Daniël Baggerman exposeert Rotterdam Underground Daniël Baggerman exposeert Rotterdam Underground

"Deze expositie draait voor mij volledig om de bands en muzikanten"

, Tekst: Annet Brugel Foto's: Daniël Baggerman en Marc Nolte

Daniël Baggerman exposeert Rotterdam Underground

"Deze expositie draait voor mij volledig om de bands en muzikanten"

Tekst: Annet Brugel Foto's: Daniël Baggerman en Marc Nolte ,

Daniël Baggerman heeft véél foto’s gemaakt van muzikanten. Ze zijn terecht gekomen in AD, Volkskrant, op 3VOOR12, MusicFromNL, aan wanden van Nighttown, Rotown en WaterFront en op menig platen/cd-hoes. Daniël’s hart ligt bij de muziekfotografie, en daarnaast is hij ook nog een verdacht goed grafisch ontwerper. Vanaf 13 december 2008 opent zijn overzichtstentoonstelling ´Rotterdam Underground; fotograaf tussen de muzikanten´. Op het programma staan de release van een Face Tomorrow clip, een live optreden van Mark Lotterman, en een smeuïge speech van Peter de Koning.

"Deze expositie draait voor mij volledig om de bands en muzikanten"

Daniël Baggerman heeft véél foto’s gemaakt van muzikanten. Ze zijn  terecht gekomen in AD, Volkskrant, op 3VOOR12, MusicFromNL, aan wanden van Nighttown, Rotown en WaterFront en op menig platen/cd-hoes. Daniël’s hart ligt bij de muziekfotografie, en daarnaast is hij ook nog een verdacht goed grafisch ontwerper. Vanaf 13 december 2008 opent zijn overzichtstentoonstelling ´Rotterdam Underground; fotograaf tussen de muzikanten´. Op het programma staan de release van een Face Tomorrow clip, een live optreden van Mark Lotterman, en een smeuïge speech van Peter de Koning. Enkele dagen voor de opening spraken we met de onnavolgbaar gedreven man met de muzikale fotomissie. 

Hoe ontdekte je dat muziekfotografie jouw ding is?
“Dat was voor mij een logische stap; je hebt een camera, en natuurlijk neem je die mee naar concerten. Vanaf jonge leeftijd ben ik gefascineerd door muziek. Ik heb, naar mijn idee, mijn hele jeugd in een hoekje bij de radio muziekblaadjes zitten lezen.” 
 

Jij laat echt zelden je camera los tijdens een optreden.
“Een goed optreden werkt naar een climax toe. Een band speelt eerst een beetje in, en dan gaan ze pas de nummers spelen die ze het belangrijkst vinden. Zo benader ik het fotograferen ook, eerst een beetje inschieten, de band leren kennen. En als de muzikanten dan los gaan, ga ik dat ook.”
 

Is er een reden waarom lokale muzikanten jouw voorkeur hebben?
“Het is veel leuker werken met artiesten die benaderbaar zijn. Je bouwt een band op met ze, wat de foto's persoonlijker maakt.”
 

Wat waren de topoptredens die jij hebt gefotografeerd?
“Te veel om op te noemen! Een kleine greep; het lanceerfeessie van 3VOOR12Rotterdam in maart 2005, met o.a. het eerste Elle Bandita-optreden. Haar sprong in het publiek heeft ook een hele prominente plek in de expositie gekregen. Mijn trip naar Rusland met Stoma, Deformer, Applegarden en Malorix in 2007 was ook een hoogtepunt. En met Elle Bandita mee naar Noorderslag, begin 2006. Daar stond bijna de voltallige lineup van het 3VOOR12R’dam feest te spelen.”
 

