Je moest er een eindje voor fietsen, maar dan had je ook wat: de Vleuterweide, Leidsche Rijn, was gisteren voor het eerst het toneel van het Supernatural Funky Musique Festival. Dat Supernatural hip is, was al bekend, dat het party-concept ook de festivalgrootte aankan, is na gisteren ook duidelijk. De aanwezigheid van MTV en 3FM op het festival waren alvast een aanwijzing in de goede richting, maar het moest natuurlijk nog wel allemaal waargemaakt worden.
Betere omstandigheden had de organisatie zich dan ook niet kunnen wensen. Supernatural is niet bepaald een festival dat ook in de modder prima te genieten is, maar de zon liet de organisatie geen moment in de steek. Met die randvoorwaarde in de zak kon er eigenlijk weinig meer misgaan, want met zo'n dertig dj's en tien live-acts op vier podia was er genoeg te zien. Een jazzpodium, een funkpodium, een world-latin podium, en een hoofdpodium, dat deze ingrediënten samenbrengt tot Supernatural.
Opvallend groot was de lokale inbreng in de line-up: een groot deel van de dj's was afkomstig uit de Domstad, waarbij opviel dat de Utrechters zich over het algemeen moeiteloos staande wisten te houden tussen de internationale top: het MFP collective en dj Leroy wisten het publiek op het Jazz it Up podium probleemloos te vermaken (Leroy alleen al met zijn aanstekelijke enthousiasme), dj's Radar Love en Double J. trokken zich aan begin van de middag op het Mainstage niets aan van het nog kleine aantal toeschouwers, en resident dj's Svendex en Brownie wisten de avond als afsluiter op het Mainstage overtuigend tot een hoogtepunt te brengen.
Essentieel voor de programmering was dat dj's afgewisseld werden met live-acts. Oldschool-funk in de Rootdown Funk tent met onder andre veteranen Masters of Groove (met Bernard Purdie, Reuben Wilson en Grant Green jr.) en de uitstekende New Master Sounds (UK) en (het enigszins tegenvallende) Gellybooty. Op het Mainstage stonden acts als BarXino (SP), Buscemi (BE) en Noha.
De grootste publiektrekkers bevonden zich in de World Latino tent. Wellicht kwam het doordat het concept van die tent erg breed was, en de anything-goes mentaliteit de spannendste en meest progressieve acts van de programmering opleverde. Het publiek stroomde vooral toe bij de Engelse dj's in die tent: de mix van o.a. Braziliaanse 2-step, Arabische hiphop, latin ragga van Future World Funk, de drum 'n bass van Reprazent dj Suv, en de latinworldbrokenbeatelectrobossa cocktail van Spiritual South waren een groot succes.
Maar hoe belangrijk de muziek ook was, het grootste deel van het publiek zal vooral voor de sfeer gekomen zijn. Want Supernatural is niet voor niets een totaalconcept: geen frieten op het festivalterrein, maar wel tapas, wokmaaltijden (met stokjes) en, vruchtensappen en cocktails. Alles geserveerd door hip geklede dames en heren, voorzien van de nodige funky attributen als afro-pruiken en 70's verantwoorde kleding. Na het dansen konden liefhebbers zich uitleven op de Supernatural pingpongtafel en het Disco-sjoelspel, waarna men zich moegestreden kon neervleien in een van de vele lounges, of lichaam en geest kon versterken met een massage of power-yoga-sessie. Doel van de organisatie is ongetwijfeld geweest om de bijzondere sfeer van de clubavonden ook in het groot neer te zetten op het festival. Dat is zonder twijfel gelukt.
Minpunten waren er eigenlijk weinig op het festival, en voor het grootste deel waren ze af te doen als kinderziektes: zo was het festivalterrein eigenlijk net te klein. Dat had niet alleen tot gevolg dat het terrein erg vol was, maar vooral dat het middenterrein een kakafonie van beats werd, doordat de verschillende podia vrij dicht op elkaar stonden. Binnen een concept als Supernatural was een rustig stuk op het terrein absoluut op zijn plaats geweest. Maar ach, de sfeer had er weinig onder te lijden, er was meer dan genoeg ruimte om te dansen, en als verzachtende omstandigheid mag gelden dat meer mensen dan verwacht de weg naar het festival wisten te maken.
De optelsom levert dan ook zonder meer een positief resultaat op: een uitstekende sfeer, mooi weer, goede muziek, en bovendien genoeg bezoekers om aan te mogen nemen dat er volgend jaar een tweede editie zal volgen. Hopelijk weer op de Vleuterweide, want de stad Utrecht moet een festival als dit, met een unieke en landelijke uitstraling, absoluut koesteren.
Supernatural Funky Musique Festival
Gezien: Vleuterweide, Utrecht, zaterdag 31 juli 2004.
Bekijk ook het uitgebreide fotoverslag!
Eerste editie Supernatural Festival groot succes
Organisatie dankt de weergoden en telt ruim 3500 bezoekers
Dat Supernatural populair is lijdt geen twijfel, dat het funksoullatinjazz totaalconcept ook de festivalgrootte aankan na gisteren ook niet. Zo'n 3500 bezoekers genoten van de zon, de cocktails en natuurlijk van heel veel goede muziek.