Trillende vloeren, videoprojecties, dansers muziektolken, een geur-dj. Het muziekevenement Sense spreekt alle zintuigen aan. Maar dit is niet zomaar een vernieuwend concept voor een avondje uit. Nee. Sense is speciaal geschikt voor doven en slechthorenden. De eerste live muziekavond voor mensen die nauwelijks of geen geluid kunnen horen. Na twee voorgaande edities in Nighttown en 013 zal de derde Sense komende vrijdag 15 oktober in Tivoli plaatsvinden.
Initiatiefnemer van Sense is voormalig pr-man in Nighttown Ronald Ligtenberg. In maart 2003 organiseerde hij de eerste editie daar, toen nog onder de naam Deaf Valley. “Ik ben zelf gek van live muziek, maar realiseerde me dat dove mensen dat niet kunnen beleven. Het leek me een enorme kick om voor hen het onmogelijke mogelijk te maken”, verklaard Ligtenberg nader. Het succes van Deaf valley leidde een maand later tot de oprichting van stichting Skyway, die tot doel kreeg muziek toegankelijk te maken voor doven en slechthorenden.
Hoe je dat voor elkaar krijgt? Ten eerste moet je de geschikte artiesten programmeren. Een panel van dove jongeren beslist daarover na het beoordelen van videobanden. Vervolgens moet een artiest het echt leuk vinden. Sommigen hebben er geen zin in. Anderen zijn juist weer enthousiast, zoals Lady Aïda, die zichzelf aanmeldde. In Tivoli zal Sense heel dansgericht zijn met verder Soulvation en Laidback Luke op het programma. Dit betekent volgens de initiatiefnemer niet dat andere genres niet aan bod kunnen komen.
Ook dove artiesten zullen op het podium staan. Eén daarvan is Rathskellar uit Washington. Deze dansformatie bestaat uit studenten van de enige universiteit voor doven en zijn echte idolen in de "dovenwereld". Zij dansen een soort gebarentaal op trillingen van luide muziek (van lounge tot Beastie Boys). Aanwezigen hoeven niet voor een gehoorbeschadiging te vrezen, verzekert Ligtenberg.
Muziektolken spelen een cruciale rol tijdens Sense. Zij staan prominent op het podium en vertalen de tekst in gebarentaal. Emoties brengen ze met gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal over. De geuren, trillingen en videobeelden doen de rest.
Verder helpen acht sleutelfiguren uit de dovenwereld Skyway om muziek nog toegankelijker te krijgen voor de doelgroep. Zij weten wat er speelt en kunnen de horende organisatoren van advies dienen. Dit zogenaamde Tense team wordt bovendien getraind om in de toekomst zelf soortgelijke muziekevenementen te kunnen organiseren.
Inmiddels zijn volgens Tivoli de kaarten al bijna uitverkocht. De formule lijkt daarmee echt aan te slaan bij het publiek. “Doven zijn heel enthousiast en horenden zijn vooral benieuwd om te zien wat muziek voor doven inhoudt”, aldus Ligtenberg. Hij heeft dan ook grote plannen met Sense: “we willen hiermee de grens over. Eerst in Belgie, maar uiteindelijk naar alle continenten”.
Sense: muziekevent voor doven en horenden
Te zien: Tivoli, vrijdag 15 september 2004
Dansen op trillingen en muziek bekijken
Alle zintuigen worden aangesproken op Sense, een muziekevenement voor doven en horenden
Trillende vloeren, videoprojecties, dansers muziektolken, een geur-dj. Het muziekevenement Sense spreekt alle zintuigen aan. Maar dit is niet zomaar een vernieuwend concept voor een avondje uit. Nee. Sense is speciaal geschikt voor doven en slechthorenden.