Doorstart Nighttown weer van de baan

Stichting Live At Nighttown voelt zich niet langer gebonden aan podium

Als drie keer scheepsrecht is, is het einde van de Rotterdamse Nighttown nabij. Binnen een jaar zag het er drie keer naar uit dat het failliete poppodium een doorstart kon maken. Drie keer ging het mis. De laatste keer woensdagavond, toen de beoogde exploitanten besloten dat het hele plan "teveel rammelde".

Stichting Live At Nighttown voelt zich niet langer gebonden aan podium

Het is opnieuw hoogst onzeker of Nighttown ooit nog een doorstart gaat maken. De beoogde nieuwe exploitanten van het Rotterdamse poppodium hebben zich op het allerlaatste moment teruggetrokken, omdat het plan "te veel rammelde", aldus een van hen donderdag in het Algemeen Dagblad. Het zoeken naar een nieuwe exploitant gaat opnieuw maanden duren, bevestigt eigenaar Heineken. De zaal gaat daarom deze zomer zo goed als zeker niet meer open.

De beoogde exploitanten kwamen er niet uit met de bierbrouwer, die eigenaar is van de naam en de inventaris van Nighttown en daar een half miljoen euro voor wil hebben. Toch zat daar niet het probleem, zegt Kees Monteban tegenover het Algemeen Dagblad. Hij is een van de drie exploitanten die samen in gesprek waren met Heineken: "We voelden vooral een gebrek aan vertrouwen bij Heineken en andere partijen," aldus Monteban.

Daarmee bereikt het drama van Nighttown een nieuw dieptepunt. Dat leek al bereikt te zijn toen de gemeente Rotterdam door een blunder van de PvdA in januari niet over de brug kon komen met een beloofde financiering van 400.000 euro. Die was nodig om de Stichting Live At Nighttown (LAN) te saneren. De Stichting staat los van het pand en de exploitatie, maar verzorgde wel de programmering van de zaal. Door het faillissement zat ook de stichting zwaar in de problemen. Half februari mocht cultuurwethouder Kaya de vier ton euro alsnog toezeggen aan de stichting. Daarmee leek de laatste hindernis voor de doorstart te zijn genomen.

Dat er nu toch nog nieuwe onoverkomelijke problemen blijken te zijn, verbaast en frustreert Kaya enorm, zo geeft hij toe tegenover 3VOOR12. Hij is verbolgen over het nieuws dat het plan zou rammelen: "We hebben onlangs nog een intentieverklaring gesloten met de stichting en de beoogde exploitanten. Toen klonk er geen greintje twijfel en was alles zo goed als geregeld. En nu rammelt het opeens? Ik kan het simpelweg niet verklaren en ik baal er enorm van."

Kaya gaat nu onderzoeken wat er mis is gegaan. De financiële steun aan de stichting blijft echter staan, zegt hij. "We hebben die vier ton uitgetrokken en een interim aangesteld om orde op zaken te stellen. Dat is nu zo goed als afgerond. Het is tijd om weer mooie dingen te programmeren voor de stad. Als dat niet in Nighttown kan, dan moet het voorlopig maar ergens anders."

Dat vindt ook Michel Smit. Hij is de interim manager van de Stichting LAN. "We hopen nog steeds dat we ooit terugkeren, maar we gaan nu niet meer afwachten. We kijken hoe wij verder kunnen, met of zonder Nighttown." De Stichting werkt aan een plan voor programmering van concerten op andere plekken. "We zijn op zoek naar goede locaties." Hoewel hij het 'voorlopig niet waarschijnlijk' acht, sluit Smit niet uit dat de stichting wellicht niet meer terug wil naar Nighttown. "De komende tijd staat in het teken van overleven. Er zijn mogelijkheden om elders te programmeren, maar ze liggen niet voor het oprapen. We kunnen echt niet elke week ergens een concert organiseren voor duizend bezoekers. Maar het zou zo maar kunnen dat we ons op een andere plek thuis gaan voelen."

Als dat gebeurt, is dat een extra belemmering voor de doorstart van het huidige Nighttown. De nieuwe exploitant moet dan ook nog een complete programmering uit de grond stampen. Een andere mogelijkheid die Smit ziet is dat zijn stichting ook de exploitatie gaat doen. "De constructie die er lag, was verre van ideaal. De geplande verbouwing was al gesneuveld, de exploitant had weinig ervaring met popmuziek. Misschien dat we nu de tijd hebben om een wat meer degelijke structuur op te zetten."

3VOOR12 kon zowel Heineken als de beoogde exploitanten donderdag niet meer bereiken voor een reactie.