Tien jaar bestaat Dekmantel Festival, en dat viert het internationaal toonaangevende dancefestival met een tiendaagse (!!!) marathon. Een gigantisch programma dus, en daarin maken we je graag wegwijs. Dit zijn onze tips, van de clubnachten in Het Hem tot aan de traditionele openingsconcerten aan ’t IJ en de festivaldagen in het Amsterdamse Bos.

Het Hem

Quelza

27 juli @ Expo (Het Hem)

Voor het eerst neemt Dekmantel ook drie dagen Het Hem over: een geweldige locatie, een voormalige kogelfabriek in Zaandam vol maffe hoekjes. De zaterdag ligt de focus op tegendraadse en veelal trippy techno. Een absolute aanrader is de jonge technofransoos Quelza is: een gast die met onfeilbare virtuositeit het liefst drie tracks tegelijkertijd over de dansvloer jongleert. Vorig jaar deed-ie al een geweldige b2b met Gigi FM op Draaimolen, en we hebben ook met open mond staan dansen toen-ie laatst b2b ging met Efdemin op het heftige Amsterdamse feest Pax Romana.

Sunju Hargun

27 juli @ Block/Grey Space (Het Hem)

In het kleinere derde zaaltje van Het Hem verwachten we op zaterdag wat minder knaldrang en wat meer ruimte voor de bedwelmende, psychedelische kant van techno. Tussen Aurora Halal en Woody92 staat deze Thaise dj op het programma, die anti-piek-clubmuziek draait waar je volledig in kunt verdwijnen.

Alex Kassian live

28 juli @ Expo (Het Hem)

Voor het eerst geeft Alex Kassian een liveset in Nederland. En da’s goed nieuws, want hij is niet alleen een uitstekende dj, maar vooral ook een producer die de balans weet te vinden tussen wonderschone balaeric, de dromerige Italiaanse house die in de jaren negentig aan trance vooraf ging, en meer extatische trance en progressive die nu weer zo in zwang is.

De concerten

A.S.O.

1 augustus @ Shelter

Veel muziekliefhebbers zagen het debuutalbum van a.s.o. een beetje over het hoofd, maar The FADER riep ‘m uit tot Album van het Jaar. Terecht ook, want wat een prachtige dromerige triphop/synthpop/downtempo-plaat met hints naar Cocteau Twins, AIR en Massive Attack. Heerlijke muziek om bij weg te zweven, met de producer Tornado Wallace achter de knoppen.

Nick Léon & Ezra Miller

1 augustus @ Shelter

Met zijn eerste liveset ooit deed TraTraTrax-held Nick Léon op Rewire al goede zaken. Die Zuid-Amerikaanse ritmes met four-to-the-floor kicks eronder, die vielen als rotjes op de dansvloer, en de visuals van Ezra Miller (is dat nou een wolkendek van aluminiumfolie, of een Bob Ross-kustuitzicht?) bleken supertrippy én fun.

Vrijdag 2 augustus

Jane Fitz

18:00-20:00 in de UFO I

Behoorlijk atypische boeking op zo’n belangrijk sleutelmoment in de kolossale technotent van Dekmantel: Jane Fitz is een vaste waarde bij festivals als rural (Japan) en Freerotation (Wales), maar leek nooit peaktime-slots te ambiëren met haar bezwerende, ingehouden techno. Hoe zou ze de UFO doen opstijgen?

Identified Patient

21:00-23:00 in The Nest

Op de vrijdagavond wordt letterlijk ELKE stage afgesloten door een Nederlandse dj, door een huisvriend van Dekmantel. Carista mag shinen als headliner op de mainstage, Talismann in de techno-loods en Job Veerman aka Identified Patient laat vast niet veel heel van de bass-georiënteerde Nest-stage. Hij is een echte rouwdouwer van een dj met een vrij eclectische verzameling tunes in zijn Rekordbox. Acid, bigbeat, gebroken techno, bass natuurlijk. De gemene deler: het zijn stuk voor stuk licht ontvlambare knallers.

Safety Trance en Toccororo

18:00-19:30 in The Nest

Net als zijn goede vriendin en avant-garde-superster Arca (met wie hij de dikke reggaeton-club-hit ‘El Alma Que Te Trajo’ scoorde) stort de Venezolaanse producer Safety Trance zich vooral op de donkere uithoekjes van Latijns-Amerikaanse clubmuziek, waar reggaeton en experimentele clubmuziek op elkaar botsen. Op Dekmantel gaat hij b2b met Toccororo, een muzikale geestverwante en Spaanse dj die doorbrak via Boiler Room.

Zaterdag 3 augustus

Call Super

13:00-17:00 in Selectors

In 2022 mochten Call Super en zijn maat Objekt de aller-aller-allerlaatste Boiler Room-set van Dekmantel draaien. Nu krijgt hij de eervolle spot als opener van de Selectors-stage: vier uur lang ligt alles open. Er is nog geen druk om naar een absolute piek toe te werken, en des te meer vrijheid om móóie en net iets ingewikkeldere muziek te draaien. Luister zijn vorig jaar verschenen album Eulo Cramps maar, waar knetterende elektronica in gesprek gaan met losgeslagen saxofoons en postmodernistische zang van Julia Holter. Zin om dat op de dansvloer te horen! (En ook heel veel zin om daarna DJ Sprinkles warmbloedige house te horen draaien op dezelfde stage.)

Mechatorus

19:00-20:30 bij UFO II

Op zaterdag staat de UFO II volledig in teken van avant-gardistische trance: van de epische ambient van SKY H1 en Malibu tot de pointilistische trance (zijn woorden, niet de onze!) van Lorenzo Senni, en natuurlijk de trance-Janus Mechatok, een gelegenheidsduo bestaande uit Torus en Mechatok. Die eerste kennen we als de Nederlandse trance-cult-held die zelfs Darude avant-gardistisch kan laten klinken, die laatste is een vriendje van Yung Lean en Bladee die ook al eens opviel bij een feestje van Evian Christ. Bereid je voor op totale desoriëntatie.

Sandwell District live

20:00 - 00:00 in UFO I

Afgelopen januari sloeg het noodlot toe: Silent Servant, een-derde van het technocollectief Sandwell District, dat in de jaren nul razend invloedrijk bleek met hun duistere, spaarzame sound, stierf plotseling door een incident met verkeerde drugs. Het drietal was net bezig met een comeback na een pauze van tien jaar, en had al een fenomenale show gegeven op Draaimolen 2023 (ze werden zelfs onze nummer één van het festival!). Nu gaan de overgebleven leden door als duo, zagen we al op Awakenings Upclose. Zaterdag spelen ze in de kolossale UFO I.

Zondag 4 augustus

Polygonia live

17.30-18.30 in UFO II

Elke dag heeft de UFO II een volstrekt ander smaakje. Na electro (vrijdag) en avantgardistische trance (zaterdag) is de zondag gereserveerd voor de rafelrandjes van de techno. Vanaf 18.30 wordt het knallen met Cari Lekebusch, maar bij deze liveset van Polygonia uit München hoef je geen vuist in de lucht te gooien: verwacht diepe, experimentele techno met elementen uit de ambient en minimal.

Rozaly

Vrijdag 15:30-16:30 in Radar
Zaterdag 18:15-20:00 in The Nest

Wat een prachtslot in The Nest krijgt Rozaly, een gast uit Curaçao die een residency heeft bij Garage Noord, daar ook zijn eigen feesten geeft en de afgelopen zomer zo’n beetje ieder festival waar hij speelde afbrak. Zijn clubsets zijn volledig dedicated aan carnavalsmuziek. En dan niet de hoempapa-polonaise-prikkers uit het Zuid-Oosten van het land, maar een moderne interpretatie van de Caribische variant, vermengd met duistere clubsounds en trap. Heel sick, en muziek waarop je bilspieren aanspant waarvan je niet wist dat je ze had.

Bashkka

20:30-21:30 in Radar

‘Een icoon in wording en here to stay!’, zo werd Bashkka genoemd bij onze jaarlijkse rondgang langs de Nederlandse club- en festivalprogrammeurs, en daarop kunnen we enkel volmondig JA zeggen. De Duitse Club Raum-resident draait bronstige Panoramabar house zoals we die ook kennen van Sedef Adasi, maar laat in haar sets ook een verleden in de New Yorkse ballroomscene doorschemeren. Haar set – als op-één-na-laatste bij de Radar-stage – wordt vast hartstikke vibey.

Konduku & Mattikk

21:00-23:00 in UFO II

Ga je eindigen bij techno-god Jeff Mills? Bij queer techno-iconen CEM en Mama Snake? Of toch bij de Nederlandse buddy’s Mattikk en Konduku? Die laatste kreeg de hele verzamelde Amsterdamse clubscene in tranen met de aller-aller-allerlaatste dj-set in de kelder van De School. Zijn eigen producties zijn cryptische onderkoelde techno-puzzels vol polyritmiek (Donato Dozzy is bijvoorbeeld ook fan!), maar in zijn dj-sets laat hij het ook niet na om af en toe een onverwoestbare klassieker te draaien die de hele dansvloer samenbrengt.