Iedereen zingt mee met Hangover Hero in Baroeg

Heroes voelen zich duidelijk thuis op het podium

Tekst: Sanne Poot ,

De volledig-Rotterdamse band My Own Army speelt vrijdagavond als support act van de bijna-helemaal-Rotterdamse band Hangover Hero in de Baroeg. De zaal is eerst nog maar voor de helft gevuld maar zodra Hangover Hero begint met spelen wordt het al snel drukker.

Heroes voelen zich duidelijk thuis op het podium

Zonder aankondiging begint de Rotterdamse band My Own Army het nummer Openpage te spelen. Even waan je je in de jaren ‘90 door de grungesound die doet denken aan Soundgarden en Nirvana. Scheurende gitaren en een heel strakke drummer. Jammer genoeg zit hij weggestopt in een hoekje op het volle podium. Dit komt de interactie van de band niet ten goede. Het is jammer dat de zaal niet helemaal vol is, dat zorgt ervoor dat de band erg hard moet werken om het enthousiasme van hun eerste nummer te bewaren. Het publiek heeft hun aandacht er weer bij wanneer de band er op los improviseert tijdens Sideshow, er is zelfs een stukje van Pink Floyd’s Another Brick in the Wall in te horen. Met de lekkere afsluiter Ticket Home zorgt de band voor een goed visite kaartje.

Wanneer Hangover Hero in de korte pauze soundcheckt valt het ineens op hoeveel drukker het is geworden. De band bestaat uit vier mannen die uit bands als Delain, Epica en After Forever komen. Dat is te merken, gelijk bij het eerste nummer, Play In A Band, wordt er meegezongen. Erg slim van de band die nog maar drie echte gigs heeft gespeeld, is dat ze op hun website al drie nummers gratis aanbieden aan hun fans.
Bij een band die bestaat uit leden van oud metalbands verwacht je al snel harde op klassiek gebaseerde muziek, en teksten over de zwaardere dingen uit het leven. Dat is dus totaal niet wat Hangover Hero maakt, ze maken muziek die misschien nog het best onder de naam Feelgood Rock past. De band heeft er zin in. Al gelijk bij het eerste nummer Play In A Band  is dat goed te zien, bassist Mats Van der Valk springt en danst over het podium. En daar stop hij eigenlijk het hele optreden niet meer mee. De Heroes voelen zich duidelijk erg prettig op een podium. Er wordt erg veel meegezongen door het publiek. Daar lenen de nummers zich ook wel voor, ze blijven al snel in je hoofd hangen. Het zorgt ervoor dat het bandje op de achtergrond met achtergrond zang bijna niet nodig is. Dat is sowieso iets dat overkomt als een zwaktebod. Waarom zingt er niemand anders uit de band een tweede stem?

Voor het drumstel van André Borgman staat een ventilator. Iets wat hij zeker nodig heeft. Het is bijna dapper dat de mannen allemaal in zulke nette bloesjes staan. Ze maken er een zweterig feestje van, en geen enkel shirt blijft droog. Wanneer de band Mr. Perfect speelt springt en zingt de hele zaal. De solo’s die Ad Sluijter op gitaar laat horen zijn origineel en lekker hard. Het nummer Would, uit 1991 en een cover van Alice in Chains, is ook een erg fijne song in de set. Wanneer de band met Get It Over With wil beginnen gaat er even wat mis, de mannen pakken dit heel leuk op en gaan vrolijk verder met het nummer. Daarna gaan de Heroes door met hun ‘laatste’ nummer Harder. Een nummer waar de stem van zanger Ronald Landa ineens een stuk klassieker klinkt, en veel gitaren. Dan komt er nog een toegift. Jammer is het dat toetsenist Coen Janssen er niet bij is. Hij deed bij een eerder optreden van de band in Utrecht met het nummer All I Can Be mee. Nu moet dat dus met een bandje. Zonde. Dan is het nog tijd voor het nummer Wake up the Sleeping. “Life has just begun” wordt er gezongen en is op de band toepasselijk. Er ligt vast nog veel moois voor hen in het verschiet. Maar dan moeten ze het voortaan wel uit hun hoofd laten om met hetzelfde nummer te eindigen als waarmee ze waren begonnen. Hoe leuk Play In A Band ook is.


My Own Army organiseert 1 december haar eigen festival in Delft. Geïnteresseerd? Kijk op www.myownarmy.nl