Was het een beetje te doen, om uit jouw enorme hoeveelheid foto's een selectie te maken voor de expositie Rotterdam Underground?
“De selectie was inderdaad het zwaarste. Om te beginnen moest ik uit zo'n 15000 foto's kiezen. Dat heb ik toen tot een stuk of 200 terug kunnen brengen. Uit deze selectie ben ik toen nog eens gaan schrappen. En zo ontstonden na een tijdje de thema's waar ik de expositie in onderverdeeld heb. Af en toe heb ik ook pijnlijke keuzes moeten maken. Ik had graag alle bands willen laten zien, maar ik vond het belangrijker een compleet beeld te geven van het muzikantenbestaan.”
 

Vanwaar Underground in de titel?  Zit je in de obscure muziek onderwereld, ofzo?
“Hoewel voor de meeste 3VOOR12-lezers namen als Elle Bandita, Face Tomorrow en El Pino al jaren bekend zijn, is het me opgevallen dat het grootste gedeelte van de mensen die ik mijn foto's laat zien helemaal geen weet hebben van de lokale muziekcultuur. Omdat deze expositie in een serieus historisch museum plaatsvindt leek het ons leuk dit te onderstrepen. Voor de gemiddelde bezoeker van De Dubbelde Palmboom is dit natuurlijk allemaal Underground.”
 

Naast het fotograferen ontwerp je ook album hoezen en flyers. En maak je ook nog video's. Hoe is dat ontstaan?
“Daar ben ik ingerold door de contacten die ik met bands heb. Ik was al jaren aan het spelen met kopieerapparaten, plakband en prittstift toen ik gevraagd werd een cd hoes te ontwerpen. Dat beviel prima. Zo volgde de rest vanzelf.”
 

”Met video ging het eigenlijk hetzelfde, ik was wat aan het experimenteren met stopmotion-technieken, toen Face Tomorrow me vroeg iets voor ze te verzinnen. Die clip, voor hun nieuwe single Trial & Error, wordt zaterdag voor het eerst vertoond.”  

Hoe zijn de opnames voor Trial & Error verlopen?
“Het grootste gedeelte hebben we begin augustus gedraaid, o.a. in Antwerpen, Soesterduijnen en Rotterdam. We zijn drie dagen met een busje op pad geweest; een beetje een schoolreisje was het wel. We hadden een minimale crew. Alleen chauffeur Theun, model Rena en gitarist van Face Tomorrow Marc waren erbij.”
 

"We hebben in totaal zo'n 9000 foto's gemaakt, waarvan ik later tientallen filmpjes heb gemaakt waaruit ik de clip gemonteerd heb. Begin september hebben we nog een halve dag gedraaid en sindsdien heb ik vele uren naar een beeldscherm moeten turen.” 

Als het om vrij werk gaat, wat zou dan je eerstvolgende project worden?
“Het maken van de clip is me bijzonder goed bevallen. Het was heel inspirerend om weer eens iets helemaal voor het eerst te doen. Daar zou ik graag nog wel even mee door willen gaan. En als het allemaal toch niets op hoeft te leveren, zou ik waarschijnlijk een nog veel arbeidsintensiever idee verzinnen.”
 

Bij de opening draait het meer om de muzikanten dan om jou, alles voor de muziek?
“Ja, natuurlijk is het leuk dat ik een beetje kan fotograferen. Maar het belangrijkste aan mijn werk, vind ik, is de bewondering en het respect wat ik voor de muzikanten heb. Deze expositie draait voor mij volledig om de bands en muzikanten.”
 

Rotterdam Underground
Fotograaf tussen muzikanten

Overzichtstentoonstelling van Daniël Baggerman.

13 december t/m 15 maart

opening zaterdag 13 december, 15.00 - 17.00

toegang = gratis

 

Inleidend praatje van Peter de Koning (Sauna West, King Kong Klub), live muziek door Mark Lotterman en de eerste vertoning van de clip Trial & Error van Face Tomorrow. 

Museum De Dubbelde Palmboom
Voorhaven 12
Rotterdam Delfshaven

Dinsdag t/m zondag van 11:00-17:00 uur 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam