'Belangrijkste aan GAANDE is dat er gedanst wordt'

Interview met oprichters Tim van Dongen en Mijndert Rodolf

Lisa Konings ,

Wat begon met een feestje in de Studio, is uitgegroeid tot een clubavond in 013. Het feestje GAANDE wordt 8 april voor de vijfde keer georganiseerd. GAANDE? Wat is dat? De founding fathers Tim van Dongen, in de volksmond beter bekend als Timmietex, en Mijndert Rodolf (Fotosynthese) proberen het uit te leggen.

Nou ja, waar komt GAANDE vandaan?

Tim: “Tilburg miste een hiphop-feestje, daarom hebben wij er maar een georganiseerd.”

Mijndert: “Het is niet zozeer een hiphop-feestje. We zijn met Gaande begonnen om jonge producers die bijvoorbeeld al 100.000 plays op Soundcloud hadden, maar nog niet veel draaiden, naar Tilburg te halen. Later hebben we daar ook meer gevestigde namen aan toegevoegd omdat het budget het toeliet en we natuurlijk meer man willen trekken." 

Tim: “Ja, iets met hiphop meets elektronische muziek, maar dat is ook wel heel breed.” 

Mijndert: “Het concept van GAANDE is eigenlijk om producers uit te nodigen die op dit moment ja, gaande zijn. Tim en ik maken allebei muziek dus we kennen flink wat mensen uit die scene en als wij iets dope vinden, nodigen we ze uit.”

Tim: “Ik zit er nog steeds over na te denken hoe je GAANDE het beste kunt uitleggen, want het is eigenlijk erg schandalig dat we dat niet weten. Maar ongeveer zoals Mijndert het zegt komt wel overeen.”

Mijndert: “We grapten een keer dat we een feestje wilden organiseren en toen was het er eigenlijk ineens. En nu doen we dit voor de vijfde keer.”

Tim: “In 013.”


Het klinkt allemaal wel heel vaag.

Mijndert: “Ja, qua muziek zeggen wij ook altijd dat het van frisse soulvibes tot rauwe elektronische toko's gaat. Van Paquito Moniz tot de Banganagangbangers en alles er tussenin.”

Tim: “Het is ook niet alleen Amsterdam naar Tilburg willen halen, maar in principe is dat het wel.”

Mijndert: “Het is voor mij erg belangrijk dat er gedanst kan worden. Niet dat mensen de hele avond met hun capuchon op tegen de muur gaan staan. Dat is niet de bedoeling.”


Dan gaat de bel. Er komt iemand binnen die wel erg lijkt op Paquito Moniz, die ene die draait op GAANDE. Verrek, het is hem ook.


Tim: “Hé Paquito, kan jij even uitleggen wat GAANDE is? Wij komen er niet helemaal uit.”

Paquito: “Gaande is gespecificeerd in opkomend talent, althans dat was eerst de bedoeling. De oorsprong komt uit het idee om jonge producers, zoals Yung Felix en de enige echte Paquito Moniz natuurlijk, een podium te bieden.De eerste paar keer deden we dat in De Studio, maar sinds de verbouwing van 013 zien zij potentie in het feestje. Het is niet echt vernieuwend of zo. Maar wel upcoming in Tilburg want hier heb je dat soort fissa’s niet. En het werkt, schijnt, anders hadden we Boaz van de Beatz niet.”


Tim en Mijndert lachen.


Tim: “Dat is exact wat wij zeiden.”

Mijndert: “Maar nu weet je wel dat het waar is!”


Dit is de vijfde keer, zijn er nog plannen voor de toekomst?

Tim: “Plannen zijn er altijd.”

Mijndert: “We hebben genoeg plannen. We chillen hier heel vaak en dan komen er altijd hele vette ideeën naar boven. Voor nu is dat alleen niet het belangrijkste, voor nu is het het belangrijkste dat het een stabiele clubavond wordt.”

Tim: “Het is voor nu nog moeilijk om in te schatten hoe groot het is en hoe erg het onder de Tilburgers leeft. Nu we een kaartverkoop hebben, kunnen we achteraf een inschatting gaan maken. Als we merken dat het echt gigantisch is en dat niet alleen wij vinden dat Tilburg zo’n feestje nodig heeft, gaan we denken aan uitbreiding. Maar voor nu willen we dat het een stabiele clubavond wordt en dat er producers zijn die op ons feestje willen draaien.”