De renovatie en exploitatie van het nieuwe Utrechtse stationsgebeid passen niet meer binnen de Europese normen voor luchtkwaliteit. Daardoor is volgens stationsgebiedswethouder Walther Lenting (Leefbaar Utrecht) ook de realisatie van Muziekpaleis onzeker geworden. "De bouw van het hele stationsgebied loopt gevaar", aldus de wethouder. "En dus ook het Muziekpaleis."
Het stationsgebied staat in die ontwikkeling echter niet alleen. "Momenteel liggen in de hele Randstad bestemmingsplannen stil," aldus Lenting. Door nalatigheid in het verleden is de luchtkwaliteit in de Randstad dermate verslechterd dat de Raad van State de laatste maanden bijna elk bestemmingsplan heeft moeten afkeuren. Dat gebeurde al bij de plannen voor het stationsgebied in Amsterdam en het nieuwe stadion van ADO Den Haag. Nu dreigt dus hetzelfde in Utrecht te gebeuren.
De ontwikkeling van de toekomstige behuizing van Tivoli, Muziekcentrum Vredenburg en SJU-jazzpodium loopt door deze tijding vooralsnog geen vertraging op. Het definitieve ontwerp zal volgens Lenting dan ook gewoon in juni worden ingediend, zoals ook het oorspronkelijke plan was. Maar of daarna ook volgens plan aan de bouw kan worden begonnen, is nu de vraag.
Het Rijk heeft inmiddels een taskforce ingericht om de problemen te invertariseren. Lenting verwacht binnen enkele weken de uitkomsten daarvan. Dan kan er op landelijk niveau een oplossing worden gezocht voor de ontstane patstelling. De wethouder laat zich voorlopig dan ook nog niet uit het veld slaan door alle vertraging."We gaan gewoon door met het bestemmingsplan."
Wethouder stationsgebied: “Realisatie Muziekpaleis loopt gevaar”
Huidige bestemmingsplan past niet meer binnen Europese milieunormen
De renovatie en exploitatie van het nieuwe Utrechtse stationsgebeid passen niet meer binnen de Europese normen voor luchtkwaliteit. Daardoor is volgens wethouder Lenting (Leefbaar Utrecht) ook de realisatie van Muziekpaleis onzeker geworden. "De bouw van het hele stationsgebied loopt gevaar. En dus ook het Muziekpaleis."