Aankomend weekend is het weer zover, de opening van het festivalseizoen: Paaspop! Ook dit jaar heeft ‘the greatest show on earth’ weer een enorme line-up verdeeld over tien stages. Natuurlijk zijn de headliners Limp Bizkit, Goldband en Armin van Buuren de niet-te-missen shows en kijken we uit naar S10 en Joost die beide doorstoten naar een grotere stage dan voorgaande jaren. Maar wat moet je verder gaan checken? We gidsen je door het programma met een dikke 20 tips.

KUZKO

Vrijdag 16.45 @ Luxor

Tijdens de Popronde 2021 waren ze één van de meest veelbelovende acts en het jaar erna werden ze uitgeroepen tot 3FM Talent. Het Rotterdamse synthpop-duo Kuzko verpakt melancholische gevoelens en kritische boodschappen in suikerzoete indiepopliedjes die je niet meer uit je hoofd krijgt. Dat wordt gegarandeerd dansen op 80’s synth-hooks en meezingen met catchy teksten.

Brunzyn

Vrijdag 16.45  @ Roxy

Het gaat lekker met deze Vlaardingse rapper, of zoals Brunzyn zichzelf noemt: de allerdomste tatta. Vorig jaar stond hij op WOO HAH!, een paar maanden geleden maakte hij een goede indruk met zijn show op ESNS en tourde hij als voorprogramma voor Joost. Hij zegt zelf dat het rappen meer een uit de hand gelopen hobby is, maar als belangrijke factor binnen het Albino Sports label is hij zeker geen hobbyist te noemen.

Frank Carter & The Rattlesnakes

Vrijdag 20.30 @ Phoenix

Ook de liefhebbers van keiharde recht-door-zee punkrock kunnen hun hart dit jaar ophalen. Vorig jaar braken Frank Carter & The Rattlesnakes de boel af op Pinkpop en in 2018 zette ze The Jack op Paaspop al eens op zijn kop, dat mogen ze deze editie in de grotere Phoenix tent nog eens fijntjes overdoen. Verwacht een hoop moshpits, crowdsurfers en rebelse teksten bij deze no-nonsense punkrockers (en stiekem toch ook good guys).

John Coffey

Vrijdag 22.00 @ The Jack

Heeft deze band eigenlijk nog een introductie nodig? De Utrechste hardcorepunk sensatie John Coffey stopte er in 2016 mee, maar begin maart was daar ineens de single ‘STEAM WALTZ’ en de aankondiging dat er een nieuw album aankomt. Hun eerste comebackshow in de Cul de Sac, waar alle ledematen door de lucht vlogen, was er eentje om niet snel te vergeten en hun eerste festivalshow in The Jack op Paaspop beloofd er wederom eentje te worden waar je bij wilt zijn!

Lees: 'John Coffey is back, motherfuckers'

GO_A

Vrijdag 00.00 @ Roxy

S10 is niet de enige oud-Songfestival-kandidaat op het affiche van Paaspop, ook de Oekraïense band GO_A krijgt een plekje op de line-up. De band steekt folklore in een elektronisch jasje, deed vorig jaar al wat Nederlandse festivals aan, en met succes. Ze zingen steevast in eigen taal en beschermen de Oekraïense cultuur middels hun muziek, en dat is vandaag de dag belangrijker dan ooit.

WIES

Zaterdag 14.00 @ Phoenix

In 2019 hadden ze met hun debuutsingle ‘Soms Is Het Te Laat’ meteen een 3FM Mega Hit te pakken en sindsdien is het Nederpop-trio WIES niet meer weg te denken van de radio. Vorig jaar pakten ze al menig festivalpubliek in en dit weekend mogen ze hun rammelende elektronische popmuziek laten horen op het op één-na-grootste podium van Paaspop.

Siggy & D1ns

Zaterdag 16.15 @ Roxy

In een jaar tijd zette het jonge hiphopduo Siggy & D1ns grote stappen. Na hun virale hit ‘Rondjes’ kwamen ze eind 2022 met debuut EP Soldatenwerk. Inmiddels zijn de jongens getekend bij het gerenommeerde TopNotch en door 3voor12 uitgeroepen tot één van de 12van3voor12 talenten van 2023. De twee vrienden uit Zaandam zitten in de bloei van hun carrière en zijn één van de meest veelbelovende hiphopacts op Paaspop.

