Voor ons is het wel leuk dat we sinds een half jaar in Nederland gewoon hele goede en leuke optredens hebben; dat je het gevoel krijgt dat het hier ook echt kan, in Nederland. Het is lekker vol en iedereen heeft het naar zijn zin. Maar als nu onze carrière eindigt en we komen nooit verder dan in De Helling spelen dan is het ook ok. Maar als het verder gaat is het
fantastisch."
3VOOR12/Utrecht hoopt natuurlijk op het laatste. Hoe dan ook, eerst op naar De Helling. Het belooft een bijzonder feestje te worden.
Lushus: “Er is geen enkele band die klinkt precies zoals wij”
Vreemde eend in de bijt maakt zich op voor optreden in De Helling
Lushus is een vreemde eend in de bijt. Niet alleen qua muziek staat de band min of meer apart, maar ook in zijn houding, zijn ideeën over muziek en zijn uitstraling. Verfrissend? Wat ons betreft wel. Zelf kan je hier vanavond nog over oordelen wanneer Lushus speelt op het tweede verjaardagsfeestje van 3VOOR12/Utrecht.