Zes en een half jaar na het tijdelijke afscheid van hardcorepunksensatie John Coffey uit Utrecht, was daar vorige week ineens een nieuwe single: ‘STEAM WALTZ’. Gepaard met de aankondiging van vier (gratis) kroegshows en het nieuws dat er dit jaar weer een album aankomt. De vijf heren trappen hun comeback vanavond af in het Tilburgse Cul de Sac, waar zich al sinds 18:00 uur een menigte heeft verzameld.

Eenmaal binnen, is aan de gespannen koppies in het publiek te zien dat ze niet meer kunnen wachten, een goede 150 man staat dan ook al een paar uur klaar. Twee en een half uur later is het dan eindelijk zover. “B-B-B-BROKE MY NEEECK” klinkt het startschot voor een avond die bijna religieus aanvoelt als frontman David Achter de Molen zijn vuist in de lucht gooit en de Cul veranderd in een kolkende massa. Opwarmen doet de band niet aan en dat is ook niet nodig, een pauze van 6,5 jaar heeft geen afbreuk gedaan aan hoe strak de band is. Oudjes ‘Broke Neck’ en het daarop volgende ‘Featherless Redheads’ zijn de openers van een onstuitbare set zoals alleen John Coffey die kan neerzetten. Na het afscheid van de band zagen we geen enkele andere Nederlandse act met de onstuimige en energieke allure zoals John Coffey die heeft en des te blijer zijn we over hun comeback.

Nadat ze in 2022 stilletjes zijn begonnen met het schrijven aan een nieuw album, was de vraag: “Waar gaan we onze eerste shows spelen? We wilden terug naar hoe het voor ons allemaal begon tijdens de Popronde, gewoon lekker in de kroeg. Want what the fuck is 013, what the fuck is Paradiso, en what the fuck is Lowlands?” aldus Achter de Molen. De Cul is misschien een wat onverwachte, maar bij de band passende keuze. Intiemer dan dit gaan we het waarschijnlijk niet meer krijgen en dat maakt deze avond nog specialer dan het al is. Hoe klein het hier ook is en hoe opgepropt we ook staan, er wordt op letterlijk elk nummer gemosht, gestagedived en gecrowdsurfd. Niet alleen door het publiek, nee ook Achter De Molen neemt regelmatig een duik tussen de uitzinnige fans en gitarist Alfred van Luttikhuizen serveert zijn riffs ook eventjes vanaf de bar aan de hongerige leeuwen in de kuil. Elk bandlid is onmisbaar, zo ook gitarist Chris van Teijlingen, aka Crucial Chris. In de afgelopen zes jaar werkte hij in een koffietentje, in de zorg en was hij bassist bij Tusky zo vertelt hij. Maar bij dit ‘zooitje ongeregeld’ voelt hij zich zichtbaar het meeste thuis.

Dat de band het maken van snoeiharde hardcorepunksongs nog niet verleerd is, bewezen ze vorige week al toen ze ‘STEAM WALTZ’ uitbrachten. En ook het nog onuitgebrachte ‘Bomb Culture’ en ‘The Revenue Was Sick’ worden vanavond net zo enthousiast onthaalt als het oude materiaal. “Zijn we nog een beetje wakker?” is de meest overbodige vraag die Achter De Molen deze avond aan het publiek stelt. Hoewel het kookpunt in de Cul allang bereikt is en iedereen zich helemaal kapot zweet, heeft het publiek nog genoeg energie om het volgende  nummer mee te schreeuwen. De tekst van ‘Romans’ wordt meegebruld zoals elk oud nummer al de hele avond foutloos wordt meegezongen. Zes en een half jaar moesten we het doen zonder John Coffey, maar de fans zijn de teksten niet verleerd. Alle emoties, kippenvelmomenten en de duizelingwekkende hitte laten de tijd voorbij vliegen, en na een klein uur is het dan toch echt voorbij. "We’re back motherfuckers!" En hoe.

Setlist

 1. Sing (doop)
 2. Broke Neck
 3. Featherless Redheads
 4. STEAM WALTZ (live debuut)
 5. Bomb Culture (live debuut)
 6. Dirt & Stones
 7. Nails On The Blackboard
 8. The Revenue Was Sick (live debuut)
 9.  This Place Is Placeless (live debuut)
 10. Relief
 11. Oh, Oh, Calamity
 12. Romans
 13. Heart of a Traitor