Warhaus

Zaterdag 17.30 @ Phoenix

Het is inmiddels alweer zeven jaar geleden dat Balthazar-frontman Maarten Devoldere zijn soloproject Warhaus leven gaf. Het laatste album Ha Ha Heartbreak is een schaamteloos zoete, filmische en melancholische plaat die zo’n beetje geheel geïnspireerd door zijn breuk met zangeres Sylvie Kreusch. De Vlaming tourt op dit moment met zijn band door heel Nederland en mag zaterdagmiddag Schijndel inpakken met zijn heartbreaksongs.

Elephant

Zaterdag 17.30 @ Luxor

Wilco wordt vaak als referentie genoemd voor de driestemmige folkrock van de Rotterdamse Americanaband Elephant. Het viertal bracht vorig jaar hun debuutalbum Big Thing uit en steekt daarmee ‘ouderwetse’ Americana in een verfrissend jasje, Het debuutalbum werd genomineerd voor een 3voor12 award, ze werden uitgeroepen tot 3FM Talent en ook NPO Radio 2 draait ze grijs.

Jiri11

Zaterdag 17.30 @ Roxy

Als kartrekker van de Venlose rapformatie ANBU verdiende Jiri11 zijn bekendheid met hits als 'Barkie Op Zak' en 'Glo'd Up'. Beide tracks zijn geproduceerd door de rapper en multi-instrumentalist zelf, net als het merendeel van hun andere muziek. Vorig jaar maakte Jiri een comeback met zijn solodebuutalbum Icarus: een nieuw hoofdstuk in de carrière van de muzikale duizendpoot, waarin zijn geluid meer ontwikkeld en serieuzer klinkt dan ooit.

Kijk: 'Jiri11 over depressie: ‘De microfoon werd mijn psycholoog’ | De Bagagedrager #7'

Sticks

Zaterdag 20.15 @ Roxy

In 2018 besloot Sticks, één van de vaandeldragers van de Nederlandse hiphopscene , om te stoppen met optreden. Maar stilzitten deed hij niet: hij bracht in de afgelopen vijf jaar nog drie albums uit en met zijn laatste album Alles Over Hoop staat er ook weer een tour op de planning. Het wordt voor Sticks dus ook weer de eerste festivalshow in vijf jaar: daar wil je bij zijn.

Lees: 'A la carte met Sticks: ‘Verdriet als marketing, dat wil ik dus niet''

Job & Fred Band

Zaterdag 23.30 @ Luxor

In december was daar plots de debuutsingle van de Job & Fred Band. De band van Freddy Trathlener, je weet wel: Vjeze Fur van De Jeugd van Tegenwoordig, en zijn goede maat en gitarist Job de Jong. Verwacht geen wazige Nederhop songs over bolle bipsen, nee, Job en Fred brengen een Britpop geluid met lekker veel zeurende gitaren. Hun debuutalbum Kant A verscheen afgelopen januari op Burning Fik (het label van Faberyayo & Abel van Gijlswijk) en de twee hebben nog amper opgetreden. Des te blijer zijn we over hun festivaldebuut op Paaspop!

Kijk: 'Freddy Tratlehner begint rockband: ‘Hier ben ik lang naar op zoek geweest’'

Gladde Paling

Zaterdag 00.00 @ Roxy & zondag 00.00 @ Loco Royale

Het mooiste, meest random fenomeen dat 2022 definieerde? Memetechno en troll ‘n bass, het genre waarin internetgekkies, domme memes en dancemuziek elkaar ontmoeten. Vaandeldrager in de ‘troll ‘n bass’-hoek Gladde Paling verkocht al tweemaal de kleine zaal in 013 uit met zijn clubavond concept VISSA. Maak je klaar om zowel de zaterdag als zondagnacht (!) energiek af te trappen met de glibberigste act van Paaspop. En aansluitend op de zaterdagnacht kun je nog even doordansen op de technobeats van Natte Visstick.

