Op een goede dag in november 1879 struikelde een Franse postbode tijdens zijn dagelijkse ronde over een merkwaardige steen. De vreemde vorm van de steen greep hem aan, en hij besloot met eigen handen een paleis te bouwen. Het moest een gebouw worden dat alle andere gebouwen overbodig zou maken. Het klinkt als het begin van een sprookje, maar het is het waargebeurde verhaal van Ferdinand Cheval. 33 Jaar lang bouwde hij aan zijn levenswerk. Het resultaat: een gigantisch, fantasievol bouwwerk, vol torentjes, watervallen en mini-paleisjes. Een bouwsel dat de kenmerken van alle bouwstijlen van de hele wereld in zich draagt. In 1924 stierf Cheval op 88-jarige leeftijd.
Programmamaakster Bente Hamel raakte gefascineerd door het verhaal van de postbezorger, en kwam op het idee het verhaal te bewerken tot een hoorspel en de postbode tot leven te wekken. In zanger Erik de Jong, Spinvis, vond ze een medestander. Hij vond het verhaal zo aardig dat hij niet alleen de muziek voor het radioverhaal componeerde, maar ook de stem van de postbode voor zijn rekening nam. Het hoorspel Het Hoofd van Ferdinand Cheval neemt de luisteraar mee naar het eind van de negentiende eeuw in een aandoenlijk lieflijk en poëtisch verhaal over verbeelding en desillusie, liefde en dood.
Dat lieflijke zit ‘m vooral in de gekozen vorm. Het hoorspel roept een gezellig kneuterige oud-Hollandse sfeer op. De vertelstem, het tempo, de kinderstemmen, de geluidseffecten en de stemmige muziek. Het verhaal werd op 23 mei 2004 uitgezonden op de NPS radio, maar om het werk niet in de vluchtigheid van de ether te laten verdwijnen werd besloten een cd uit te brengen. Gevolg is het buitengewoon fraai vormgegeven “postpakketje”, dat gisteravond in het Louis Hartlooper Complex werd gepresenteerd. Voor deze uitgave werd het hoorspel in 18 stukken geknipt, waarna evenzoveel filmmakers onafhankelijk van elkaar voor beelden zorgden. Dat levert een caleidoscopisch geheel op, variërend van dromerige beelden tot spannende animaties. Het zijn juist deze korte films die het hoorspel echt bijzonder maken.
Wat betreft de buitenkant van het pakketje was het idee helaas beter dan de uitvoering: erg stevig is het niet. Maar de avontuurlijke inhoud maakt een hoop goed; het pakketje is rijkelijk gevuld met allerlei verrassingen. Jazeker, dat woord is hier op zijn plaats. Natuurlijk vinden we een cd met hoorspel en muziek (onder andere het prachtige melancholische Spinvis-liedje Wat Zei Alice Ook Alweer?) en een dvd. Maar vervolgens treffen we een ansichtkaart aan, en een bouwpakket, een groot aantal spreuken die de postbode op de muren schreef, en een zakje met een klein steentje. Een boekje, geschreven door Ingmar Heytze, maakt dit bijzondere project compleet.
Het Hoofd van Ferdinand Cheval
Spinvis, Bente Hamel en Ingmar Heytze
Nijgh en van Ditmar
Het ideale paleis van een Franse postbode
Hoorspel Spinvis en Bente Hamel te koop als bijzonder totaalpakket
Op een goede dag in november 1879 struikelde een Franse postbode tijdens zijn dagelijkse ronde over een merkwaardige steen. De vreemde vorm van de steen greep hem aan, en hij besloot met eigen handen een paleis te bouwen. Het moest een gebouw worden dat alle andere gebouwen overbodig zou maken. Het klinkt als het begin van een sprookje, maar het is het waargebeurde verhaal van Ferdinand Cheval, de hoofdpersoon in een hoorspel van Bente Hamel en Spinvis.