van Dale SPOKEN Awards

Sprakeloos van de spoken words

Tekst: Milan König Foto's: Milan König ,

De van Dale SPOKEN Awards is een evenement dat nog in de kinderschoenen staat. Het heeft de absolute potentie om uit te groeien tot een avantgardistisch platform van formaat. Het evenement is ontstaan door rap in haar meest pure vorm voor te dragen en van haar muzikale jas te ontdoen om zodoende enkel de kale, naakte tekst voor te dragen. Oftewel, het concept spreekt boekdelen.

In het Oude Luxor Theater in Rotterdam vond op 2 december de eerste editie van de van Dale SPOKEN Awards plaats. Een voorstelling waarbij talenten uit verschillende categorieën bij elkaar zijn om tot een kruisbestuiving te komen waarbij de taal het leidend voorwerp is. Na bijna honderdvijftig aanmeldingen mochten de twintig finalisten uit de categorieën: lyrics, poetry, comedy en storytelling bijeenkomen, om hun eventuele prijs in ontvangst te nemen.

Tussen de prijsuitreikingen door, droegen een aantal illustere gasten voor uit eigen werk. Niemand minder dan de, sinds kort Davidsring draagster Claudia de Breij, BNN presentator Tim Hofman en de intussen meer dan alleen hiphop artiesten Typhoon en Fresku.

Tim Hofman die onder het publiek vooral bekend is van BNN, liet zien dat ook  hij de zesentwintig letters die ons alfabet rijk is een warm hart toedraagt en bleek een ware taalvirtuoos te zijn. Om een vergelijking met Toon Hermans te maken gaat wellicht een tikkeltje ver, maar de rijmpjes en versjes die hij voordroeg waren van een dusdanig hoog niveau dat hij het publiek à la Hermans uit zijn hand liet eten. De voorgedragen versjes waren natuurlijk wel anno 2015: hard en confronterend.

Typhoon liet ook zijn a capella kunsten zien door werk voor te dragen van zijn derde album dat nog in de maak is. Mochten de voorgedragen lyrics gelijk staan aan zijn derde album, belooft het wederom een tijdloos album te worden. Want de inkt van zijn teksten was nog niet droog, of Typhoon mocht al een spreekwoordelijke en bijna letterlijke staande ovatie in ontvangst nemen. ‘’Ik wil de liefde bedrijven met het bos en harde seks met de zee, lepeltje lepeltje met God.’’

Zoals beloofd droeg ook Fresku voor uit eigen werk. Voor zijn spoken words maakte hij van de gelegenheid gebruik om zijn gedachtes omtrent de aanslagen in Parijs met het publiek te delen. Hij benadrukte dat angst juist nú niet de emotie moet zijn, waardoor wij ons laten leiden. Toepasselijk droeg hij dan ook zijn bonustrack van zijn nieuwste album getiteld ‘Angst’ voor. ‘’Al 15 jaar stigma’s, 15 jaar misdaad. Waar je niet naar kijkt omdat je eigen angst je blind maakt. Zie dat het misgaat. De vrijheid die je claimt is nu al niks waard. Omdat het jou een stiekeme racist maakt.’’

Claudia de Breij, die net de Davidsring van Herman van Veen in ontvangst heeft mogen nemen, liet zien dat deze trofee niet onterecht aan haar geadresseerd is. Zij kondigde overigens aan dat zij de Davidsring op dezelfde plek zal overhandigen als waar 61 jaar geleden Wim Kan deze van Heintje Davids overhandigd kreeg, namelijk hier in het Oude Luxor Theater. Tevens grapte Claudia dat zij al een genomineerde op het oog had. De tussendoor optredende Rotterdamse jongensgroep Orpheus had de zaal al eerder van hun zangkunsten voorzien, die bij Claudia blijkbaar goed zijn blijven hangen.

Zoals de Telegraaf al een keer eerder schreef over SPOKEN, zou zij het literaire Lowlands kunnen worden. En die potentie heeft het zeker. Gedurende de avond werden de teksten door de gewonnen kandidaten gedeclameerd en op die manier heeft de organisatie haar doel absoluut gehaald: het verbinden en inspireren van mensen door middel van taal.

Uiteraard waren er de nodige prijzen te vergeven. Zoals al vaker benoemd op deze avond ging het niet om wie de beste was. Taal is een kunst, en kunst is op haar beurt weer subjectief. Desalniettemin kort de winnaars op een rij:

Poetry: Dean Bowen

Lyrics: Seckou Ouologuem

Story Telling: Onias Landveld

Comedy: Guus van der Steen

Meest inspirerende ontdekking: Guus van der Steen

Grootste inspirator: Typhoon