Je kon er na de editie in 2017 de klok er min of meer op gelijk zetten: het jasje van de Tilburgse Spoorzone werd voor hiphopfestival WOO HAH! te krap en uitwijken naar een groter terrein was zowat een must. De oplossing werd gevonden in de Safaripark De Beekse Bergen; voor de doorgewinterde festivalganger zeker geen onbekende, want met Best Kept Secret (sinds 2015) en Decibel Outdoor (2006) heeft het park zich al langer bewezen als ideale festivallocatie. De hamvraag is dan ook: hoe vult WOO HAH! de ruimte?

Vanaf de noordkant van het terrein doemt in de verte meteen een bekend gezicht op. Hoofdpodium Snipes Stage is nagenoeg hetzelfde als dat van Best Kept Secret en staat op exact dezelfde plek; mooi langs de waterkant met dat machtige zandveld ervoor. Om de hoek waar op dat andere festival de tent van Stage Two staat, is hier gekozen voor nog een openlucht-area onder de noemer Forest Stage. Een juist gekozen naam, omdat het gebied volledig is omringd door bomen. Bij deze twee stages staan vanaf zaterdag en zondag de headliners zoals J. Cole, Migos, Joey Bada$$ en Playboy Carti. Op deze vrijdag is het hier voornamelijk verlaten op wat crew na, want deze eerste editie met drie dagen houdt het op de vrijdag beperkt met alleen de vier 'kleinere' stages (daarover later meer) en een programma dat pas om acht uur begint, maar wel om drie uur afsluit.

The Block

De hors-d'oeuvre op het WOO HAH!-menu heeft niet veel met muziek te maken. Het blijkt een skate-demo te zijn bij het gloednieuwe The Block; een uitstekend alternatief voor het missen van skatepark Hall Of Fame dat in de Spoorzone zit en tot vorig jaar ook onderdeel uitmaakte van het hiphopfestival. Twee tribunes aan de zijkant en daartussen ramps en rails genoeg voor een zestal skaters om hun kunsten te vertonen. Host en HOFfer van het eerste uur Bram van Halteren heet bij de area iedereen welkom, de enige echte Boef (ja, de onze) verzorgt de muziek en onder een stralend zonnetje kan iedereen zich vergapen aan de tricks. Van Halteren kent alle skaters, daagt ze uit, jut het publiek op en toont zich een begenadigd commentator die alle trucs benoemt en beloont met de nodige flesjes water. Een uitstekende stage voor als je even niets te zien hebt, maar zoals al een paar jongens opmerken: 'Tof, maar ik geloof niet dat we hier nog terugkomen'.

Canna Stage

Hadden we het net al over de 'kleinere' stages: verderop bij de ingang van het terrein staat een immense tent die qua proporties amper onderdoet voor de Alpha op Lowlands. De Canna Stage is alleen niet de area waar de headliners staan Met dj's/producers als FS Green, Cashmere Cat en Snakehips mag er voornamelijk worden gedanst. Overigens is het maar goed dat de écht grote namen niet op de Canna staan, want de afstand tot aan de Snipes is flink en is het voor de dames niet helemaal ideaal dat er nergens zoveel afstand is tussen een podium en vrouwvriendelijke toiletten. Dat is dan ook een veelgehoorde opmerking bij de muntenautomaten. Maar een andere opmerking is die over de aankleding van de Canna. Die is ronduit fantastisch met dank aan de kubische decoratie die in de toch al enorme tent flink indruk maken. Het geluid is kraakhelder als Mick Jenkins daar begint en dat belooft veel goeds voor de rest van het weekend.

Waterfront Stage en Lil Cube

Resteren nog de Waterfront Stage en de Lil Cube. De Waterfront staat op dezelfde plek waar we op BKS de Stage Three zien, alleen is hier gekozen voor net een grotere tent waar voornamelijk de Nederlandse namen van formaat staan. Sevn Alias, Flonti Stacks, Bokoesam; ze staan hier allemaal komend weekend. Op de vrijdag staat het eerste optreden hier; de Amsterdamse rapper Latifah mag om half negen beginnen, maar dat blijkt nog lastig genoeg. 'WOO HAH!, ik heb een mededeling voor jullie', vertelt host Leeroy. Een siddering gaat door de tent, want van annuleringen op dit festival weet het publiek meer dan genoeg. 'Ze staat in de file, ze komt er aan hoor!'. Opluchting alom en de toch al verdomd fijne dj's Paquito Moniz en Odin hebben ook nog een portie humor als ze direct na die mededeling Equalz' 'Op De Weg' opzetten. Well played, guys.

Verderop in het bospad tussen de Forest Stage en Waterfront is nog wel de meest bijzondere verschijning van het hele festival. De Lil Cube is precies dat: klein en wederom die kubusvorm die wel meer op het festival te zien is. In het wit en binnen ruikend naar de geur die je met springkastelen associeert. Hier passen niet meer dan pakweg vierhonderd man in en dat is uitstekend, want hier moet je zijn voor de nieuwe lichting artiesten en het soort feestjes dat het meeste heeft bij klef tegen elkaar aan zweten (we kijken naar jullie, Gaande). Voer voor goede verhalen de dag daarna.