Het is geen gelukkige zomer geweest voor het Utrechtse festivalpubliek. Zowel het Zinin festival als Psychedelic Circus zijn dit jaar door omstandigheden er niet in geslaagd hun edities te realiseren. Al eerder werd bekend gemaakt dat ook het Supernatural festival dit jaar niet door zou gaan. De organisatie wist een passend alternatief te vinden in de vorm van Brotherhood. Zowel Brotherhood als nieuwkomer Outhouse zullen 22 juli plaatsvinden op fraaie locaties.
Voor Brotherhood zijn op het Paper Dome terrein van Utrecht de voorheen vier podia (van Supernatural) ingekort naar drie stuks. Boemklatsch krijgt dit jaar de kans een eigen stage te hosten, en pakt dit meteen groots aan door hiphop legende Marley Marl uit te nodigen inclusief de mc Craig G. Naast deze grote namen is er ook een sterke Utrechtse bezetting met onder andere Nobody Beats The Drum, Jiggy Djé en dj's Sdub (The Proov), C-Mon en Illvester.
Hiernaast heeft de 'Supernatural stage' de Latin- en Funkpodia vervangen waar de organisatie zal proberen alle aanwezige stijlen onder te brengen. Verwacht onder meer de Belgische Turntable Dubbers, Brazil-specialist Edo Salgado, de Nederlandse topact Kraak en Smaak en de afsluitende huis-dj Svendex. Het 'Jazz It Up' podium, wat onder meer het Utrechtse MFP Collective, Leroy, Maestro en Brownie ontvangt, is als enige podium overeind gebleven. Al op voorhand is het de vraag of Brotherhood een lang leven wordt gegund, zo weet organisatieduizendpoot Michel Matthijssen alias Dj Brownie te vertellen: "De doelstelling is [volgend jaar] gewoon weer een Supernatural op te zetten."
Outhouse is een nieuwkomer binnen de festivalwereld die zich meer in de technohoek ophoudt. Het woord 'nieuwkomer' kan echter met een korrel zout worden genomen, aangezien Full Spectrum (samen met Muts Muziek) voor een groot deel achter de organisatie zit. Voor Outhouse is gezocht naar een bijzondere locatie, en gevonden in de vorm van het openlucht theater Cabrio in Soest (ook bekend van Photonic). Mede-organisator Frank Fuykschot vertelt hoe Outhouse zich probeert te onderscheiden binnen de jungle van dancefestivals: "Het is een hele bijzondere locatie, het is echt midden in het bos. Dat is uniek volgens mij in Nederland, om op zo'n locatie een dergelijk evenement te organiseren."
De buitenlandse dj's Joel Mull en Petter zijn de hoofdacts van het festival, naast Nederlands talent als Benny Rodrigues, Darko Esser en Nuno Dos Sanos. Ook is er een klein chill-out podium aanwezig. Op het eerste gezicht niet de meest creatieve line-up om de aandacht te trekken. Frank geeft aan dat de focus daar echter niet direct op ligt. "Hoe naïef het ook mag klinken. Ik vind dat als je een goed geluid hebt, een goede programmering en een mooie locatie, dat je volgens mij op negentig procent van je feest zit. De locatie zorgt voor een groot deel van de sfeer."
Ondanks het feit dat beide festivals op dezelfde dag vallen, in dezelfde regio en met een vergelijkbaar prijskaartje, zorgt het verschil in muzikale stijl ervoor dat er toch genoeg ruimte voor beide partijen is. "Ik denk persoonlijk dat de festivals prima naast elkaar kunnen bestaan. Er ligt wel wat overlapping, maar ik denk dat bijvoorbeeld de leeftijd bij Brotherhood wat hoger ligt", vertelt Frank.
Michel is het namens Brotherhood hiermee eens. "Last van elkaar? Nee, helemaal niet. We draaien andere muziek. Zowel jazz, dance en hiphop, maar ook latin, funk en breakbeats. Het is vooral zwart georiënteerd. Outhouse ligt veel meer in de techno-hoek." De stelling wordt bevestigd door een prima lopende kaartverkoop. "De kaartverkoop gaat goed, we verwachten zaterdag zo'n tweeduizend man te trekken. Er kunnen zo'n 2500 man op het terrein, voorlopig laten we het zo."
Frank geeft aan dat ook voor Outhouse de kaartverkoop niet tegenvalt." Het gaat naar verwachting. Al is het altijd moeilijk, zeker als je het voor het eerst doet, om een reëel verwachtingspatroon op te stellen. Het is ook gebruikelijk dat bij dit soort festivals de kaartverkoop in het begin traag is, en twee weken voor tijd pas echt begint te lopen, dat is bij ons ook wel een beetje het geval."
Indien het festival uiteindelijk goed blijkt te bevallen, is het mogelijk voor herhaling vatbaar. "Als het succesvol is, dan willen we het zeker nog een keer gaan doen, met wellicht een uitbreiding. De locatie spreekt natuurlijk voor zich maar er zijn altijd dingen die je kan doen om het nog specialer te maken. Het is beter om je eerst te concentreren op de basisingrediënten, en daarna te kijken wat er nog bij kan."
Voor Brotherhood is een pendeldienst á 5 euro (retour) georganiseerd. Deze zal tussen 12.00 en 16.00 bezoekers van het 'Brotherhood Funky Family Meeting Point' op het Jaarbeursplein naar het Brotherhood-terrein vervoeren en vanaf 21.00 vice versa. Brotherhood 'The Funky Family', zaterdag 22 juli van 12.00 - 23.00 uur bij Paper Dome in Leidsche Rijn, Utrecht. Ticket: EURO17,50. De toegang is gratis voor kinderen onder de 12 jaar.
Outhouse Festival, zaterdag 22 juli van 13.00 - 23.00 uur in Openluchttheater Cabrio, Soesterbergsestraat 140, Soest. Ticket in voorverkoop EURO12,50 (excl. toeslag), aan de deur EURO15,-. Minimumleeftijd 18 jaar.
Utrechtse zomerfestivals Brotherhood en Outhouse gaan wél door
Ondanks overeenkomstige data en ticketprijzen zitten beide organisaties niet in elkaars vaarwater
Zaterdag 22 juli strijden twee festivals om het Utrechtse publiek. Zowel het 'funky festival' Brotherhood als het meer technogeoriënteerde Outhouse festival hebben in de omgeving Utrecht schitterende locaties uitgezocht. 3VOOR12/Utrecht zoekt uit in hoeverre beide organisaties last van elkaar hebben, en hoe ze zich weten te onderscheiden binnen de festival-jungle.