Plaatrecensie Red Herring – ‘Live at Volver’

Muziek om op te dansen bij de open haard

Stan Houppermans ,

De definitie van “Red Herring” behelst kort door de bocht “misleiding”. De term vindt zijn oorsprong in de jacht, bedoeld om hitsige honden op een dwaalspoor te brengen. Jawel, met een rode haring. Maar ook in de literatuur en filmwereld is het een welbekende term om de lezer, of kijker, de aandacht te onttrekken. Toch is er van voor-de-gek-houderij bij dit zelfbenoemde vis-trio niets merkbaar. Of hoogstens dan toch door de zoektocht naar Loes van Schaijk achter haar imposante contrabas…

Loes wordt aangevuld door het frivool tokkelende mandolinegeluid van Arthur Deighton en de pub-viool of gitaar van Joram Peeters. Een eerste aanblik op dit illustere trio doet niet direct vermoeden dat Red Herring geenszins zou misstaan in een eeuwenoude pub vlakbij de klippen van het Ierse Moher, waar de lokale bevolking onder het genot van een pint Guinness of een door Joram geselecteerd moutdestilaat gebroederlijk kreten van tevredenheid slaan en er spontaan een bodhrám tevoorschijn komt.

Het album ‘Live At Volver’, een studio in Tilburg waar opnames niet zelden met publiek tot stand komen en tevens de naam van een Spaanse film uit 2006 met Penelope Cruz in de hoofdrol, resulteert in een bijzonder goed muziekfeestje voor thuis of in de kroeg. Met een stevige pan stew, hard lachen of zingen bij de open haard met je vrienden die allen ritmisch op beide knieën slaan, terwijl de drank rijkelijk vloeit, als ideale afsluiter van een lange gezamenlijke herfstwandeling.  

Naast een aantal zeer bekende covers, die door gezamenlijk zanggeluid en muzikale ervaring geen enkele schade is toegebracht, bestaat de plaat vooral uit herkenbare klanken en minder herkenbare teksten. En daarmee is ‘Live At Volver’ van Red Herring vooral muzikaal kwalitatief goed te noemen, maar verdient het niet de originaliteitsprijs.

Hoe dan ook nodigt het mij vanavond wel uit om een konijn te slachten en die zonder bestek te verorberen met minstens halve liter Guinness. Sláinte!