De zuidkant van Utrecht ontwikkelt zich meer en meer tot uitgaanscentrum. Sinds de komst van filmhuis Louis Hartlooper Complex aan het Ledig Erf en het bijkomende 'terrassenplein' lijkt het voor horecaondernemers steeds interessanter om zich in dit gedeelte van de stad te vestigen. Op dit moment verrijst er opnieuw een uitgaansgelegenheid: de op een steenworp van Tivoli De Helling gelegen club ‘Oosterkade’ zal op 22 juli haar deuren openen.
De eigenaars van het pand op Oosterkade 18 (tevens eigenaars van café/restaurant Het Licht op de Biltstraat) hebben Niels den Daas gevraagd het concept voor de club uit te werken. “We hebben het Rotterdamse Rotown als voorbeeld genomen," vertelt Den Daas. "‘Oosterkade’ wordt een club, maar je kunt er ook lekker eten en in de zon zitten op het terras. We willlen onze bezoekers verschillende vormen van kunst en cultuur aanbieden. Het zal qua programmering geen ‘klassiek’ poppodium worden, we zullen in eerste instantie vooral dance gaan programmeren. Zo hebben we op vrijdag vooral electro(-rock) en deephouse. En de zaterdag staat in het teken van funk, soul, hiphop en broken beats.”
Den Daas vindt dat het in Utrecht wel eens tijd wordt voor een nieuwe club: “Tivoli is behoorlijk dominant in de Utrechtse uitgaanswereld, en wij willen daar door middel van spannende dance-concepten wat tegenover zetten.” Al op 22 juli openen lijkt een wel erg ambitieus plan, maar volgens Den Daas loopt alles volgens schema: “De bouwvergunningen zijn erdoor en het programma voor het openingsweekend staat”. Inderdaad wordt het pand op dit moment flink verbouwd.
Lieke Timmermans, hoofd PR van Tivoli, ziet de komst van een nieuwe club aan de zuidkant van de stad als een verrijking: “Het is natuurlijk goed voor de uitstraling van Utrecht als popstad. Ik zie het niet als een bedreiging dat deze club dance-concepten gaat neerzetten in de buurt van Tivoli De Helling. Integendeel zelfs, op deze manier krijgen we nog meer publiek naar dit deel van de stad. Het werkt volgens mij zoals op de Biltstraat, met al die uitzendbureaus: als je een baantje zoekt, ga je daarnaartoe. Ik geloof dat mensen komen om uit te gaan en niet specifiek voor een bepaalde club. En als het publiek blijft groeien is er, denk ik, genoeg ruimte.”
Joep Smeets (EKKO) is ook enthousiast: “Ik heb het bedrijfsplan nog niet gezien, dus ik weet nog niet precies wat ze van plan zijn. Maar een club volgens het concept van Rotown hebben we nog niet in Utrecht en ik denk zeker dat dat kans van slagen heeft. Ik kan me voorstellen dat het goed werkt als je de aanloop die je hebt door je café en restaurant gebruikt om mensen te verleiden voor een live-act. De doelgroep waar Oosterkade zich op richt wordt al aardig bediend in Utrecht, maar het publiek groeit nog steeds door de komst van bijvoorbeeld Leidsche Rijn. Ik zou het zelf echt te gek vinden, zo’n Rotown-achtige tent. Ik ben deze zomer in Utrecht, dus ik denk dat ik wel naar dat openingsweekend ga.”
Bang voor concurrentie is Smeets vooralsnog niet: “Oosterkade vist qua programmering wel in dezelfde vijver als wij. Ik merk dat de doelgroep waar wij ons op richten op dit moment erg populair is bij horecaondernemers. Maar wij hebben inmiddels veel ervaring met het opzetten van danceconcepten. Als je veel met dance gaat doen, is het belangrijk dat de technische randvoorwaarden in orde zijn. Daar heb je aanlooptijd voor nodig, tenzij je het inkoopt en door professionals laat doen, maar dat kost weer veel geld. Bij EKKO zijn we die eerste fase al voorbij.”
De buurtbewoners zijn er minder blij mee. Mevrouw Roosmalen-Bongers woont vlak naast het pand en is bang dat de overlast groot zal zijn: "Ik vind het echt verschrikkelijk. Tot een paar maanden geleden dachten we dat er een alleen een restaurant zou komen. Wij kunnen niet anders dan aan de voorkant van ons huis slapen en ik denk dan ook dat we een hoop overlast zullen krijgen. Niet zozeer van wat er binnen gebeurt aan livemuziek, maar vooral van bezoekers die daar ’s nachts dronken hun fietsen van het slot halen."
Mw. Roosmalen-Bongers heeft niet het gevoel dat er rekening met de buurtbewoners wordt gehouden: “Ze hebben toestemming om tot half drie open te zijn. Dus midden in de nacht zullen mensen ineens vertrekken. Het zal ook wel een bende worden met parkeren. We hebben met de mensen van ‘Oosterkade’ gepraat en we hebben ook met de gemeente om de tafel gezeten. Maar eerlijk gezegd heb ik niet het idee dat iemand zich iets van ons aantrekt. En ik kan je verzekeren dat iedereen in de buurt daar zo over denkt.”
De buurtbewoners zullen verder echter geen bewaar meer maken, en daarmee lijkt niets - behalve een te optimistische planning - de opening van Oosterkade nog in de weg te staan. Het programma van de eerste week ziet er in ieder geval als volgt uit: op vrijdag 22 juli de Amsterdam Klezmer Band (ovb), The Lefties Soul Connection, C-mon en Wolfgang Sucks. Op zaterdag 23 juli staan Seymor Bits, Nobody Beats the Drum, Disco Twin en Nuno dos Santos op de Oosterkade. En de week daarop zal er op 29 juli een Supernatural Festival Warm-Up Party plaatsvinden met Domu, MFP Collective en DJ Sjam (Zuco 103, Nobody Beats The Drum)
Nieuwe club ‘Oosterkade’: “We willen een spannend alternatief bieden voor Tivoli”
Nobody Beats the Drum treedt op tijdens openingsweekend op 22 en 23 juli
De buurt rondom het Ledig Erf werkt als een magneet op horecaondernemers. Na filmhuis Louis Hartlooper Complex en diverse cafés en restaurants zal op 22 juli ‘Oosterkade’ worden geopend. ‘Oosterkade’ wil de functie vervullen van restaurant, club, podium, galerie en schouwburg in één.