Reizend festival ook dit jaar weer in Rotterdam

Popronde Rotterdam 2011

Tekst: Kim Raven ,

Vandaag zijn de 100 acts voor Popronde 2011 bekend gemaakt. Daarom spraken wij met de organisatie over Popronde Rotterdam 2011.

Popronde Rotterdam 2011

Wat is Popronde?
Popronde is een reizend muziekfestival door Nederland waar beginnende bands zich presenteren aan een breder publiek. Bands als Voicst, De Staat, Go Back to the Zoo, Racoon en The Mad Trist debuteerden - voor hun doorbraak naar een groot publiek - op de Popronde.

Wat is Popronde Rotterdam?
- Popronde Rotterdam is één van de achtentwintig Poprondes. Dit jaar zullen er voor het eerst achtentwintig Poprondes plaatsvinden en de Rotterdamse editie vindt plaats op vrijdag 16 september. Of achtentwintig steden mogelijk zijn, is nog even afwachten, maar het worden er sowieso meer dan vorig jaar (toen waren het er vierentwintig).

Is er een verschil?
- Ja, want in Rotterdam mogen geen Rotterdamse bands spelen. Het is juist de bedoeling dat bands in Rotterdam komen spelen die nog niet bekend zijn bij het Rotterdamse publiek. Zo zal er tijdens bijvoorbeeld Popronde Groningen geen Groningse band spelen, maar wellicht wel een Rotterdamse.

Wat is het doel van Popronde?
- Het doel is om bands de kans te geven om podiumervaring op te doen, een bredere fanbase op te bouwen en het doel van de bands is uiteraard uiteindelijk doorbreken net als oud-Popronde bands als de Staat en Go back to the Zoo.

Hoe wordt er geselecteerd? 
- Dit jaar hebben bijna duizend bands zich aangemeld voor de Popronde. Via de website konden bands een inschrijfformulier invullen en muziek uploaden. Mischa van de Popronde beoordeelt de bands en uiteindelijk maakt hij een pre selectie. Er zijn twintig juryleden (verdeeld over zestien genres) die uit die pre selectie de beste bands gaan kiezen. Ieder jurylid krijgt een aantal categorieën toegewezen en stemt voor de bands waarvan zij denken dat ze de meeste potentie hebben. De stemmen worden geteld en op 1 mei wordt op de website van de Popronde bekend gemaakt welke honderd acts dit najaar door Nederland gaan touren met de Popronde.

Waarom is het belangrijk voor de bands en voor Rotterdam?
- Voor bands is de Popronde een opstapje naar meer bekendheid. Voorbeeld: vorig jaar heeft Handsome Poets meegedaan aan de Popronde. Voorheen kende ene handjevol mensen deze band en op een gegeven moment werden Serious Talent. Tijdens de Popronde hebben we ook een Serious Talent en een 3voor12 stage. Handsome Poets werd vaak geboekt, maar de meest geboekte band was toch wel de Rotterdamse formatie the Cosmic Carnival. Voor Rotterdam is een festival als Popronde Rotterdam belangrijk, omdat het veel toevoegt. Locaties waar normaal geen bands spelen zijn ineens omgetoverd tot concertzaal. Popronde wordt ook in cafés op Binnenweg en Witte de Withstraat gehouden. Op verschillende locaties zijn er optredens te aanschouwen, dus het publiek loopt steeds heen en weer om nieuwe muziek te ontdekken. Zo wordt een doodnormale vrijdagavond in Rotterdam heel levendig en heeft het een echte festivalsfeer.

Is het nog mogelijk om in te schrijven voor Popronde 2011 en wanneer is het?
- Inschrijven voor de 2011 editite is niet meer mogelijk, want het selectieproces is bijna rond. In januari kunnen bands zich weer aanmelden voor de 2012 editie. Popronde Rotterdam vindt plaats op vrijdag 16 september op verschillende locaties in Rotterdam. De afterparty zal zoals ieder jaar weer in Rotown zijn en er zijn dit jaar nieuwe locaties bijgekomen.

Mocht je het als locatie leuk vinden om je beschikbaar te stellen voor Popronde Rotterdam, mail dan naar PoprondeRotterdam2011@gmail.com. De eisen zijn wel dat het in het centrum moet zijn, want de locaties moeten op loopafstand van elkaar zijn. Kleine locaties zijn ook welkom, er zijn genoeg singer/songwriters in de selectie. Akoestisch spelen is ook vaak mogelijk.