Dit soort foutieve geschiedschrijving omwille een legendarische status te creëeren komt niet alleen in de muziekwereld voor. In de wetenschap worden ontdekkingen bijvoorbeeld vaak aan één persoon toegeschreven, ondanks dat er dikwijls verschillende ontdekkers zijn of er een compleet team aan heeft meegewerkt. Het is echter stukken overzichtelijker om de keerpunten te koppelen aan één bekende naam. Neem de ontdekking van de Wet van Archimedes. Volgens de overlevering sprong de ontdekker en tevens naamgever van deze wet op uit bad en rende “Eureka” schreeuwend naakt door de straten van Syracuse. Een verhaal dat doet denken aan een mogelijke situatie waarin 'Crazy little thing called love' geschreven werd. Twee verhalen doen de ronde: in bed of in bad. En het bed-verhaal grenst weer aan de omstandigheden van 'Let it be': dit liedje zou aan McCartney verschenen zijn in een droom. Dat klinkt bijna alsof het door God zelf of één van zijn collega’s is ingefluisterd.
Waarom willen we deze sprookjes toch zo graag geloven? Is de werkelijk niet mooi genoeg? Het antwoord op de laatste vraag is waarschijnlijk “nee”. De werkelijkheid is dat het creëeren van een meesterwerk een irritant saaie bezigheid is. Een herhaling van handelingen, jaar in jaar uit, wat dan uiteindelijk slechts heel soms dat gewenste resultaat oplevert. Verfilming van een dergelijk proces zou een weinig boeiend stukje cinema opleveren.
Maar om de verhalen toch interessant genoeg te maken om er films en boeken aan te wijden zijn we bereid om de geschiedenis een beetje te wijzigen en daar ligt een commerciële gedachte aan ten grondslag. De legendestatus die wordt toegekend binnen de muziek is een vergelijkbare manier om exposure (en dus verkoop) te stimuleren. Over vrijwel elke populaire band van weleer bestaan documentaires waarin de desbetreffende artiest steevast de grootste, beste, eerste, nieuwste of wat-dan-ook-ste ter wereld wordt genoemd. En vaak met het achtervoegsel “sinds The Beatles”, want dat is inmiddels de “na Christus” van de westerse popmuziek-geschiedenis te noemen.