Songs and Serenades van Seth

Wie heeft er nog bas en drums nodig als je poëzie hebt?

Tekst: Guido den Boer ,

Op zaterdag 26 januari presenteert het muzikale Rotterdamse duo Seth hun EP ‘Songs and Serenades’ in De Machinist. Met hun poëtische fingerstylepop, zoals zij hun stijl omschrijven, is Seth naar eigen zeggen beeldend en verhalend in muziek en tekst. Het meest opvallende wapenfeit is echter dat alle teksten gebaseerd zijn op de eeuwenoude gedichtenbundel Hooglied.

Met een stevige, funky groove knalt de akoestische gitaar van Jan van Helden openingstrack ‘Dancer’ in, al snel bijgestaan door de bijzonder veelzijdige zang van zus Willemijn van Helden. Zij heeft, zo zingt ze, de neiging om te gaan dansen. Op de strakke gitaarpartijen van haar broer moet dat weinig moeite kosten. Drums en basgitaar zijn nergens voor nodig.

Het nummer ‘Lily of the Valley’ is wat kalmer en heeft een klassiek soort popsound. Ook hier is weer te horen dat dit tweetal over prima muzikale genen beschikt. De kalmte trekt door naar de volgende track, het mooie ‘Serenade’. Ook het nummer ‘Open’ heeft een mooie, rustige sound. Vooral het tokkelen van Jan van Helden en de meerdere zanglijnen van Willemijn van Helden geven dit nummer een dromerig geluid.
 
Dat the Beatles een favoriet zijn van Jan van Helden komt duidelijk naar voren in afsluiter ‘You Are’, dat sterk doet denken aan de Beatles-klassieker ‘Black Bird’. Mooi tokkelwerk op de gitaar ondersteunen ook hier weer de krachtige, heldere zang die hier en daar ook weer in verschillende lagen opgenomen is.
 
Met ‘Songs and Serenades’ brengt Seth een mooie EP met sterke nummers en poëtische teksten. Dat zij dit dan ook nog eens alleen op gitaar en zang doen, maakt dit extra speciaal. Een aanrader voor liefhebbers van het genre.