Kijk: 'Zo maakt Gladde Paling zijn hyperactieve hits'

Hang Youth

Zaterdag 01.00 @ The Jack

Ook Abel van Gijlswijk en co zagen we vorig jaar al op Paaspop, sindsdien gaat het Hang Youth voor de wind. Ze braken in 2022 menig al festivalstage af, ook die van Paaspop, en brachten vorige maand hun nieuwe EP BEN JE BANG? uit. Volgens Van Gijlswijk zijn Hang Youth-shows pas vet als het een beetje gevaarlijk is en er bijna dingen misgaan, dus we zijn benieuwd of ze The Jack een beetje heel houden zaterdagnacht.

Lees: 'A la carte met Abel: ‘Hang Youth is de meest genuanceerde band op aarde''

FIEP

Zondag 14.30 @ Luxor

FIEP is het indiepostpunk alterego van Veerle Driessen. Het jonge talent bereikte al eens de finale van de Amsterdamse Popprijs en gooide hoge ogen tijdens de Popronde 2022. Met haar verhalende praatzang mixt zij indiepop en postpunk alsof die twee altijd al bij elkaar hoorden. Met nog maar vijf nummers op de streamingsdiensten, zijn we benieuwd wat ze live voor nog meer ons in petto heeft.

Lees: 'FIEP heeft haar stem gevonden en komt met EP'

Banji

Zondag 16.30 @ Luxor

Hiphop, funk, indierock, pop: Banji is de ketel waarin een handjevol genres tot een maximalistisch, vrolijk kookpunt wordt gebracht. Het jonge viertal maakt liedjes over te laat wakker worden met een slechte adem, ruzies in restaurants en cornflakes. Ze mochten afgelopen jaar al wat kleine stages op de Nederlandse festivals bezetten, maar na de lovende kritieken op hun debuutalbum Freshcakes is de band nu echt klaar om Nederland te gaan veroveren.

Ares

Zondag 17.45 @ Roxy

Hij zat eventjes in de put, maar vorig jaar kwam Ares terug, en hoe. Met zijn plaat Wavyman - Live From Mars bracht hij wederom een unieke Nederlandse hiphopsound vol futuristische en meeslepende elementen. Ares zelf is relatief sober: hij is geen rapper die z’n hand ophoudt voor de turn-up, zijn tracks zijn ingetogen en bedachtzaam. Klaar om je zondagmiddag te laten meenemen naar het jaar 3000 op Mars?

Lees: 'Ares leert belangrijke les op Mars: ‘Samenwerking brengt je verder’'

Jungle by Night

Zondag 19.30 @ Roxy

Het negenkoppige collectief Jungle by Night brengt al ruim 13 jaar hun dansbare ritmes en grooves met invloeden uit krautrock, disco, 80’s electro-pop en dance naar diverse poppodia en festivals wereldwijd. Hun steeds veranderende stijl wordt beïnvloed door verschillende windstreken en er zijn zelfs techno en hiphop invloeden te horen op de nieuwere platen. Trek maar vast je dansschoenen aan, want deze Amsterdammers weten hoe ze je mee moeten nemen op een muzikale wereldreis.

Gotu Jim

Zondag 21.00 @ Roxy

We schreven enkele weken geleden al over zijn ijzersterke show in de Hall of Fame. Gotu Jim is op dit moment bezig met de zegetour die bij zijn laatste album Niet Geslapen Wel Gedoucht hoort . Je hoeft niet bij een studentenvereniging te zitten om te begrijpen waar Amsterdamse rapper het over heeft. Zijn hyperpopliedjes gaan over het jonge en wilde leven in de stad en drugs, maar wie goed luistert hoort ook dat het over eenzaamheid en je eigen grenzen oprekken gaat.

Lees: 'Welkom in de ketaverse van Gotu Jim'

Prins S. en De Geit

Zondag 00.00 @ Roxy

Elektropop-fanaten opgelet: het gaat hard en lekker met Prins S. en de Geit. Ze ontketende vorig jaar een knotsgekke beestenboel in de X-Ray op Lowlands en wonnen twee weken geleden de 3FM Award voor Beste Indie Act. Het Rijk der Prins. S. en de Geit wordt alsmaar groter en zal met een mix van opzwepende, rauwe dancebeats en geinige Nederlandse teksten komende zondagnacht de Roxy overnemen.

Kijk: 'LL22: Prins S. en De Geit viert het medisch wonder op Lowlands'