Op de warmste dag van de UIT-week 2005 vindt in het centrum van Utrecht de tweede officiële editie van Biton Open Air plaats. Dit festival wordt door de studentenvereniging, die bekend staat als alternatief, georganiseerd om eerstejaars studenten kennis te laten maken met de sfeer en mentaliteit van de vereniging. Dit onder het genot van goede muziek en, natuurlijk, bier.
In het park op het Lucasbolwerk staan voor het verenigingsgebouw van Biton op nummer 16 comfortabele banken uitnodigend opgesteld. Het grasveld is bezet door een buitenbar van redelijk formaat, een springkussen en een buitenpodium ('outdoor stage'), wat niet verhoogd is, maar wel behoorlijk diep. In het verenigingsgebouw zelf spelen bandjes op het 'indoor stage'.
Bij de deuropening van het verenigingsgebouw staat Biton-praeses Rens Jongbloed strategisch opgesteld. Iedereen die naar binnen wil wordt oppervlakkig gescreend, want alleen deelnemers aan de UIT-week mogen officieel gratis naar binnen. Gelukkig wordt deze regel niet al te letterlijk opgevat. De kersverse studenten vormen namelijk een aangenaam gevarieerd publiek met ouderejaars, veelal herkenbaar aan Biton T-shirts, en publiek van buitenaf. Opvallend is het aantal muziekliefhebbers dat op het programma is afgekomen, en zelfs bekende gezichten uit de lokale muziekscene zijn present.
Praeses Jongbloed is erg tevreden over de tweede editie van BOA, ondanks het feit dat er minder mensen op af zijn gekomen dan vorig jaar. Ze heeft dan ook reden tot tevredenheid. Navraag leert dat al veel mensen zich hebben aangemeld om lid te worden en zowel het veld buiten als het verenigingsgebouw zijn goed gevuld. “Biton Open Air bestaat in haar huidige vorm pas sinds vorig jaar. Eigenlijk hadden we ieder jaar tijdens de UIT-dagen een bandjesavond, maar die werd steeds succesvoller en er waren ook veel bandjes die aangaven graag te willen spelen”, zegt Jongbloed. De bandjes die op Biton Open Air (BOA) spelen, krijgen naast de broodnodige exposure ook een kleine vergoeding. Jongbloed: “Daar hebben we een potje voor.”
Blijkbaar was dit potje dit jaar goed gevuld, want de line-up van BOA 2005 is uitgebalanceerd en liegt er niet om. De student krijgt ska van The Palookas, folk-punk van Circle J, hiphop en soul van Illicit, emo van Try Drowning, postrock van Vehicle en disco-rock van MeloManics.
Het indoor stage mag zich rond half elf verheugen op de aanwezigheid van Arr, die volgens hun website 'muziek veroorzaken'. Hun optreden geeft aan dat deze bewering geen leugen is. Dapper bestijgt de band in stemmig zwart gehuld – de drummer draagt zelfs een coltrui – het podium. Hun muziek valt niet makkelijk in een hokje te plaatsen. Dan weer experimentele rock, dan weer onvervalste folk-pop, Arr draait nergens haar hand voor om. De jonge, enthousiaste band Try Drowning speelt een heldere en intieme set op het outdoor stage. Hoewel niet iedereen in lijkt te zijn voor emo-punk, lijkt dat de jongens niet te deren.
Naarmate de temperatuur steeds verder daalt, stijgt de stemming bij de buitenbar. Het springkussen is non-stop bemand en wanneer The Palookas beginnen te spelen, snellen de meeste aanwezigen richting het podium. De professioneel klinkende ska van deze veelkoppige band zorgt voor een hossende menigte. De saxofonist speelt met een gipsen been vanuit een rolstoel en de man op de trombone is duidelijk de studentikoze leeftijd ver gepasseerd, maar de band swingt er niet minder om.
De avond wordt besloten met een optreden van de Amsterdamse band MeloManics op het indoor stage. In goed gesneden rode pakken gehuld zijn deze heren niet alleen bijzonder fashionable, ze zorgen met hun muziek ook voor de verrassing van de avond. Opgefokte disco-punk jaagt de thermometer binnen al snel omhoog. Hun act is duidelijk een beproefd en succesvol bewezen concept, en onvermijdelijk rijst de vraag: Waarom slechts dit binnenpodium? Hoewel MeloManics zelf ook aangeven dat dit het op twee na kleinste podium is waar ze ooit hebben gespeeld, gaan ze er vol voor. Deze mannen zijn duidelijk klaar voor het grotere werk.
Na de afronding van het muzikale programma gaat het feest gewoon door. Kelis zingt door de luidsprekers over milkshakes en de feuten drinken bier. Biton mag zich verheugen in een geslaagde tweede editie van Biton Open Air en geeft hiermee een mooi visitekaartje af aan Utrecht en haar eerstejaars.
Biton Open Air 2005
Gezien: Lucasbolwerk, donderdag 18 augustus 2005
Muziek, bier en een springkussen op Biton Open Air 2005
Alternatieve studentenvereniging Biton levert muzikaal visitekaartje af
Op de warmste dag van de UIT-week 2005 vindt in het centrum van Utrecht de tweede officiële editie van Biton Open Air plaats. Dit festival wordt door de studentenvereniging, die bekend staat als alternatief, georganiseerd om eerstejaars studenten kennis te laten maken met de sfeer en mentaliteit van de vereniging. Dit onder het genot van goede muziek en, natuurlijk, bier.