Reggaemuziek is gemaakt om op te dansen; vanaf de eerste klanken deint de menigte dan ook mee. Het intro wordt gedaan door de bandleden en twee voluptueuze en charmante achtergrondzangeressen. Maar wanneer Alpha Blondy het podium op komt, gaat hij er gelijk vol in met een van zijn bekendste nummers: Jerusalem. Hij nam het op met The Wailers, de begeleidingsband van Bob Marley, wiens invloed duidelijk doorklinkt in de muziek van Alpha Blondy. Zijn diepe respect voor de King of Reggae zien we terug in zijn T-shirt met een grote afbeelding van Bob Marley.
Hoewel er op het podium niet veel gebeurt - de muzikanten zijn dynamisch, maar komen nauwelijks van hun plek af en ook de choreografie van de achtergrondzangeressen is niet heel veelzijdig -, is de stemming in de zaal geweldig. De nummers vloeien in elkaar over en iedereen danst.
Pas na een stuk of zes nummers spreekt hij met zijn kenmerkende hese stem het publiek toe. Als een goeroe. “Nobody has the right to kill!” roept hij de zaal toe. “Not in the name of God and not in the name of Allah!” Er wordt instemmend gejuicht, handen richten zich naar hem op, alsof hij een profeet is. Natuurlijk is dat het intro van het nummer Crime Spirituel, afkomstig van het laatste album Mystic Power.
Politieke betrokkenheid kenmerkt de reggaestroming. Gedurende het optreden stelt Alpha Blondy dan ook de wantoestanden in de wereld aan de kaak en roept hij op tot ‘peace’. Volgens de overlevering is Alpha Blondy bij een eerder optreden in Nederland aangevallen vanwege zijn politieke geëngageerdheid. Misschien dat er daarom zoveel beveiligers aanwezig zijn vanavond, zelfs op het podium, die nauwlettend alles in de gaten houden. Hier in Bibelot heeft hij echter niets te vrezen. De sfeer is gemoedelijk en relaxt en vooral de fans vooraan bij het podium lijken hem te adoreren. Wanneer hij vooroverbuigt om iemand uit het publiek een boks te geven, drommen mensen samen voor het podium om ook de held even aan te mogen raken. Zonder dringen en duwen, maar met respect voor elkaar. Alpha Blondy uit zijn waardering voor het publiek van die avond door zijn boksactie nog een paar keer te herhalen en wanneer iemand zijn telefoon omhoog houdt om een foto van hem te maken, blijft hij al zingend stilstaan om met doordringende blik te poseren.
Het optreden is veel te snel voorbij, maar gelukkig staat er nog een toegift op het programma. Met het exotische Sweet Fanta Diallo maakt hij iedereen warm voor het mooie weer dat komen gaat en daarna speelt hij een song van zijn idolen Pink Floyd, Wish You Were Here. In reggae-uitvoering uiteraard. En met zijn laatste nummer, Brigadier, is er jammer genoeg een einde gekomen aan het fascinerende optreden van deze hedendaagse reggaeheld.
Met Alpha Blondy heeft Bibelot wederom een topper van wereldformaat binnengehaald. Er staan er de komende tijd nog meer op het programma. Wij van 3voor12 verheugen ons al op de volgende legende die het poppodium aan zal doen: Nina Hagen, begeleid door the Wild Romance. Benieuwd wat voor sfeer zij met zich meebrengt.