De Beschaving was een langgekoesterde droom van organisator André Baars en zijn vriendenclub. Baars was al langer in deze omgeving actief, onder andere als vrijwilliger bij Azotod in de Meern en als organisator van culturele weekenden.
Als fervent festivalbezoeker had Baars zo zijn frustraties over de negatieve kanten van veel festivals, zoals dure kaarten, dure consumpties en agressieve security, kortom de dingen die iedereen die wel eens op een festival is geweest, bekend voorkomen. Toen Baars een paar jaar geleden zijn baan kwijtraakte, vond hij dat het tijd was zijn plannen maar eens ten uitvoer te brengen.
Het festival dat hij voor ogen had, moest laagdrempelig en toegankelijk worden met een breed cultureel aanbod, gericht op de regio Utrecht, dat eigenlijk nog geen festival van naam heeft. De toegangskaarten moesten niet te duur worden (ze kosten nu 17 euro 50), en de prijs van consumpties moest laag blijven (zo kost een biertje op de Beschaving 1 euro 50). De voorzieningen moesten goed zijn, om rijen bij bar en wc's te voorkomen.
Hiertoe werd ook een beroep gedaan op een groot arsenaal aan vrijwilligers, een stuk of 170, contacten die Baars aan Azotod en de culturele weekenden had overgehouden. Vorig jaar leek het daardoor wel of er, zeker in de middag, evenveel vrijwilligers als bezoekers waren. Rijen waren er dus niet, ook omdat er niet enorm veel bezoekers waren. Toch was het festival een succes, niet in de laatste plaats vanwege de leuke sfeer en het enthousiasme van bezoekers en, inderdaad, medewerkers.
Dit jaar worden tussen de 3.000 en 5.000 bezoekers verwacht, en de voorverkoop geeft al aan dat er ook veel mensen van buiten de regio zullen komen. Dat zal zeker te maken hebben met de programmering die er, ook vergeleken met de eerste editie, uitstekend uitziet. Enerzijds is er gekozen voor meer gevestigde namen als Spinvis, Bettie Serveert, Hans Dulfer en Ronald Giphart, en anderzijds voor aanstormend talent als Grote-Prijswinnares Marike Jager en Kopna Kopna. Naast muziek (gitaar/dance/wereld) is er veel ruimte voor cabaret, theater, film, poëzie, literatuur en dans, verspreid over zeven podia met namen als de Bedwelming en de Bevlieging. Verder zijn er ook workshops capoeira of lachmeditatie te volgen.
Vergeleken met vorig jaar is er sowieso veel meer te doen, en is de dj-tent gesneuveld. Dj's overdag bleek niet zo goed te werken, maar omdat de organisatie dance toch een plaats wilde geven, heeft men gekozen voor live-optredens van dance-acts als Eboman en Head First.
Van deze namen verwacht organisator en mede-programmeur Baars sowieso veel. Bigbeat-groep Head First maakte een paar jaar geleden op Lowlands veel indruk op hem, en dj/vj Eboman samplet in 'DVJ' zowel beeld als geluid. Verder wijst hij op de Australische band Loonaloop die traditionele Aboriginalinstrumenten combineert met eigentijdse invloeden, op Kopna Kopna, op de nieuwe band van Hans Dulfer, kortom, Baars is eigenlijk te spreken over zijn hele line-up. Daarmee lijkt hij geslaagd in zijn opzet. De Beschaving belooft een bijzonder festival te worden.
3voor12Utrecht is erg benieuwd naar lokale held Spinvis met zijn programma 'De ogen van de bruid', waarvoor binnenkort aandacht op deze site. Lees hier ook de verslagen van de Beschaving, en kijk hoe je 5x2 kaarten voor de Beschaving kunt winnen.
Festival de Beschaving
Vleuterweide, Leidsche Rijn
12.00-23.00
toegang 17,50 euro
Concerttip van de week: De Beschaving
Tweede editie festival in Leidsche Rijn biedt vijftig acts in zes tenten in elf uur
De Beschaving wil laagdrempelig en veelzijdig zijn. De tweede editie van dit festival vindt op zaterdag 14 augustus plaats aan de Europalaan in Leidsche Rijn. Daar kun je in onder meer zes tenten van 12.00 tot 23.00 uur terecht voor zo'n vijftig concerten in uiteenlopende kunstdisciplines.