Platenbeurs in de Jaarbeurs trekt muziekliefhebbers uit de hele wereld

'Volgens mij verzamelt iedereen wel wat'

Atze de Vrieze, ,

Twee keer per jaar veranderen Hal 11 en 12 van de Utrechtse Jaarbeurs in een reusachtige platenzaak, die bezoekers uit de hele wereld trekt. 3VOOR12/Utrecht bezocht de beurs, maakte foto's en sprak met de organisatoren van de beurs: Cas Bosland en Marjolein Lubbers van de Amsterdam Record Convention.

'Volgens mij verzamelt iedereen wel wat'

Dit weekend wordt voor de 21ste keer de Mega platen- en cd-beurs in de Jaarbeurs gehouden. En hoewel Nederland het hele jaar door vele beurzen kent, is er niet een zo groot als die in Utrecht. Liefst 550 standhouders vormen bij elkaar zo'n twee en een halve kilometer platenwinkel. Je kunt het dan ook zo gek niet bedenken, of het is er te vinden: van dump-cd's tot picturediscs, van AC/DC-deurmatten tot obscure Zappa-singles. 3VOOR12/Utrecht sprak met Cas Bosland en Marjolein Lubbers van de Amsterdam Record Convention, organisator van het evenement.

'Tja, zo'n tien jaar geleden hebben we van onze hobby ons beroep gemaakt', vertelt Bosland. Zelf is hij al sinds jaar en dag verzamelaar. Samen met Lubbers heeft hij een platenzaak in Hoorn, Dropstyle, en organiseert hij jaarlijks zo'n 15 beurzen. Hoogtepunt zijn uiteraard de twee in Utrecht. Volgens Bosland is de beurs echt een ontmoetingsplaats voor handelaren. De meesten komen elke editie. Een groot deel van de handelaren werkt vanuit een eigen label of een muziekwinkel, en de contacten die gelegd worden op dit soort gelegenheden zijn voor hen van grote waarde. De meesten kennen elkaar dan ook wel. 'Ik zag vanmiddag een paar Mexicanen in de stad lopen met een Oostenrijkse handelaar', voegt Lubbers daaraan toe.

Ook voor vele bezoekers is de beurs ieder jaar vaste prik. Voor een aantal buitenlandse bezoekers regelt de organisatie van de beurs zelfs het verblijf in Nederland. 'Er is een man die een keer per jaar speciaal uit Los Angeles overkomt. Hij spaart Nederbeat. Hij wil alles hebben, zolang het maar in mint condition is. Het vinyl is dertig jaar oud, maar er mag geen krasje op zitten, en het hoesje moet perfect zijn. Maar ja, hij is een echte gepassioneerde verzamelaar'. Die gepassioneerde verzamelaars willen veel geld neerleggen voor zeldzame items. Eigenlijk kan je het zo duur maken als je wil: 'Vorig jaar was er iemand die een lp van de Amerikaanse groep Damon te koop had voor 10.000 euro. Dat is een psychedelische plaat uit 1970 waarvan er maar 100 geperst zijn. En hij verkocht hem nog ook. Ik heb die nieuwe eigenaar nog wel even op de foto gezet. Hij wilde niet in de krant.'

Ook onder de popmuzikanten zelf zijn nogal wat verzamelaars. Het zijn per slot van rekening muziekliefhebbers, en ze hebben over het algemeen nogal wat te besteden. Techno-dj Dave Clarke is een vaste bezoeker, en vorig jaar mocht de beurs Roots-drummer Ahmir ?Uestlove Thompson ontvangen (zijn band speelde dat weekend in Amsterdam).

De stereotiepe 'gewone' verzamelaar is een man van rond de veertig, gewapend met een linnen tasje, met daarop het vaal geworden logo van Concierto. 'De meeste van die tasjes zijn inmiddels vervangen door van die professionele dj-tassen', zegt Bosland, 'Dat is veel handiger. Overigens: veel Japanners gebruiken een karretje met een doos erop om hun aankopen te vervoeren, terwijl Engelsen vaak met ordinaire plastic tassen lopen'.

Dat de platenbeurs tegelijk wordt georganiseerd met de verzamelaarsbeurs, is organisatorisch handig, maar het heeft ook nog een bijkomend voordeel: op de platenbeurs komen vooral mannelijke bezoekers, terwijl de rest van de verzamelaarsbeurs voornamelijk vrouwen trekt. Zo is er voor elk wat wils. Op alle manieren wordt mensen de mogelijk geboden er een leuk dagje uit van te maken. Zo is er een terras en een tentoonstelling, en zullen bekende Nederlanders de muziek in de hal verzorgen: 'Er is van alles te zien. En dat moet ook, want anders krijg je echt zo'n marktidee'.

Voorlopig ziet het er niet naar uit dat de verzamelaarsbeurs veel te vrezen heeft van de dalende muziekverkopen. De vorige editie, november vorig jaar, was een van de drukst bezochte. Lubbers: 'Mensen die bij ons komen willen wat ze mooi vinden toch gewoon vaak hebben'. Ook internetveilingen worden niet als concurrent gezien: 'eBay is zelfs onze grootste standhouder. Die komen hier om nieuwe klanten te zoeken', reageert Bosland, 'Trouwens, wij verkopen zelf ook via eBay, maar het wordt laatste tijd toch wel minder. Mensen willen toch hun produkt kunnen zien, en vasthouden. Dat kan hier.' Voorlopig blijven de mensen dus nog steeds muziek kopen: 'Iedereen verzamelt wel wat, of het nou treintjes zijn of platen. Platen zien er mooi uit, die lp-hoezen zijn vaak al kunstwerkjes op zich. En het leuke is: je kan er iets uithalen, en als je dat op je platenspeler legt komt er nog mooie muziek uit ook.'

De Mega platen- en cdbeurs is morgen nog geopend van 10:00 tot 17:00 uur. De volgende editie vindt plaats op 20 en 21 november.