Señor Sandor en About Today in TexMex: Gangmakers, maar wel op het verkeerde feest

De optredende indiebands hebben geen makkelijke avond

Tekst: Stefan Groenheide ,

Señoras y señores por favor, su atención por Señor Sandor! Nee, dit wordt geen avond met flamenco danseressen en Spaanse volksmuziek, maar een avondje rocken met de heren van Señor Sandor in een goed gevulde TexMex. In Spijkenisse worden de heren van Señor Sandor bijgestaan door About Today.

De optredende indiebands hebben geen makkelijke avond

Señoras y señores por favor, su atención por Señor Sandor! Nee, dit wordt geen avond met flamenco danseressen en Spaanse volksmuziek, maar een avondje rocken met de heren van Señor Sandor in een goed gevulde TexMex. In Spijkenisse worden de heren van Señor Sandor bijgestaan door About Today.

Het Rotterdamse About Today maakt intieme indierock, maar heeft ook de kwaliteit om lekker te rocken en zijn dus zeker niet in één stijl te vangen. Je kunt ze misschien het best vergelijken met de stevige variant van Death Cab For Cutie.  Voordat About Today het podium betreedt worden ze aangekondigd door de lokale host van de avond. Dit zorgt voor een leuk contrast, want het lijkt of Slayer of Devildriver klaar staan om op te gaan treden. Wanneer About Today dan opent met een mooie indie ballad is het contrast compleet.

About Today heeft met Nils van Someren een degelijke zanger in de gelederen, die zowel de ballads als uptempo nummers op een overtuigende wijze brengt. Het lijkt er alleen op dat het metalgeoriënteerde publiek in TexMex niet zit te wachten op de indierock van About Today, waardoor Van Someren al na het tweede nummer het publiek naar voren moet roepen. Het publiek geeft hier echter geen gehoor aan en blijft op een enkeling na massaal achterin de zaal hangen. Als dan na een paar nummers ook het basgeluid van Kevin van Wezel helemaal wegvalt is de pech voor About Today compleet. Na het wisselen van de kabel zijn de heren weer op volle oorlogssterkte, maar de slag lijken ze vanavond toch echt te gaan verliezen. Yrlo in ’t Veld laat met een aantal solo’s nog wel zien dat About Today een prima gitarist in de gelederen heeft die meerdere stijlen beheerst  Met het laatste, door grunge geïnspireerde, nummer verlaten ze overtuigend het podium, maar ze zijn vanavond de gangmakers op het verkeerde feest.

Wanneer ‘Killing In The Name Of’ van Rage Against The Machine en ‘Raining Blood’ van Slayer gedraaid worden in de pauze, laat TexMex zien dat ze toch wel zin hebben in een feestje. Nu is het de taak voor Señor Sandor om te zorgen dat de voetjes ook daadwerkelijk van de vloer gaan. Señor Sandor maakt indierock met garage- en popinvloeden en dit zit allemaal in een catchy jasje.

Na een rustig begin komt de band aardig op stoom tijdens het pakkende ‘Robots Awakening’. Elk bandlid heeft zijn eigen maniertjes op het podium, maar wat ze gemeen hebben is dat ze met enthousiasme spelen en energie voor tien hebben. Het publiek komt langzaam aan naar voren geschuifeld maar echt druk bij het podium zal het niet worden. Na een aantal nummers wordt er spontaan: “Bassolo, bassolo, bassolo…” gezongen door het publiek. Zanger/gitarist Sander den Besten kijkt het publiek vragend aan en zegt: “Wat zingen jullie?”, wat met een luide “Bassolo!” wordt beantwoord. Nadat bassist Sjoerd van den Boogert twee basnoten heeft gespeeld zegt Den Besten met een knipoog:”Dat was dan de bassolo”.

Het optreden gaat door met een ballad gezongen door een megafoon, dit haalt wel een beetje de vaart uit het optreden, waardoor wat mensen uit protest zelfs een aantal keer “Sllasayyeerr!” roepen. In het vervolg van het optreden van herpakt Señor Sandor zich prima en voert het tempo weer op. Het echte keerpunt in het optreden komt bij het nummer ‘Dirty Bastards’, waar TexMex eindelijk een beetje los komt. Het simpele “Dirty Bastards!” in het refrein wordt vrolijk mee geblèrd. Eigenlijk komt het publiek veel te laat op gang want het einde is al snel in zicht. De band sluit af met ‘We’re Not Growing Old’ simpel maar effectief want er wordt nog een klein feestje gebouwd bij het podium waar Den Besten maar al te graag aan deel neemt. Bij het podium staat een jongen met een trui waarop staat ‘ADHD-Master’, deze titel moet hij helaas afstaan aan Den Besten want hij gaat volledig uit zijn dak op de dansvloer (wat wel invloed heeft op de zangkwaliteiten, maar dat is hem vergeven).

De bands van vanavond gaven beide een degelijke show weg, maar het aanwezige publiek had waarschijnlijk toch liever een stevige metalband gezien in plaats van de indierock van Señor Sandor en About Today.