Interview BAR

Wilde Renate, ADE, REC. en meer

Mick Arnoldus ,

De afgelopen jaren is het Rotterdamse BAR steeds groter geworden, met steeds meer een eigen smoelwerk. Van een bescheiden behuizing op het Kruisplein naar een stelsel van zalen, gangen en kelders op het Schieblock: BAR staat terecht met hoofdletters op de kaart. Ook buiten Rotterdam is dit opgevallen. BAR mag zich als eerste Rotterdamse club onderdeel van het Amsterdam Dance Event noemen, en dit weekend komt Salon zur Wilden Renate langs om een stukje Berlijn naar de maasstad te brengen. 3voor12 Rotterdam werd uitgenodigd om langs te komen, om het hier eens over te hebben. We werden ontvangen door Jetti en Sjoerd, beide programmeurs bij BAR. Jetti is daarnaast ook mede-eigenaar.

Wat maakt BAR een goede match met ADE? Hoe zijn jullie er terechtgekomen?

We hebben hier acts die ook interessant zijn voor Amsterdammers, ze komen hier al best vaak over de vloer. En we hebben de connecties. Kris, ook mede-eigenaar, heeft aan een paar touwtjes kunnen trekken.

Handig. Hoe gaat het er bij jullie uit zien in Amsterdam?

We hebben een programma op de NDSM-Werf, in Noorderlicht met twee clubavonden. Er is ook een camping dus we hopen dat er veel Rotterdammers komen, je kunt immers blijven slapen. En met de trein zit je zo in Amsterdam. Op zaterdag hebben we ook nog samen met Pip (Den Haag, red.) een programma op het ADE Sleep/Over camping terrein op de NDSM-Werf.

Klinkt leuk, die camping.

Ja en het is wel handig als extra accommodatie ook. De hotels zitten overvol tijdens ADE, zelfs in Rotterdam zijn de prijzen hoger omdat mensen hier naar overnachtingen zoeken. In Amsterdam is het al helemaal niet te betalen, als je nog iets kunt vinden.

Komen er ook nog niet-Rotterdammers?

We hopen het! Ideaal zal het 50/50 zijn qua verdeling Rotterdam - niet Rotterdam. We hopen een beetje dezelfde sfeer te bieden als hier in BAR zelf. Geen gigantische zaal of loods, een beetje houtje-touwtje qua aankleding, en wat gemoedelijker. Er kunnen bij ons ongeveer 300 tot 400 man terecht.

Is er verschil tussen een Rotterdams en een Amsterdams publiek?

In Rotterdam is het publiek wat gemixter dan in Amsterdam. Misschien is dat wel zo omdat er minder aanbod is. Iedereen gaat overal naartoe hier, in Amsterdam heb je zoveel dat men makkelijker selectief kan zijn.

Het is hier wel beter geworden: een paar jaar geleden als bijvoorbeeld PERRON of BIRD vol stonden stond de rest leeg, nu staat het overal vol. We werken ook veel samen met elkaar, daar kijken ze in Amsterdam nog wel eens raar van op. Als er iets kapot gaat of als iemand een technicus mist gooien we dat gewoon in de appgroep, en dan helpen we elkaar uit de brand.

Nu iets dichterbij in de tijd: wat is de match tussen Wilde Renate en BAR?

Hier is het af en toe een beetje een ontdekkingstocht met alle hoekjes en verschillende zalen, dat is daar helemaal extreem. Qua aankleding gaan we het vrijdag ook proberen te matchen. We hebben al eerder resident-dj’s van hun hier laten draaien. Wie weet kunnen wij ook een keer BAR daarnaartoe brengen.

Wat gaan jullie doen tijdens het REC. festival begin november?

Op vrijdag komt 360 degrees, wat we kennen van BIRD, hier de boel overnemen. Zaterdag staan Rush Hour en Red Light Radio hier. Over het geheel genomen zou je kunnen zeggen dat hier wat meer wereldmuziek-georiënteerde acts te vinden zijn tijdens REC. We verwachten ook het iets oudere publiek aan te trekken.

Hebben jullie voor de nabije toekomst nog plannen?

We gaan samenwerken met Rotown, om hier wat bandjes enzo neer te zetten. En we gaan een eigen label beginnen! Het liefst willen we dan vier keer per jaar iets uitbrengen, maar je weet nooit zeker of dat gaat lukken. Het moet wel goed genoeg zijn.

Als we je nog uit moeten leggen waar BAR zit moet je sowieso maar gauw eens gaan kijken bij het Schieblock. Vlakbij het station, aan de luchtsingel. Als je snel bent kun je bovendien ook nog aanschuiven bij het laatste weekend van Biergarten.